Araştırma: Türk kamuoyu için en büyük tehdit ‘sınır ötesi terör´ ve en tehlikeli ülke ABD

Araştırma: Türk kamuoyu için en büyük tehdit ‘sınır ötesi terör´ ve en tehlikeli ülke ABD

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Grubu tarafından gerçekleştirilen “Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması”, Türk halkı için en büyük tehdidin ‘sınır ötesi terör´ ve en tehlikeli ülkenin ABD olduğu s

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Grubu tarafından gerçekleştirilen “Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması”, Türk halkı için en büyük tehdidin ‘sınır ötesi terör´ ve en tehlikeli ülkenin ABD olduğu sonucunu ortaya koydu.

Türk kamuoyunun ülkenin dış politikasına yönelik bakış açısını ortaya koymak amacıyla Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Grubu tarafından “Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması” yapıldı. 26 ilde 18 yaş ve üzeri bin kişi ile çevrimiçi görüşmelerle gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, toplumun yüzde 86´sı dış politika haberlerini televizyondan, yüzde 50´si sosyal ağlardan ve yüzde 43´ü internet haber portallarından takip ediyor.

‘Türk halkı için en büyük tehdit sınırötesi terörizm ve ABD´

“Bundan sonraki 10 yılda Türkiye´nin karşı karşıya geldiği en önemli üç dış politika olayı hangileridir?” sorusuna katılımcıların yüzde 46.6´sı ‘sınır aşan terörizm´ cevabını verdi. Bu cevabı, yüzde 46´yla ‘Suriye´deki çatışmalar´, yüzde 40´la ‘küresel finansal/ekonomik kriz´ ve yüzde 30´la ‘Ortadoğu´daki silahlı çatışmalar´ cevabı takip etti.

Araştırmaya katılanların en büyük çoğunluğu Türkiye´ye en büyük tehdit olan devletin ABD olduğu görüşünde. Yüzde 70´lik çoğunluğun verdiği ‘ABD´ cevabını, yüzde 67 ile İsrail ve yüzde 65 ile Suriye takip ediyor. Bu ülkeleri de sırasıyla İran, Yunanistan ve Ermenistan takip ediyor.

‘ABD Türkiye açısından güvenilmez bir ülke, en büyük problem PYD´ye desteği´

Kadir Has Üniversitesi´nin araştırmasına katılanlar arasındaki en büyük yüzde ABD´yi, Türkiye ile olan ilişkileri açısından ´güvenilmez bir ülke´ diye tanımladı. Yüzde 32´lik bu yanıtı, yüzde 28´le ‘stratejik ortak´ ve yüzde 15´le ‘sömürge ülke´ yanıtı takip etti.

Türkiye ile ABD arasındaki sorunların sorulması üzerine yüzde 34 “ABD´nin PYD´ye destek vermesi”, yüzde 27 “ABD´nin Ortadoğu´daki Kürt politikaları” , yüzde 24 “ABD kongresindeki Ermeni soykırımı iddiaları” yanıtını verdi. Ancak uzun listede, Türkiye´nin Rusya´dan S-400 sistemi almak istemesi, Fethullah Gülen´in iadesi konusu, ABD´nin İsrail-Filistin anlaşmazlığındaki tutumu, Suriye´de ayrışan politikalar ve ABD´nin Türkiye´yi İran´a yaptırım uygulamaya zorlaması gibi maddelerle devam ediyor. ABD´nin Türkiye´yi yaptırımlarla tehdidi ise yüzde 12´lik bir kesim için sorun.

‘Yalnızca yüzde 20, İsrail´le normalleşmeyi destekliyor´

Türkiye-İsrail ilişkilerindeki genel bakış açısı da olumsuz. Araştırmada sorulan “Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesini destekliyor musunuz?” sorusuna “destekliyorum” yanıtını verenler yalnızca yüzde 21. Partilere göre dağılımda ise İsrail´le ilişkilerin düzelmesini en fazla destekleyen seçmen ise yüzde 30´la HDP seçmeni, en düşük destek ise MHP seçmeninden.

‘Hükümetin dış politikasını en çok başarısız bulanlar HDP ve CHP seçmeni´

Araştırmada hükümetin dış politikasının ne denli başarılı olduğu sorusu da soruldu. Buna göre, AK Parti seçmeninin yüzde 68.2´si, MHP seçmeninin de yüzde 50´si hükümetin dış politikasını başarılı buluyor. Hükümetin dış politikasını en az başarılı bulan seçmen HDP. HDP´nin yüzde 66´sı, CHP´nin yüzde 59´u ve İYİ Parti´nin yüzde 55´i hükümeti başarısız buluyor.

Parti bazında Türkiye´nin Ortadoğu´daki politikasının değerlendirmesi

“Türkiye´nin Ortadoğu´daki son gelişmeler karşısında izlediği politikaları başarılı buluyor musunuz?” sorusuna ise en yüksek oranda “evet” yanıtı yüzde 52 ile AK Parti seçmeninden. MHP, yüzde 51 ile AK Parti´yi takip ediyor. Ülkenin Ortadoğu politikasını en az başarılı bulan seçmen ise yüzde 14 ile İYİ Parti´ye ait. Onu yüzde 15´le HDP ve yüzde 19´la CHP takip ediyor.

“Suriye´ye yönelik nasıl bir politika izlenmelidir?” sorusuna yüzde 38, “Tarafsız kalmalı” yanıtını verdi. Bu cevabı yüzde 13´le “silahlı güçlere destek olmalı” ve “tek başına askeri müdahalede bulunmalı” seçenekleri takip etti.

‘Türkiye´nin AB üyeliği din ve kimlik farklılıkları sebebiyle engelleniyor´

Kadir Has Üniversitesi´nin araştırması, Türkiye´nin AB´ye üye olamayacağını düşünenlerin oranını 2020 yılında yüzde 66.6 olduğunu gösteriyor. Buna karşın, Türkiye´nin AB üyeliğinin engellendiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 55.6. Türkiye´nin AB üyeliğinin engellenme nedenlerine en çok yüzde 50´ye yakın oyla, ‘din ve kimlik farklılığı´ gösterildi. Bu gerekçeyi açık bir oransal farkla, ‘Türkiye´nin ekonomik sorunları´, ‘demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü sorunları´ ve ‘Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasındaki tarihe dayalı husumet´ ifade edildi.

Yüzde 40´lık kesim, Kuzey Kıbrıs´ın Türkiye´ye bağlanmasını istiyor

Araştırmanın başlıklarından birisi de Kıbrıs Sorunu oldu. ‘‘Kıbrıs sorunu hangi temelde çözülmelidir?” sorusuna yüzde 40 “KKTC Türkiye´ye bağlanmalı” , yüzde 29 ‘iki bağımsız devlet kurulmalı” ve yüzde 28 “iki toplumlu ve iki kesimli federal bir Kıbrıs devleti kurulmalı” yanıtını verdi.

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor