• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Arındırılmış Bir Bölge Planı

Arındırılmış Bir Bölge Planı

ABD ve Türkiye, aşırılıkçıların ilerleyişini durdurmaya yönelik girişimleri yoğunlaştırarak DAİŞ örgütünü Türkiye sınırı boyunca uzanan Suriye toprak şeridinden çıkarmak amacıyla askerî operasyon planlarına son şeklini veriy

 

AP

ABD ve Türkiye, aşırılıkçıların ilerleyişini durdurmaya yönelik girişimleri yoğunlaştırarak DAİŞ örgütünü Türkiye sınırı boyunca uzanan Suriye toprak şeridinden çıkarmak amacıyla askerî operasyon planlarına son şeklini veriyor.

ABD´li bir yetkili DAİŞ´den arındırılmış bir bölge oluşturmanın Türkiye-Suriye sınır bölgesinde daha fazla emniyet ve istikrar sağlayacağını ifade etti. Ancak yetkili, Türkiye ile herhangi bir ortak askerî girişimin uçuşa yasak bölge uygulamasını içermediğini de açıkladı.

ABD, ABD birliklerini Suriye iç savaşının daha da içine çekeceği endişesiyle Suriye hükûmetinin hava akınlarını durdurmak amacıyla uçuşa yasak bölge oluşturulması için Türklerin ve diğerlerinin taleplerine uzun süredir karşı çıkıyor.

Görüşmeler, Türkiye´nin DAİŞ´e yaklaşımında büyük bir taktik değişim gerçekleştiği sırada yapılıyor. Aylardır süren isteksizlikten sonra, ABD´nin stratejik bir konumda olan İncirlik Hava Üssü´nden kendi hava saldırılarını düzenlenmesine izin veren uzun zamandır beklenen anlaşmanın yapılmasının ardından Türk savaş uçakları geçen hafta, Suriye´deki askerî hedeflere hava saldırıları düzenlemeye başladı.

Ancak cuma gününden beri düzenlenen hava saldırılarında Türkiye sadece DAİŞ örgütünü hedef almadı, aynı zamanda da Suriye ve Irak´ta aşırılıkçılarla savaşan güçlerle bağlantılı Kürt savaşçıları da hedef aldı. Suriyeli Kürtler, DAİŞ örgütü ile savaşan en etkili kara kuvvetleri arasında yer alıyor ve ABD öncülüğündeki hava saldırıları tarafından yardım görüyorlar. Fakat Türkiye, Suriyeli Kürtlerin Ankara´ya karşı bağımsız bir devlet olmayı hedefleyecek bir ayaklanmayı canlandırabileceği endişesi taşıyor.

DAİŞ´den arındırılmış bir bölgenin, çoğunluğu Kürtler tarafından kontrol edilen Türkiye-Suriye sınırı boyunca nasıl oluşturulacağı henüz netlik kazanmadı. Suriye´nin başlıca Kürt savaşçıları, Türkiye´de on yıllardır süren bir ayaklanma başlatan ve Kuzey Irak´taki uzak bölgelerde karargâhlarını devam ettiren Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile bağlantıları bulunuyor.

Hükûmetten bir yetkili, Türkiye´nin angajman kuralları çerçevesinde sınırdaki Türk askerlerine ateş açılması sonucu ateşle karşılık verdiğini kaydederek 'Suriyeli Kürtler operasyonlarımızın bir hedefi değil. Operasyonlarımız sadece Suriye´de DAİŞ´i ve Irak´ta da PKK´yı hedef alıyor.' dedi.

Türk yetkili, ilgili mercilerin 'Türk ordusunun DAİŞ haricindeki güçlerin mevzilerine nişan aldığı iddialarını soruşturduğunu da dile getirdi. (ABD, AP - 27 Temmuz 2015)



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor