Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, ASELSAN iş birliğiyle hayata geçirecekleri Konya’nın 2030 Akıllı Şehirler vizyonunu ortaya koyan projeleri kamuoyuyla paylaştı.

Akıllı Şehir konusunda bugüne kadar 200’e yakın vizyon projeyi hayata geçirdiklerini ve Ulusal Akıllı Şehir Endeksi’nde 4 yıldır zirvede yer aldıklarını belirten Başkan Altay, “Toplamda 142 eylemi barındıran ‘Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritamızı’ oluşturduk. İnşallah 2030 yılına kadar hep birlikte 142 projemizi hizmete sunacak ve 2030 Akıllı Şehir Konya’sını inşa etmiş olacağız” dedi.

Konya’yı Türkiye Yüzyılı’nda ülkenin teknoloji üssü haline getirene kadar çalışmaya devam edeceklerini kaydeden Başkan Altay, bu projeleri yaparken en temel gayelerinin Konya’yı teknoloji üreten bir şehir haline getirmek olduğunun altını çizdi.

Başkan Altay, “Yazılımların ve donanımların üretilmesi ile ilgili Konya’da ve Türkiye’de bir ekosistem oluşturmayı arzu ediyoruz. Bu ekosistemde ortaya çıkacak ürünleri Konya’da geliştirerek; Türk Dünyası Belediyeler Birliği aracılığıyla Türk dünyasına, Dünya Belediyeler Birliği aracılığıyla dünya şehirlerine pazarlayarak ülkemize ekonomik anlamda katkı sağlamayı amaçlıyoruz.

Akıllı Şehir teknolojileri de tıpkı savunma sanayi gibi ülkemizin bundan sonra en önemli sektörlerinden birisi haline gelecek. Bizler de bu sektöre Konya olarak önemli bir katkı sunmayı ve Akıllı Şehir teknolojileri üreten bir şehir olmayı murad ediyoruz” dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi ve ASELSAN iş birliğiyle Konya’nın 2030 Akıllı Şehirler Vizyonunu ortaya koyan “Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası Tanıtım Programı” düzenlendi. Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Anadolu’nun kültür ve medeniyet başkenti Konya’yı, “Akıllı Şehir” konusunda da bir başkent haline getirmek için bugüne kadar onlarca farklı çalışmayı hayata geçirdiklerini anımsattı.

“Konya’mızı Türkiye yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü haline getirene kadar çalışmaya devam edeceğiz”

Akıllı şehircilik uygulamalarının hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek teşkil ettiğini kaydeden Başkan Altay, “Yalnızca bugünü değil, yarını da düşünerek; şehrimizin uzun yıllar boyunca ihtiyaçlarını giderecek eylem planları oluşturduk.

Hamdolsun bu konuda hayata geçirdiğimiz ve uzun vadede planladığımız çalışmalarla; akıllı, yenilikçi, öncü ve sürdürülebilir bir şehir olma yolunda önemli başarılara imza attık. Elbette tüm bu başarıları şehrimiz için yeterli görmüyoruz ve daha çok çalışıyoruz. Konya’mızı, Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü haline getirene kadar da durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Konya akıllı şehir stratejisi ve yol haritası” 142 eylem planından oluşuyor"

Akıllı Şehir konusunda Konya’nın 2030 vizyonunu anlatan Başkan Altay şöyle devam etti: “Akıllı Şehir Uygulamaları konusunda yaptığımız kapsamlı değerlendirmeler ve paydaş iş birlikleri neticesinde; bugüne kadar 200’e yakın vizyon projeyi Konya’nın hizmetine sunduk. 20’ye yakın başlıkta Konya Akıllı Şehir Paydaş Haritamızı belirledik.

11 etap halinde yaklaşık 1 yıl boyunca yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda; Akıllı Şehir Vizyonumuzu, 4 stratejik amacımızı ve bu amaçlara bağlı 23 stratejik hedefimizi ortaya koyduk. 2023-2030 yılları arasını kapsayacak şekilde; Çevre alanında 17, Ulaşımda 23, Bilişimde 15, Yönetişimde 20, Yaşanabilirlikte 22 ve diğer birçok alanda olmak üzere toplamda 142 eylemi barındıran Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritamızı oluşturduk.

Bu projelerle; şehrimizin teknolojik altyapısını güçlendirecek, yaşam standartlarını ileri seviyeye taşıyacak, Akıllı Şehir kültürünü yaygınlaştıracak ve bu alandaki kapasitemizi sürekli geliştirerek sürdürülebilir olmasını sağlayacağız. Böylelikle bizden sonraki nesillere; her alanda kendini ispat etmiş, çok daha güzel ve güçlü bir Konya’yı miras bırakmış olacağız.”

“2030 akıllı şehir konya’sını inşa etmiş olacağız”

Başkan Altay, “Çalışmalarımızın tümünde çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerinin bulunduğu bir danışma kurulu görev aldı. Bu danışma kurulunun yönlendirmesi doğrultusunda ASELSAN ve Konya Büyükşehir Belediyesi uzman ve mühendislerinden oluşan çalışma ekibi tüm süreçleri yürüttü. Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası çalışmalarında yerli, milli ve multi disipliner bir yaklaşım sergileyerek, bu alanda yetişmiş insan kaynağı oluşturulmasına katkı sağlamış olduk.

Konya Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritamızla, inşallah 2030 yılına kadar hep birlikte 142 projemizi hizmete sunacak ve “2030 Akıllı Şehir Konya”sını inşa etmiş olacağız. Söz konusu projeler; yapay zeka, blokzincir, metaverse, web3, veri analitiği, görüntü işleme ve diğer yeni teknoloji ve teknikleri içeriyor” dedi.

Başkan Altay 2030 yılına kadar hayata geçirmeyi planladıkları projelerden örnekler verdi

Başkan Altay, 2030 yılına kadar hayata geçirmeyi planladıkları Akıllı Şehir Uygulamalarından bazıları başlıklar halinde şu şekilde açıkladı: “Akıllı Şehir Veri Envanteri Platformu”, “Çevre Takip Sistemi”, “Konya Maas Platformu”, “Otonom Toplu Taşıma”, “Akıllı Şehir Takip Platformu”, “Konya Dijital İkizi”, “Konya Siber Güvenlik Merkezi”, “Konya Hizmet Platformu, “Kent İHA Filosu”, “Yol Bozuklukları Tespit Sistemi”, “Su Güvenliği Yönetim Sistemi”, “Akıllı Sera”, “Akıllı Çiftlik Yeni Nesil Hayvancılık”, “Akıllı Tarlalar”, “Akıllı Destinasyon Konya”, “Üniversite Öğrenci Portalı”, “Şehir Engelli Erişilebilirlik Haritası”, “Metaverse konusunda da çalışma başlatan Türkiye’deki ilk yerel yönetim olarak Metaverse uygulamalarını şehrimizde yaygınlaştırmak.”

“Ulusal akıllı şehir endeksi’nde 4 yıldır zirvedeyiz”

Şimdiye kadar yapmış oldukları çalışmalar sayesinde; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın tüm şehirlerin Akıllı Şehir olgunluk seviyesini ölçtüğü Ulusal Akıllı Şehir Endeksi’nde 4 yıldır zirvede yer aldıklarını belirten Başkan Altay, “İnşallah bundan sonra da Konya’mızı Akıllı Şehircilik alanında hep zirvede tutacağız. Bu konuda ayrıca güzel bir husustan daha bahsetmek istiyorum.

Güney Kore Seul’de; Dünya Akıllı Sürdürülebilir Şehirler Organizasyonu ve Seul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bir programla; Akıllı Şehirler alanında lider projelere ödül verilmektedir. Şehrimize kazandırmış olduğumuz Akıllı Şehir uygulamaları, 2030 yol haritamız ve Akıllı Şehir uygulamalarını Hatay’da verimli bir şekilde kullanmamız sebebiyle; bu yıl bu ödül Büyükşehir Belediyemiz adına şahsıma tevdi edildi.

Dünyada büyük bir prestije sahip Akıllı Şehir Liderlik Ödülü’nü almak, bizleri ayrıca mutlu eden bir gelişme oldu. Konya’mıza Güney Kore’deki ödülün ardından, geçtiğimiz günlerde bir ödül de İspanya’dan geldi. Barselona’da düzenlenen, Akıllı Şehircilik alanında dünyanın en büyük ve en etkili teknoloji etkinliği olan Smart City Expo Dünya Kongresi’nde, Bisiklet Tramvayımız ‘Hareketlilik’ kategorisinde ödül aldı” ifadelerini kullandı.

“Konya yerel akıllı şehir kurulu oluşturuyoruz”

Bu başarıların daha sürdürülebilir bir şekilde devam edebilmesi için bundan sonraki çalışmaları çok daha koordineli bir şekilde yapmayı hedeflediklerini kaydeden Başkan Altay, “Bu hedefe ulaşmak için Konya Yerel Akıllı Şehir Kurulu oluşturulması çalışmalarımızı da ilk defa burada sizlerle paylaşıyorum.

Konya’daki kamu kurumlarımız, üniversitelerimiz, STK’larımız ve özel sektör temsilcilerimizden oluşacak olan Akıllı Şehir Kurulumuz sayesinde; şehrimizin mevcut durumu ve ihtiyaçları, belirli bir strateji kapsamında izlenerek, ihtiyaçların çözümüne yönelik gerekli girişimlerin ilgili paydaşlarla birlikte alınmasını sağlayacağız. Akıllı Şehir Kurulumuzun oldukça önemli çalışmalar yapacağına ve Akıllı Şehir vizyonumuza büyük katkı sunacağına yürekten inanıyorum.”

“En temel gayemiz Konya’mızı teknoloji üreten bir şehir haline getirmek”

Bu projeleri yaparken en temel gayelerinin Konya’yı teknoloji üreten bir şehir haline getirmek olduğunun altını çizen Başkan Altay, “Yazılımların ve donanımların üretilmesi ile ilgili Konya’da ve Türkiye’de bir ekosistem oluşturmayı arzu ediyoruz.

Bu ekosistemde ortaya çıkacak ürünleri Konya’da geliştirerek; Türk Dünyası Belediyeler Birliği aracılığıyla Türk dünyasına, Dünya Belediyeler Birliği aracılığıyla dünya şehirlerine pazarlayarak ülkemize ekonomik anlamda katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Akıllı Şehir teknolojileri de tıpkı savunma sanayi gibi ülkemizin bundan sonra en önemli sektörlerinden birisi haline gelecek. Bizler de bu sektöre Konya olarak önemli bir katkı sunmayı ve Akıllı Şehir teknolojileri üreten bir şehir olmayı murad ediyoruz.

İnşallah, paydaşlarımızla birlikte iş birliği halinde gece gündüz demeden çalışarak, Konya’mızı Akıllı Şehir konusunda bir marka haline getireceğiz. Çalışmalarımızı nihayete erdirdiğimizde Konya’mız, belediyecilikte olduğu gibi Akıllı Şehircilik konusunda da dünyaya rol model bir şehir olacak” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti

Konya’nın her şeyin en iyisini ve en güzelini hak ettiğini vurgulayan Başkan Altay, “Bizler de bu kadim şehre, en iyi şekilde hizmet etmek için durmaksızın ve yorulmaksızın gayret etmeyi sürdüreceğiz inşallah. Yapacağımız tüm çalışmalarla; Konya olarak Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin yükselişine en büyük katkılardan birini sunacağız. Konya’mıza olan sevgisini her fırsatta ifade eden ve bizlerden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

“Konya’nın 2030 yılına kadar akıllı şehir’de zirveyi bırakmayacağına eminim”

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik de şu ifadeleri kullandı: “Bir hedefe ulaşabilmek için zaman, mekan, insan denir. Bu mekan konusunda değerli Büyükşehir Belediye Başkanımızın ASELSAN Konya’nın kurulma niyetine geldiğimizde hocam iste mekan bizden deyip en kıymetli 1.7 milyon metrekare yeri hiç gözünü kırpmadan bize verdi.

Konya’nın çok kıymetli olan bir yerinde siz yeter ki Konya’ya getirin dedi. ASELSAN Konya’nın kuruluşunda, Konya Endüstri Bölgesi’nin kuruluşunda çok büyük katkıları oldu. Bu anlamda Büyükşehir Belediye Başkanımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. 2030 yılına kadar Akıllı Şehir’de zirveyi bırakmayacağına eminim.”

“Bu gelecek vizyonu beni çok mutlu etti”

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise, “Ülkemizin gelecek vizyonuyla, Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu Yeşil Kalkınma Vizyonuyla bire bir örtüşen ve aslında Türkiye’mizde öncü belediyecilik anlayışını ortaya koyan, çok rahatlıkla ‘Benim Şehrim Konya’ diyebileceğiniz projelerle göğsümüzü kabartan Konya Büyükşehir Belediyemiz ve savunma sanayimizin dünyadaki en büyük sanayi kuruluşları arasında uzun yıllardan beri yerini koruyan, daha yukarılara çıkan ASELSAN’ımızla birlikte ülkemizin gelecek vizyonunu ortaya koyan bu sunum, bu yönetim anlayışı, bu gelecek vizyonu beni çok mutlu etti. Akıllı Şehirler Eylem Planı’nı ortaya koyan Büyükşehir Belediye Başkanımıza, ASELSAN’A ve tüm paydaşlara yürekten teşekkür ediyorum. Akıllı Şehirler Stratejimiz Konya’mıza, ülkemize hayırlı olsun” açıklamasını yaptı.

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor