Finlandiya'dan flaş Türkiye açıklaması

Finlandiya

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin ifadelerinin ardından bugün yaptığı açıklaması.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin ifadelerinin ardından bugün yaptığı açıklamasında, “Bu konuda Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile hemfikiriz. Kabinem, Erdoğan’ın danışmanı ile Haavisto ve Türkiye Dışişleri Bakanı ile ilk istişareler yapıldı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğinin aksine Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay verilebileceğini dile getirmişti. Helsingin Sanomat gazetesine konuşan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Erdoğan’ın açıklamasının ardından “derhal” temasa geçildiğini söyledi. Erdoğan’ın açıklamasının Finlandiya’nın NATO’ya üyelik politikasını değiştirmediğini dile getiren Niinistö, hem Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto hem de Cumhurbaşkanlığı düzeyinde temasa geçildiğini söyledi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, “Bu konuda Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile hemfikiriz. Kabinem, Erdoğan’ın danışmanı ile Haavisto ve Türkiye Dışişleri Bakanı ile ilk istişareler yapıldı” dedi.

“Şu aşamada söyleyecek bir şey yok. Gelecekte bir açıklama olacaktır” diyen Niinistö, Türkiye’nin politikasının bu süreçte “değiştiğini ve geliştiğini” dile getirdi.

Niinistö, “Bu açıklamalar üzerinden koşullandırmalarla yorum yapmak doğru değil. Türkiye’deki genel tablo bu açıklamalarla birlikte değişmemiştir ve hala olduğumuz yerdeyiz. Bu yorumlar, Türkiye’nin değişen söyleminin gelişimini temsil ediyor ve sahip oldukları değer bu. Bu nedenle biz plana sadık kalacağız” açıklamasını yaptı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, “İsveç ile birlikte hareket ettiğimizi çeşitli programlarda söyledim. Finlandiya’nın NATO üyeliği faydasının bir kısmı, İsveç’in NATO üyesi olması gerçeğinden kaynaklanıyor. Bu belirleyici bir nokta değil ancak dikkate alınması gereken bir nokta” ifadelerini kullandı.

STOLTENBERG İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ

Öte yandan, Niinistö NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada NATO üyelik başvurusunun ele alındığını kaydeden Niinistö, "Yakın iletişim devam ediyor” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: NATO'NUN GENİŞLEMESİNE KARŞI DEĞİLİZ

Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Finlandiya'ya farklı mesaj verdiğimizde İsveç şok olacak' sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanı'mızın yaptığı açıklama, sürecin başından beri gerek Cumhurbaşkanı'mız gerek Dışişleri Bakanı olarak benim yaptığım açıklamaların bir teyididir. Biz başından beri iki ülkenin üyelik süreci başladığında göreceli olarak Finlandiya ile daha az sorunumuz olduğunu vurguluyorduk. Gerek iki ülke gerek NATO iki ülkenin üyelik sürecinin birlikte ilerlemesini istedi. Bu nedenle 3'lü ahitnameyi Madrid'de imzaladık. O günden bu yana Finlandiya tarafından olumlu açıklamalar geldi. Türkiye'ye yönelik yaptırımlar ile ilgili savunma sanayi ürünlerinin ihracatı ile ilgili izinlerde olumlu girişimler olduğunu söyleyebiliriz. İsveç'teki provokasyonlar da gerçekleşmedi. Orada da Finlandiya'nın üyeliğini engellemek isteyen radikal gruplar var. Türkiye olarak biz, NATO'nun genişlemesine karşı değiliz. Başından beri üye olmak isteyen ülkelerin de üye olması gerektiğini her toplantı vesilesi ile söyleyen bir ülkeyiz. Bizim Finlandiya ve İsveç ile kategorik olarak problemlerimiz yok. Onların güvenlik endişelerini anlıyoruz, meşrudur; ama bugün NATO'nun belgelerinde geçen iki tehdit var; biri Rusya diğeri de terörizm. Dolayısıyla Türkiye'nin endişelerinin sadece anlaşılması yetmez, karşılanması gerekiyor."

'İSVEÇ'TE GERİ ADIMLAR VAR'

Madrid’de imzalanan ahitname uyarınca İsveç'te anayasa değişikliği gibi adımlar atıldığını anımsatan Çavuşoğlu, "Ama somut olarak İsveç'in NATO üyeliğini engellemeye çalışanların provokasyonları sayesinde geri adımlar var. 'Sorunlu ülke' ile 'daha az sorunlu ülke' arasında ayrım yapmak bana göre adaletli bir tutum olacak. Biz Türkiye olarak NATO ve bu ülkeler böyle bir karar alırsa, bunu ayrı ayrı değerlendirebileceğimizi düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mız da 'Finlandiya konusunda İsveç'e göre daha farklı bir değerlendirmemiz olabilir' diyor. Öncelikle NATO ve bu ülkelerin karar vermesi gerekiyor. Bizim amacımız iki ülke arasında ayrım yapmak değildir. Bu endişelerimizin karşılanması ile ilgili objektif değerlendirme sonucu sergilenen bir tutumdur. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın açıklamasının ardından Finlandiya Dışişleri Bakanı ile de değerlendirme yaptık bu konu hakkında" diye konuştu.

 

 



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor