Emekli büyükelçi: Eskiden adalet ve temel haklar tartışılırken bugün AB, Türkiye´ye ´Doğu Akdeniz´de uslu dur´ diyor

Emekli büyükelçi: Eskiden adalet ve temel haklar tartışılırken bugün AB, Türkiye´ye ´Doğu Akdeniz´de uslu dur´ diyor

DEİK´in Türkiye-AB ilişkileri etkinliğinde konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı, Faruk Kaymakcı “Hedef tam üyelik” dedi. Emekli Büyükelçi Selim Yenel ise, daha önce AB´ye üyelik adalet ve temel haklar üzerinden ele alınırken şimd

 

DEİK´in Türkiye-AB ilişkileri etkinliğinde konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı, Faruk Kaymakcı “Hedef tam üyelik” dedi. Emekli Büyükelçi Selim Yenel ise, daha önce AB´ye üyelik adalet ve temel haklar üzerinden ele alınırken şimdi AB´nin şimdi Türkiye´ye ‘Doğu Akdeniz´de uslu dur´ dediğini hatırlattı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ‘Türkiye-AB İlişkilerinde 2021 Beklentileri´ webinarı düzenledi. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçisi Faruk Kaymakcı katıldığı panelde Türkiye´nin Avrupa Birliği´ne tam üyelik konusunu değerlendirdi.

Kaymakcı hedefin tam üyelik olduğuna dikkat çekerek “Avrupa Birliği´nin bizi üye yapmama konusunda bazı çekinceleri var, haklı ya da haksız sebepleri de olabilir. Ama bizim de bir türlü üye olma gereklerini yerine getirme konusunda saygın bir politika izleyememe gibi bir durumumuz da var. Bunu kabul etmemiz lazım ki Türkiye´nin bunu başardığı dönemler de oldu. Yapılması gereken bu dönemlere dönmek. Türkiye Avrupa Birliği´ne yarın üye olacak değil, Türkiye Avrupa Birliği´ne üyelik koşullarını yerine getirdiği zaman tam üye olacak. Dolayısıyla o günkü Türkiye de bugünkü Türkiye olmayacak. Stratejik ortaklık, özel ilişki, ayrıcalıklı ortaklık birçok kavram duyduk. Biz bunlara karşı değiliz. Biz bunlara sadece ‘tam üyelikten vazgeçin´ denilirse eğer, biz buna karşıyız. Çünkü hedefimiz tam üyelik” diye konuştu.

‘Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konuları sadece ilişkileri değil, AB´nin stratejik vizyonunu da belirleyecek´

Avrupa Birliği Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay Türkiye ile AB arasındaki Doğu Akdeniz ve Kıbrıs sorunlarının yalnızca ilişkileri değil, AB´nin stratejik vizyonunu da belirleyeceğini söyleyerek “AB Kovid-19 salgınını, kural temelli uluslararası sistemin eksikliklerini ve karşılaştıkları tehlikeleri, kural temelli uluslararası sisteme bağlılığın gereğini ortaya koyduğu gördü. Doğu Akdeniz ve Kıbrıs ile bunun bağlantısına geldiğimiz zaman, kural temelli uluslararası sistemin ana unsuru hukuka uymayıp bozduğunuz zaman büyük gedikler verdirirsiniz. AB´nin kurgusunda Pisa Kulesi gibi eğri kurduğu argüman, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konusunda oluşturmaya çalıştığı paradigma, birlik dayanışması tescilini Türkiye üzerinden yapmaya çalışırken, uluslararası hukukun ana temeli olan barışçı yollarla çözümü ötelemiş oldu. Aslında bence Aralık zirvesinde aklıselim ülkeler bu kurgu hatasını iyice fark ettiler. Burada Türkiye´ye yapılacak olan haksızlığın ileride uluslararası hukuka saygı normunu zedeleyeceğini gördüler” dedi.

‘Türkiye istikşafi görüşmelere hazır, karşı taraf yaklaşmıyor, üzerine yaptırım önerisi getiriyor´

Türkiye´nin bu sorunlar bağlamında istikşafi görüşmelere hazır olduğunu ancak diğer muhatabın buna yaklaşmadığına işaret eden Bozay “Türkiye diyor ki; böyle bir sorun var, gelin istikşafi görüşmeleri başlatalım. Fakat diğer tarafta başka bir aktör bu görüşmeleri yapmayı reddediyor ve yaptırım önerisi sunuyor. Bu yönde gittiğiniz zaman, stratejik vizyon çizmeye çalışan AB´nin yanlış bir yola sapması anlamına gelir. Mart´ta yapılacak olan zirvede AB´nin yine aklıselim içinde davranmasını bekliyoruz. Bir rapor hazırlanması söz konusu, bunun nezdinde diplomatik girişimlerimizi sürdürüyoruz. Aralık´ta Türkiye karşıtı cephenin beklediğinin tersi çıktı” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye ile ilişkiler demek 83 milyonluk bu ülkeyi ‘nerede görmek istiyorsunuz´ sorusu aslında´

Bozay, Mart ayında yapılacak olan zirvede AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğine yönelik olacağını vurgulayarak 'Diplomasi ve görüşmeler yoluyla çözüm ilkemizden ve egemenliğimizden taviz vermeden çok yoğun bir diplomasi yürütülecek. Mart ayında hazırlanacak raporda Türkiye-AB İlişkilerinin geleceğine ilişkin de çıkarımların olması gerekiyor. Bu ilişkilerin yine sadece siyaset ve dış politika döngüsü içinde şekillendirilmemesinin vurgulanması önemli. Türkiye ile ilişkiler demek ´83 milyon nüfuslu Türkiye´yi nerede görmek istiyorsunuz?´ sorusu demek aslında' değerlendirmesinde bulundu.

‘İlişkileri düzeltmek zor değil, siyasi sorunlar önümüzü kesiyor´

Emekli Büyükelçi ve Global İlişkiler Forumu (GİF) Başkanı Selim Yenel webinarda yaptığı konuşmada Gümrük Birliği´nin 25. yılı olduğunu hatırlattı ve “Kimse bu kadar sürmesini beklemiyordu ama bir takım eleştiriler almasına rağmen çalışıyor. İlişkilerimiz düzeltmek esasında çok zor olmasa gerek ama ne yazık ki siyasi sorunlar önümüzü kesiyor. Bizim için üç tane temel konu var. Üyelik müzakereleri, vize muafiyeti ve Gümrük Birliği. Bu konular ne yazık ki şu an tartışılmıyor. Daha önce bunlardan bahsedildi ama Doğu Akdeniz çerçevesinde bahsedildi. Halbuki eskiden AB´nin ilgilendiği konular adalet, hukuk ve Türkiye´nin Avrupa Birliği´ne daha fazla yakınlaştırılmasıydı. Gümrük Birliği için çizdiğimiz yol haritası artık geçmişte kaldı. Yeşil ekonomiden bahsediliyor, açıkça söyleyelim, biz buna hazırlıklı değiliz. Yeşil mutabakat, dijital ekonomi şart. Bunlara yönelmemiz ve Gümrük Birliği´ni teknik seviyede ele almamız lazım” dedi.

‘Daha önce konular reformlar üzerinden ele alınırken şimdi AB ‘Doğu Akdeniz´de uslu dur´ diyor´

Emekli Büyükelçi Yenel Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin durmuş olduğuna işaret ederek “Daha önce konular reform üzerinden ele alınırken şimdi ‘Türkiye Doğu Akdeniz´de uslu davranırsa diyaloglarda pozitif bir şekilde yaklaşırız´ diyorlar. Yani diyalogla başlamak bir ödül mü? Üyelik müzakerelerinde bahis dahi yok. Zirve sonuç bildirilerinde Türkiye üçüncü ülke muamelesi görüyor. Tüm bunlar alt alta konduğunda üyelik görüşmeleri bitmiş vaziyette görünüyor. Zaten Türkiye´nin şimdi veya yakın gelecekte olması zayıf bir ihtimal ama bu perspektifin durması lazım” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye´nin adalet, yargı ve temel haklar üzerinde çabalaması gerekiyor, ama anlaşılan bunlar Avrupa Birliği için yeterli olmayacak´

AB-Türkiye ilişkilerini düzeltmek için Türkiye´nin de çabalaması gerektiğine işaret eden Yenel, “Özellikle adalet, temel haklar, yargı konusunda. Ama bunlar anladığım kadarıyla son zirve kararlarında yetmeyecek. Doğu Akdeniz´de Türkiye´nin adım atması gerekiyor. Avrupa Birliği´nin burada tek taraflı davranmaması gerekir. Ama üye değilseniz bu haklardan yararlanamıyorsunuz. Bunu en son Birleşik Krallık gördü. Burada Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin hatalarını görmüyor veya görmemezlikten geliyor. Türkiye´yi devamlı suçluyor. Türkiye´nin farklı bir şekilde davranmalarını istiyorlarsa, Türkiye´yi tahrik edici davranışlarda bulunmamaları lazım” şeklinde konuştu.

‘Türkiye, Avrupa Birliği´nden uzaklaşıyor mu yoksa uzaklaştırılıyor mu´

Yenel sözlerine “Eskiden resmi, gayriresmi toplantılar olurdu, Türkiye´de çağrılırdı. Siz aday olan bir ülkeye böyle davranırsanız, ne bekliyorsunuz? Acaba Türkiye uzaklaşır mu yoksa uzaklaştırılıyor mu? Ben iki tarafın da adım atması gerektiğini düşünüyorum. Yapılacak toplantıları önemli buluyorum, inşallah böyle devam eder. Ben Mart ayında da ciddi bir sıkıntı beklemiyorum, AB´nin elinde çok fazla yaptırım kalmadı. Zaten her şey tıkanmış vaziyette. AB eğer bir adım atmak istiyorsa olumlu yönde atması lazım, Türkiye´nin ilerlediği adımları pozitif bir şekilde değerlendirmesi lazım. Pozitif adımın önce AB tarafından gelmesi gerekir” şeklinde devam etti.

‘Birleşik Krallık ile yaptığımız anlaşmanın iyi bir örnek olmasını temenni ediyorum”

Panelde konuşan DEİK Başkanı Nail Olpak ise yeni gelen yılın Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri güçlendirmesi için kurum olarak çalışacaklarını söyledi. Olpak “Türkiye ile AB arasındaki müzakereler durmuş vaziyette. Zaman zaman yaptırım söylemlerinin olması bizi üzüyor. Türkiye ile Birleşik Krallık arasında imzalanan son anlaşma Gümrük Birliğimizin yeni nesil serbest ticaret anlaşmalarının çok gerisinde kaldığını hepimizin önüne bir defa daha serdi. Bunun iyi bir örnek olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Panele ayrıca AB Türkiye Delegasyonu´nun Eski Başkanı ve Ekonomiden Sorumlu AB Komiseri Paolo Gentiloni´nin Özel Danışmanı Büyükelçi Stefano Manservisi ve DEİK Türkiye-Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Zeynep Bodur Okyay da katıldı.

 



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor