Tarih: 28.06.2021 17:03

ABD ve NATO´lu müttefikleri, Karadeniz´de 5 bin askerle Deniz Esintisi 2021 tatbikatına başladı

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD ve NATO´lu müttefiklerinin, Rusya´nın itirazlarına rağmen Ukrayna kıyılarında yaklaşık 5 bin askerin katılımıyla Deniz Esintisi 2021 (´Sea Breeze 2021´) tatbikatına başladığı belirtildi.

Rusya´nın sınır ihlali yapan İngiliz HSM Defender muhrip gemisine uyarı ateşi açmasıyla gerilimin tırmandığı Karadeniz´de 32 ülkeden 5 bin askerin yer aldığı Deniz Esintisi 2021 tatbikatına başlandı.

1997 yılından beri 21. kez düzenlenen tatbikata 6 kıtadan 32 ülke, 5 bin asker, 32 gemi, 40 uçak, 18 özel operasyon ve dalış timiyle tatbikata katılıyor.

Rusya´dan ABD´ye şeffaflık çağrısı

Viyana´da yapılan askeri güvenlik ve silah kontrolü müzakerelerinde Moskova´yı temsil eden Rus heyeti, ABD´ye çağrı yaparak tatbikatın ardından modern askeri teçhizatın Ukrayna karasularından şeffaf bir şekilde çıkarılmasını talep etti.

Heyetin Twitter hesabından yapılan açıklamada 'Deniz Esintisi 2021 tatbikatının kapsamının ve saldırganlığının Karadeniz´de güvenliğe katkı sunmayacağını belirtiriz. ABD´yi ve müttefiklerini güven ve güvenlik geliştirme önlemlerinin yürürlükte olduğu bölgedeki askeri eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz. Tatbikat sonunda ABD´nin, Donbass´taki askeri ve ulusal oluşumların ellerine geçmemesi için modern silahların ve mühimmatların Ukrayna´dan çıkarılmasına şeffaf olacağını umuyoruz' dendi.

Rusya´nın Washington büyükelçiliği Karadeniz´deki tatbikatın iptal edilmesi için geçen hafta bir çağrı yapmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da, NATO´nun bu ay sonunda başlayacak Deniz Esintisi tatbikatından istifade ederek Kiev´e modern silah ve mühimmat tedarik edeceğini, Rus ordusunun tatbikatı yakından takip edeceğini söylemişti.

Konaşenkov, 'Rusya Savunma Bakanlığı, NATO ülkelerinin katılacağı ´Deniz Esintisi´ ABD-Ukrayna ortak tatbikatının hazırlık ve icra süreçlerini dikkatli bir şekilde izleyecek ve gerektiğinde Rusya´nın askeri güvenliğinin sağlanması için oluşan durumlara uygun biçimde karşılık verecek' demişti.

Tatbikat, 11 Temmuz´da sona erecek.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —