Dr. Tuğçenur EKİNCİ FURTANA


Limon Neden Dalda Kaldı?

Bu yıl üretilen limonlar dalda kaldı. Üretici üzgün, artan maliyetler, enerji fiyatları. Limonda en önemli ithalatçılarımızdan Rusya´nın durumu ise işleri iyice zora soktu.


 

Bu yıl üretilen limonlar dalda kaldı. Üretici üzgün, artan maliyetler, enerji fiyatları.  Limonda en önemli ithalatçılarımızdan Rusya´nın durumu ise işleri iyice zora soktu.

 

Türkiye her ne kadar sanayi ürünleri ihracatına yönelse ve katmadeğerli üretime yatırıma devam etse de, verimli arazileri ve dünyanın her bölgesinde yetiştirilemeyen tarım ürünlerinin ihracı da hala önemini korumaktadır.

Bugün dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden biri olarak gördüğümüz Hollanda, peynir ve lalae soğanı; İsviçre çikolata ihraç etmekte ve bu alanlardaki yatırımlarını devam ettirmektedir.

Avrupa Birliği, uluslararası ticaret anlaşmalarında tarım ve hayvancılık ürünlerini ayrı tutmakta, gümrük birliği anlaşmalarına dahil etmeyerek kendi çiftçisini korumaktadır. Böylece, en azından gıda tedariğinde belli ölçüde kendi kendine yetebilmeyi hedeflemekte ve tarım ürünleri ithalatında vergilendirmeyi devam ettirmektedir.

Limon konusuna gelirsek;

Türkiye limon üretiminde dünyada altıncı sırada. Birinci ise Meksika. Ülkemizde yaklaşık 360 bin hektarlık bir alanda limon üretimi yapılmakta, %51 Mersin %33 Adana´da olmak üzere. İhracatı ise çoğunlukla Irak, Rusya ve Suudi Arabistan´a yapmaktayız.

Tüik verilerine göre kişi başı limon tüketimimiz 5.7 kg.

 

/resimler/2022-3/26/2212228275261.jpg

Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı Limon Raporu 2021

 

Bugünlerde limon üreticileri limonun dalda kaldığından şikayet etmekte. Dünya Emtia fiyatlarındaki artış göz önüne alındığında, pahalılaşan lojistik hizmetleri özellikle yükte ağır olan tarım ürünlerin uzak mesafelerdeki ithalatçı ülkelere ulaşmasını zorlaştırmaktadır. Bir de bunun yanına, Rusya-Ukrayna savaşının eklenmesi, ve Türkiye´nin %24 pazarı olan Rusya´nın uluslararası ödeme sistemlerinde zorlanması, dış ticaretçiyi limonu almamaya itmiş olabilir.

Üretici ise, limon dalda kadı, alıcı bulamıyoruz demekte. Limonu dökmenin bile maliyet olduğunu, kilo fiyatının 1 tl altında tutulsa bile müşteri bulamadığından şikayetçi. Emeğine ve yatırımına üzülmekte. Seneye tekrar limona emek harcar mı? Zor..

 

Türkiye hem limonu çok tüketen, hem de dünya ihracatında önemli bir yere sahip. Bu özel ürün, talından toplanmayıp yerlerde çürümeye bırakılmayı hak etmiyor.

Bu tür durumlarda, Avrupa Birliği´nin tarım politikasının bazı kısımlarını örnek almak gerekli. Devlet, üreticiye sahip çıkmalı. Sen yeter ki üret, ben satamazsan şu paraya senden alacağım demeli. Üretici kendini güvende hissetmeli ki, seneye tekrar emeğini harcamaya cesareti olsun. Bu gün bu örnek limon için, yarın başka bir ürün için..

Gıda güvenliğinin önemini gördüğümüz pandemi sürecinde, ülkemizin tarım ve hayvancılıktaki stratejisinin de geliştirilmesi gerekliğinin önemini bir kez daha vurgulamakta fayda var.

Ama bugün limonu ve üreticisini korumamız gerek..

 

 

 

 

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!