Mars´ta hayat var mı? NASA´nın Curiosity gezginin topladığı örneklerde, hayatın kaynağı karbon bulundu

Mars´ta hayat var mı? NASA´nın Curiosity gezginin topladığı örneklerde, hayatın kaynağı karbon bulundu

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi´nin (NASA) Curiosity gezginin Mars yüzeyinden toplandığı örnekler analiz edildi. Pennsylvania Eyalet Üniversitesi´nden bilim insanları, numunelerde yaşamın kaynağı olan karbon atomlarına rastladıkların?

 

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi´nin (NASA) Curiosity gezginin Mars yüzeyinden toplandığı örnekler analiz edildi. Pennsylvania Eyalet Üniversitesi´nden bilim insanları, numunelerde yaşamın kaynağı olan karbon atomlarına rastladıklarını duyurdu. Bilim insanları, yeni keşfin Kızıl Gezegen´de hayatın olabileceğini gösterdiğini, ancak çalışmaların sürdüğünü aktardı.

NASA´nın Curiosity gezgini Mars´ın canlı organizmalar için yaşanabilir olup olmadığını belirlemek için neredeyse on yıldır görev yapıyor.

/resimler/2022-1/19/1357158533109.jpg

Gezgin tarafından toplanan tortu örneklerinin yeni bir analizi, karbonun varlığını ortaya çıkardı. Bu durum, Kızıl Gezegen´de yaşamın olası varlığına dair olası bir açıklama anlamına geliyor.

/resimler/2022-1/19/1357362610106.jpg

KARBON DÜNYA´DAKİ YAŞAMIN TEMELİNİ OLUŞTURUYOR

Karbon, Dünya´daki tüm yaşamın temelini oluşturuyor. Dünya´da karbon atomları atmosferden toprağa ve atmosfere geri dönerken bir döngüden geçiyor.

Bu nedenle karbon atomları geri dönüşüm döngüleri ile birlikte, Dünya´daki biyolojik aktivitenin temelini oluşturuyor ve bilim insanları tarafından Mars´ta yaşamın olup olmadığını belirlemelerine yardımcı olmak için kullanılabilirler.

/resimler/2022-1/19/1358191673432.jpg

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adlı dergide yayımlanan yeni çalışmanın bulguları Mars´taki karbonun varlığına ışık tuttu.

CURIOSITY 9 YIL ÖNCE MARS´A İNDİ

NASA´nın Curiosity gezgini, Ağustos 2012´de Mars´taki Gale Krateri´ne indi. Adını Avustralyalı gök bilimci Walter F. Gale´den alan 155 kilometrelik krater, muhtemelen 3,5 milyar ile 3,8 milyar yıl önce bir meteor çarpmasıyla oluştu. Krater, muhtemelen bir zamanlar bir göle sahipti ve şimdi Sharp Dağı adında bir dağ ve antik kaya katmanları içeriyor.

MARS´TAKİ KARBON NASIL AYRIŞTIRILDI?

Ardından Curisoity, Ağustos 2012 ile Temmuz 2021 arasında krater boyunca tortu örnekleri toplamak için sondaj yaptı. Gezgin topladığı örneklerdeki elementleri ayırmak için bu 24 toz örneğini yaklaşık 850 santigrat dereceye kadar ısıttı. Bu işlem numunelerin metan salmasına neden oldu ve bu daha sonra gezicinin cephaneliğinde başka bir cihaz tarafından analiz edilerek kararlı karbon izotoplarının veya karbon atomlarının varlığını gösterdi.

/resimler/2022-1/19/1359063447791.jpg

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi´nden çalışmanın baş araştırma yazarı ve yer bilimleri profesörü Christopher H. House, 'Karbonun, karbon 12 veya karbon 13 olarak ölçülen iki kararlı izotopu vardır. Karbon 13 bakımından aşırı derecede tükenmiş örnekler, Avustralya´dan alınan 2,7 milyar yıllık tortulara benziyor. Ancak, Mars için bu durumun biyolojik aktiviteden kaynaklandığını söyleyemeyiz. Çünkü Mars, Dünya´dan farklı malzemelerden ve süreçlerden oluşmuş bir gezegen olabilir” diye konuştu.

MARS´TAKİ 3 OLASI KARBON KAYNAĞI

Diğer taraftan, çalışmanın yazarlarına göre Curiosity tarafından toplanan örneklerdeki karbon atomlarının çeşitli ölçümleri, Mars´ın geçmişi hakkında üç senaryo öneriyor. Buna göre, karbonun kökeni muhtemelen kozmik tozdan, karbondioksitin ultraviyole bozunmasından veya biyolojik olarak üretilen metanın ultraviyole bozunmasından kaynaklanıyor.

Ancak, bilim insanlarına göre, bu senaryoların üçü de, Dünya´da yaygın olan süreçlerin aksine, alışılmadık.

/resimler/2022-1/19/1359521589749.jpg

İlk senaryo, House´a göre her 100 milyon yılda bir meydana gelen bir galaktik toz bulutundan geçen tüm Güneş Sistemi´ni içeriyor. Parçacık ağırlıklı galaktik toz bulutu, kayalık gezegenlerde soğuma olaylarını tetikleyebiliyor.

House, “Bu durum fazla toz birikimine neden olmaz. Bu biriktirme olaylarından herhangi birini Dünya´nın geçmişinde bulmak zor” dedi.

Ancak, araştırmacılara göre böyle bir olay sırasında, kozmik toz bulutunun, sıvı suya sahip olabilecek eski Mars´taki sıcaklıkları düşürmesi olası bir durum. Düşen sıcaklıklar Mars´ta buzulların oluşmasına ve buzun üzerinde bir toz tabakası kalmasına neden olabilirdi. Buz eridiğinde, karbon içeren tortu tabakası kalacaktı.

İkinci senaryo, Mars´taki karbondioksitin ultraviyole radyasyon nedeniyle formaldehit gibi organik bileşiklere dönüştürülmesini içeriyor.

Üçüncü senaryo ise Mars´taki karbonun biyolojik köklere sahip olması. Dünya´da bu tür tükenmiş karbon ölçümü yapılsaydı, mikropların biyolojik olarak üretilen metan tükettiğini gösterecekti. Curiosity daha önce Mars´ta metan tespit etmiş olsa da, metanın kaynağı ile ilgili çalışmalar sürüyor.

Araştıramacılar, aynı zamanda metanın ultraviyole ışıkla etkileşime girerek Mars yüzeyinde bir karbon izi bırakmasının da mümkün olduğunu bildirdi.

/resimler/2022-1/19/1400289402921.jpg

CURIOSITY BİR AY SONRA TEKRAR ÖRNEK ALMAYA GİDECEK

Son olarak Curiosity gezgini, yaklaşık bir ay içinde örneklerin çoğunu topladığı alana geri dönecek ve bu, bu ilgi çekici yerden tortuları analiz etmek için bir şans daha sağlayacak.

House, 'Bu araştırma, Mars´ın keşfi için uzun süredir devam eden bir hedefe ulaştı. bize, en önemli jeoloji araçlarından biri olan farklı karbon izotoplarını inceleme olanağı veriyor” dedi.

 

 

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor