Libya: cumhurbaşkanlığı seçiminin kaçınılmaz olarak ertelenmesine doğru mu gidiyor?

Libya: cumhurbaşkanlığı seçiminin kaçınılmaz olarak ertelenmesine doğru mu gidiyor?

24 Aralık´ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki haftadan az bir süre kala, Libya belirsizlik içinde.Kesin aday listesi henüz yayınlanmadı,daha kampanya başlamadığı için seçim takvimi de savunulamaz görünüyor.

 

Libya´da cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası henüz başlamadı ve 2,5 milyon seçmenin 24 Aralık´ta yedi gün içinde sandık başına gitmesi bekleniyor. Daha da kötüsü, nihai ve resmi aday listesi, seçim tarihinden en geç on beş gün önce açıklanacak olmasına rağmen, Yüksek Ulusal Seçim Komisyonu (HNEC) tarafından hâlâ açıklanmadı. Hatta yayımı, eleştirmenlerin ateşi altında olan HNEC tarafından 11 Aralık´ta ertelendi.

2011´de Albay Kaddafi rejiminin düşüşünü takip eden on yıllık kaos ve biri Batı´da diğeri doğuda iki rakip kamp arasındaki kardeş katli mücadelelerinin ardından BM tarafından desteklenen sonu gelmez bir siyasi sürecin doruk noktası olan bir seçim söz konusu.

Hepsi bu kadar değil, seçime birkaç gün kala ülkede seçim yasası hala oybirliği ile çıkmadı. Parlamento tarafından oylanmayan, ancak ana adaylardan biri olan ve Libya´nın doğusunu ve güneyinin bir kısmını fiilen kontrol eden Mareşal Halife Haftar´ın müttefiki olan lideri Aguila Saleh tarafından doğrudan onaylanan bir metin mevcut.

Seçim yasası, onu mareşal için özel olarak hazırlanmış olmakla suçlayan bazı siyasi güçler tarafından özellikle reddediliyor, çünkü bu onun başkan adayı olmasına izin veriyor ama aynı zamanda seçilmediği takdirde askeri görevine yeniden kavuşabilmesine olanak tanıyor.

Tüm bu faktörler ülkede kafa karışıklığını körüklerken, her şey Ocak ayında (başlangıçta Aralık ayında yapılması planlanan) yasama seçimlerini de sağlayan seçim takvimine saygı duyulmayacağını gösteriyor. Libya hükümeti kendisini Pazar günü organize etmeye 'hazır' ilan etse bile, erteleme senaryosu kamu oyunda daha fazla kabul görüyor.

Ramazan AbouJnah, 'Hükümet, HNEC´i desteklemek için gereken araçlardan ve çabalardan taviz vermedi. 24 Aralık´ı tarihi bir gün yapma fırsatına sahibiz,' dedi.

'İklim rasyonel olarak seçim yapmaya elverişli değil'

 

Baltimore´daki Johns Hopkins Üniversitesi Dış Politika Enstitüsü´nde (FPI) araştırmacı ve Libya uzmanı Hafed al-Ghwell, 'Libya´daki siyasi, yasal ve güvenlik durumu göz önüne alındığında, bu seçimlerin çok tehlikeye atıldığı açık,' dedi. İklim böyle bir seçime rasyonel olarak elverişli değil ve önde gelen adaylar ciddi ve adil bir şekilde bir seçime katılmaya hazır görünmüyorlar.'

Ve şunun da altını çizmeliyiz: 'Uluslararası toplum bu ülkeye sanki istikrarlı bir devlet gibi davranıyormuş gibi yaklaşıyor, ancak bu bir yanılsama çünkü Libya´da bir devlet bile yok, kurum yok, sadece rakip kamplar var ve milis güçleri devamlı karşı karşıya geliyor.'

Hafed al-Ghwell´e göre iki taraf da seçimin sonuçlarını görmeye hazır değil. Bir yanda devlet içinde devlet başkanı olan bir mareşal var, kendi zaferinden başka hiçbir sonucu kabul etmeye hazır görünmeyen Halife Hafter. Öte yandan, diğer taraflar kazanırsa onu tanımayacakları konusunda kararlılar.'

Mareşal Halife Haftar ve Başbakan Abdelhamid Dbeibah´ın yanı sıra, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından 'insanlığa karşı suçlar' nedeniyle aranan eski diktatör Muammer Kaddafi´nin oğlu Seyfülislam Kaddafi de onlarca cumhurbaşkanı adayı arasında yer alıyor. Adaylığı, sonunda kabul edilmeden önce, seçim yasasına uymadığı için başlangıçta reddedildi.

Hatta Hafed al-Ghwell, Aralık ayındaki mevcut seçimlerin sürdürülmesinin Libya´yı yeniden şiddete sürükleyebileceğine inanırken, BM´nin Libya elçisi Jan Kubis cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bir ay önce görevini terk etti

'Uluslararası toplum, son aylarda sahadaki gerçekleri hesaba katmadan seçimin programa uygun olarak yapılması için baskı yapıyor. 'Seçimin böyle bir bağlamda yapılması halinde istikrar getirmesi beklenmemeli, tam tersine ülkedeki durumu daha da karmaşık hale getirme riski taşıdığı da aşikar.'



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor