ABD Hazine Bakanlığı, Rus petrol ürünlerinin yurtdışında rafine edilenlerinin tavan fiyattan muaf olduğuna karar verdi.
ABD Hazine Bakanlığı geçen Cuma günkü önlemle ilgili ön rehberinde , Rusya dışında 'önemli ölçüde dönüştürülmüş' Rus petrol ürünlerinin deniz yoluyla teslimatlarının bir fiyat tavanına tabi olmayacağını belirtti. Rus petrol ürünleri üzerindeki üst sınır 5 Şubat'ta yürürlüğe girecek.
Belgeye göre, Rus petrol ürünlerinin fiyat sınırından muaf olabilmesi için yurtdışında bir dizi işlemden geçmesi gerekiyor. Bunlar, damıtma, termal veya sıvı koklaştırma, katalitik kraking, hidro-işlem, mum giderme ve ayrıca kimyasal dönüştürme, ayırma, dönüştürme veya işlemeyi içeren diğer rafineri işlemlerini içeriyor.
Daha önce yayınlanan kılavuz, aynı muafiyetin, ülke dışında derin rafineriye tabi tutulması durumunda Rus petrolü için geçerli olduğunu doğruladı.
Belgede, "Rus petrol ürünleri veya Rus petrolü, Rusya Federasyonu dışındaki bir yargı alanında büyük ölçüde dönüştürüldüğünde, artık Rusya Federasyonu menşeli sayılmazlar ve bu nedenle tavan fiyat uygulanmaz" deniyor.
Bununla birlikte bakanlık, benzin, distilat ve ham harmanlama da dahil olmak üzere harmanlama işlemlerinin "önemli dönüşüm" olarak kabul edilmeyeceğini ve bu nedenle bunlardan kaynaklanan petrol ürünlerinin yine de tavan fiyatlara tabi olacağını kaydetti.
ABD Hazine Bakanlığı, Rus petrol ürünlerine yönelik tavan fiyat için henüz belirli rakamlar sağlamadı.
Yaptırımlar hafifletilebilir
DünyaABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın barış için büyük tavizler verdiğini söyledi. Trump, "savaşı durdurup Ukrayna'nın tamamını ele geçirmemesini", barış anlaşmasına giden yolda büyük bir taviz olarak nitelendirdi.
DünyaABD ile Çin arasındaki ticaret savaşında tansiyonun düştüğüne dair karmaşık mesajlar geliyor. ABD Başkanı Trump, taraflar arasında görüşme gerçekleştiğini öne sürerken, Çin cephesinden gelen açıklamalar bu iddiaları yalanladı.
DünyaABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinden itibaren gümrük tarifeleri ve dünyada ticaret politikalarına ilişkin giderek artan belirsizlikler, küresel ekonomide bu yıl resesyon yaşanabileceğine ilişkin endişeleri artırdı.