Omicron varyantının görünümü çift aşılı için ne anlama geliyor?

Omicron varyantının görünümü çift aşılı için ne anlama geliyor?

Omicron´un ortaya çıkışı, Delta dahil olmak üzere mevcut varyantlardan Covid-19 aşılarına daha dirençli olabileceğine dair yaygın spekülasyonlara yol açtı. Fakat bu, ortalama çift aşılı kişi için ne anlama geliyor?

 

Birleşik Krallık´ta şu anda mevcut olan tüm aşılar, bağışıklık sistemini, ACE2 reseptörüne bağlanarak hücreleri enfekte etmek için kullandığı anahtar olan koronavirüs spike proteinine karşı eğiterek çalışır. Omicron, bu proteinde, 'reseptör bağlama alanı' (RBD) olarak adlandırılan ve bu reseptöre bağlanan özel kısımdaki 10 dahil olmak üzere, 30´dan fazla mutasyona sahiptir. Delta´nın iki RBD mutasyonu vardır.

Bununla birlikte, tüm bu değişikliklere rağmen, daha önceki enfeksiyona veya aşılamaya yanıt olarak gelişen antikorların ve T hücrelerinin yanıt verebileceği alanlar (epitoplar) olacaktır.

'Mutasyonları başak proteinin kristal yapısının bir resmine karalarsanız ve bunu bildiğimiz tüm ana antikor aktiviteleriyle ilişkilendirirseniz, bu biraz ürkütücü görünüyor - örneğin, anahtar, nötralize edici antikor hedeflerinizin çoğu olacaktır. parçalara ayrıldı, peki bağışıklık korumanızdan geriye ne kalacak?” Imperial College London´da immünoloji profesörü Danny Altmann dedi.

'Yine de, Güney Afrika´dan aldığımız sondajlar durumun ciddi olmadığını söylüyor gibi görünüyor ve hastaneye gidenler aşılılardan ziyade aşısızlar için tehdit büyüyor.

Sonra, virüsle enfekte hücreleri tanıyan ve onlara saldıran ve antikor üreten B hücrelerini karşı karşıya oldukları viral risk konusunda eğiten bağışıklık hücreleri olan T hücreleri vardır.

Altmann, 'Hepimiz T hücrelerinin [varyantlar arasındaki] farklılıkları görebileceğini ve T hücresi repertuarının buna karşı çok daha geçirimsiz olduğunu düşünüyoruz, bu da size biraz koruma sağlayabilir' dedi.

Soru şu ki, ne kadar koruma? Çifte aşı olan kişilerin Delta varyantı ile enfekte olabildiklerini ve bulaşabileceklerini biliyoruz - bunun olma olasılığı aşılanmamış kişilere göre yaklaşık üç kat daha düşük olsa da. Daha da önemlisi, aşılanmış kişilerin enfekte olmaları durumunda ölme olasılıkları kabaca dokuz kat daha azdır .

Omicron ile enfeksiyon daha olası gibi görünse de, Cardiff Üniversitesi´nden bir immünolog olan Prof Paul Morgan şunları söyledi: 'Bence tam bir bağışıklık kaybından ziyade bir körelme en olası sonuçtur.

'Virüs muhtemelen yüzeyindeki her bir epitopu kaybedemez, çünkü bunu yapsaydı o sivri protein daha fazla çalışamazdı. Bu nedenle, virüsün önceki versiyonlarına veya aşılara karşı yapılan bazı antikorlar ve T hücre klonları etkili olmayabilirken, etkili kalacak başkaları da olacaktır.”

 

Bu nedenle, üçüncü doz Covid-19 aşılarına erişimi genişleterek bu korumayı daha da artırmak iyi bir fikirdir. Morgan, 'Eğer bağışıklık tepkisinin yarısı ya da üçte ikisi ya da her neyse, etkili olmayacaksa ve geriye kalan yarım kaldıysa, o zaman ne kadar güçlenirse o kadar iyidir.' dedi.

Delta ile enfekte olmuş kişiler için, resim daha da iyidir. Profesör David Matthews, 'Eğer iki kez vurulduysanız ve daha sonra Delta ile enfekte olup iyileştiyseniz, o zaman çok geniş, çok etkili bir bağışıklık tepkisine sahip olursunuz, bu muhtemelen aklınıza gelebilecek hemen hemen tüm varyantları kapsar' dedi. Bristol Üniversitesi´nde viroloji.

Bunun nedeni, bu tür bireylerin virüse (Delta ile enfeksiyon yoluyla) ve orijinal Wuhan soyundan gelen başak proteinine (aşılama yoluyla) maruz kalmış olmalarıdır. 'Bu, hem klasik hem de modern suşları kapsayan bir antikor tepkisine ve çok geniş bir T hücre tepkisine sahip olduğunuz anlamına geliyor, sadece spike proteine ​​karşı değil, aynı zamanda Sars-CoV-2´nin ürettiği diğer tüm proteinlere karşı - ve bu inanılmaz derecede yardımcı oluyor. 'dedi Matteo.

En büyük endişe aşısız kalanlar içindir. 'Eğer bu virüsün bulaşmada Delta´dan daha iyi olduğu konusunda haklılarsa ve öyle görünüyorlarsa, bu virüsün aşısızları bulma ve hastanelere koyma oranını hızlandıracak ve bu da olacak. bu nedenle NHS üzerindeki baskıyı artırın” dedi Matthews. Hastaneye yatış oranları belirli bir eşiğin üzerine çıkarsa, bu her neyse, karantinayı tetikleyecek olan şey bu.”

 

Ancak iyimser olmak için bazı nedenler var. Birincisi, Omicron varyantının İngiltere´deki gibi yüksek oranda aşılanmış bir popülasyonda nasıl davranacağını henüz bilmiyoruz. Bulaşıcı hastalık kontrolünde emekli bir danışman olan Dr Peter English, “İki veya daha da iyisi, mevcut aşılardan üç doz almış kişilerin buna karşı iyi korunması oldukça olası” dedi. 'Ancak bu yeni varyanta karşı mevcut aşılardan çok daha az korumaya sahip olmamız da mümkün. Henüz bilmek için yeterli bilgiye sahip değiliz.”

Bir diğeri, Omicron´un hala duyarlı olması gereken molnupiravir gibi antiviral ilaçların varlığıdır Günde iki kez alınan bu hapın yaklaşık yarım milyon dozu bu ay teslim edilecekti ve yaşlı Covid hastalarına ve zayıf bağışıklık sistemleri gibi belirli güvenlik açıklarına sahip olanlara, Ulusal Bir Çalışma tarafından yürütülen ulusal bir çalışmayla öncelik olarak verilecek. NHS. İlaç enfeksiyonun erken evrelerinde verildiğinde en etkili olduğu için MHRA, pozitif bir Covid testinin ardından ve semptomların ortaya çıkmasından sonraki beş gün içinde mümkün olan en kısa sürede kullanılmasını önerir.

Anti-inflamatuar ilaç deksametazon gibi mevcut tedavilerin de Omicron´a karşı çalışması muhtemeldir, çünkü virüsün kendisinden ziyade vücudun virüse verdiği yanıtı hedefler.

Son olarak, aşının neden olduğu bağışıklık tepkilerinden önemli ölçüde kurtulursa, mevcut aşıları Omicron varyantına uyacak şekilde değiştirme olasılığı vardır - birkaç hafta boyunca bilemeyeceğimiz bir şey.

English şunları söyledi: “mRNA ve vektör platformları, kullanılan kesin antijenlerde çok hızlı değişiklikler yapılmasına izin veriyor. Bu, nispeten hızlı bir şekilde (birkaç ay içinde) yeni bir varyanta göre uyarlanmış antijenlere sahip bir aşı üretmenin mümkün olacağı anlamına geliyor.”

Omicron kuşkusuz bizi bu pandemiden çıkaran yolda bir tümsek ve büyük olasılıkla büyük bir çukur, ancak şu ana kadar bildiklerimize dayanarak, bizi bir yıl önce bulunduğumuz yere geri göndermesi pek mümkün görünmüyor. Bununla birlikte, ne kadar çok insan tam olarak uyarılırsa ve bu üçüncü dozlara erişebilirse, bundan o kadar emin olabiliriz.

 

Kaynak: https://www.theguardian.com/world/2021/nov/28/what-does-appearance-of-omicron-mean-for-the-double-jabbed 



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor