Tarih: 07.12.2021 18:27

ABD, Irak´a Gılgamış Destanı Tabletini iade etti.

Facebook Twitter Linked-in

 

30 yıl önce Irak´taki bir müzeden yağmalanan ve yakın zamanda ABD´den ele geçirilen Gılgamış Destanı´nın bir bölümünü içeren 3500 yıl öncesine ait küçük bir kil tablet Irak´a resmen iade edildi.

Gılgamış Rüya Tableti olarak bilinen 1,7 milyon dolarlık çivi yazılı tablet, dünyanın ayakta kalan en eski edebiyat eserlerinden ve en eski dini metinlerden biridir. 1853 yılında Asur Kralı Assur Banipal´in kütüphanesinin enkazında 12 tabletlik bir koleksiyonun parçası olarak bulundu.

Tablet 1991 Körfez Savaşı sırasında bir Irak müzesinden yağmalandı. Yetkililer, 2003 yılında yasadışı olarak Amerika Birleşik Devletleri´ne ithal edildiğine, daha sonra zanaat mağazası zinciri Hobby Lobby´nin sahiplerine satıldığına ve sonunda Washington´daki İncil Müzesi´nde sergilendiğine inanıyorlardı.

İç Güvenlik Soruşturmalarına sahip federal ajanlar, Eylül 2019´da tablete müzeden el koydu. New York´taki bir federal yargıç, bu yıl Temmuz ayında tabletin müsadere edilmesini onayladı.

Irak dışişleri bakanı Salı günü Bağdat´ta düzenlediği basın toplantısında, kültür bakanına ABD ve Birleşik Krallık´tan ele geçirilen üç eseri teslim etti: Gılgamış tableti, bir Sümer koç başı ve bir Sümer tableti.

Kültür ve Eski Eserler Bakanı Hassan Nazım, AFP haber ajansına verdiği demeçte, Gılgamış Tableti “büyük önem taşıyor, Irak tarihinin en eski edebi metinlerinden biri” dedi.

UNESCO, değerli eseri kurtarma sürecini, her ikisi de 1970 UNESCO Sözleşmesi´ne imza atan ABD ve Irak arasındaki onlarca yıllık işbirliğinin doruk noktası olarak nitelendirdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —