Daha İyi Bir Ticaret Anlaşması

Daha İyi Bir Ticaret Anlaşması

Türkiye 19. yüzyılın ortalarına uzanan Avrupalı geçmişiyle, geleceğini elbette Avrupa´da görüyor. Ancak Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye´nin 1963 yılında imzaladığı ortaklık anlaşmasından bu yana süreç ağır aksak ilerliyor. Şimdi

T.C. Ekonomi Bakanı Nihat ZEYBEKÇİ

Türkiye 19. yüzyılın ortalarına uzanan Avrupalı geçmişiyle, geleceğini elbette Avrupa´da görüyor. Ancak Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye´nin 1963 yılında imzaladığı ortaklık anlaşmasından bu yana süreç ağır aksak ilerliyor. Şimdi, bu ilişkinin temel taşı olan 1996 yılında hayata geçirilen gümrük birliği anlaşması bile artık amacına hizmet etmiyor.

Anlaşma Türk sanayiini gelişmeye teşvik etse de bugün zedelenmiş bir ilişkiyi sembolize ediyor. Avrupa Birliği, anlaşmanın imzalandığı dönemde 28 milyar avrodan 145 milyar avroya çıkan ticaret hacmine uyum sağlayamıyor. (Aynı dönemde Türkiye´nin gayrisafi yurtiçi hasılası da dört katına çıkmıştı.) Unutulmamalıdır ki ticaret rakamları tüm ekonomik ortaklığın yalnızca bir açısıdır: Avrupa Birliği´nin Türkiye´ye doğrudan yabancı yatırımları yaklaşık 135 milyar avro ve ikili hizmet ticaret hacmi yalnızca 2014 yılında 27 milyar avro seviyesindeydi.

Gümrük birliğinin esas problemi, yalnızca endüstriyel ürünleri kapsayan kısıtlı bir anlaşma olması. Hizmetler, e-ticaret ve kamu ihaleleri kapsam dışı bırakılmış durumda ve tarım ürünlerine uygulaması son derece limitli.

Anlaşmayla ilgili diğer bir sorun ise asimetri. Hükümlerden biri, Türkiye´nin ticaret politikalarını AB´nin ticaret anlaşmaları ve dış gümrük tarifeleri politikalarını yansıtacak şekilde düzenlemesini şart koşuyor. Ancak Türkiye, bu politika ve tarifeleri oluşturan karar verici organların hiçbirinde rol oynamıyor. AB´nin üçüncü bir ülkeyle serbest ticaret anlaşması imzalaması halinde, Türkiye´nin söz konusu ülkeye uygulanan ayrıcalıkları, bu ülke karşılık vermeyi reddetse dahi kabul etmesi gerekiyor.

Aynı durum, rafa kaldırılan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı için de geçerli olacaktı. AB´nin Türkiye´ye danışmadan ABD ile geniş kapsamlı bir anlaşma üzerinde görüşmesiyle Ankara´da tehlike çanları çaldı. ABD, Türk sanayiine aynı imtiyazlı muameleyi göstermeden Amerikan şirketleri AB piyasasında faaliyet gösteren Türk şirketleriyle aynı statüde olacaktı ve böyle bir anlaşma Türk sanayiinin bazı tarafları için yıkıcı olacaktı.

Kısacası, ilişkilerde Türkiye´nin değerinin yansıtılmadığı kısıtlayıcı bir anlaşma için egemenliğimizden ödün vermemiz isteniyor. Bu sebeple, Türkiye kabinesi 2014 yılının Nisan ayında daha gelişmiş bir AB gümrük birliği için yetkilendirildi.

Türkiye´nin talepleri açık. Yenilenmiş gümrük birliğinin hizmetler, e-ticaret ve ihaleleri kapsaması ve tarımdaki mevcut imtiyazları iyileştirmesi gerekiyor. Yeni anlaşmanın, mevcut anlaşmadaki yapısal eksiklikleri onarmasını talep ediyoruz: Türkiye´nin karar verme süreçlerine dahil edilmesi, ulaşım kotalarının kaldırılması ve üçüncü bir ülkeyle yapılacak herhangi bir serbest ticaret anlaşmasının şartlarının Türkiye´yi de kapsaması.

Söz konusu karar verici mekanizmalar olduğunda, AB, üye ülkelere tanıdığı hakları Türkiye´ye tanımamak için direniyor. Birlik ayrıca, Türk tırlarına serbest geçiş hakkı vermeye de isteksiz. Bu durum, geçiş düzenlemesinin belirlenmesini her üye ülkenin kendisine bırakıyor. Türkiye, Türk tırlarına geçiş ücreti uygulayan üye ülkelere karşı yasal süreç başlattı. Macaristan´daki bir mahkeme 2016 yılının Ocak ayında Türkiye´nin şikayetinin Avrupa Adalet Divanına taşınması hükmünü verdi. Divanın başsavcısı geçen hafta, geçiş ücretinin gümrük vergisine eş değer olduğunu ve bunun serbest mal akışını engellediğini söyledi. Tam kararın yıl sonuna kadar açıklanması bekleniyor.

Türkiye uluslararası bağlantılarını koparmıyor ancak küresel ticaret ortamı gelişirken Türkiye de kenara çekilmeyecektir. Eğer AB, gerektiği üzere, gümrük birliğini yeniden müzakere etmezse, Türkiye ticaret çeşitliliğini artıracak yollar bulacaktır ve bu sayede Türk malları AB serbest ticaret anlaşmaları tarafından daha az rekabetçi hale getirilecektir. Halizhazırda Brexit sonrası İngiltere ile potansiyel serbest ticareti görüşecek bir çalışma grubu oluşturduk. Gümrük anlaşmalarını geliştirmek için Avrupa Parlamentosunun Uluslararası Ticaret Komitesinde mayıs başında yapılacak oylamayı da yakından takip ediyoruz.(ABD,Bloomberg-12.04.2017)

AB, gümrük birliğini ihlal ettiğini söylediği birçok şartın yanı sıra, Türkiye´nin ilave yükümlülükleri, gözetim önlemlerini ve çeşitli ürünlere uygulanan ithalat kısıtlamalarını da rafa kaldırmasını istiyor. Ancak bu tedbirlerin birçoğu Birliğin asimetrik yapısının direkt sonucu.

Gümrük birliği, Türkiye´nin Avrupa ile ekonomik ilişkilerinin temeli ancak mevcut sözleşme bozulmuş durumda. AB Konseyinin, yeni ve daha adil bir ortaklığın müzakere edilmesi için Komisyonu görevlendirmesini umut ediyoruz.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor