• BIST 100

    10336,50%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,08
  • EURO

    34,70% -0,16
  • GRAM ALTIN

    2400,45% -0,35
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24

Avrupa, Rusya´nın doğalgazı kapatmasına hazırlıklı olun dedi

Avrupa, Rusya´nın doğalgazı kapatmasına hazırlıklı olun dedi

Uluslararası Enerji Ajansı başkanı, Rusya´nın bu kış Avrupa´ya gaz tedarikini durdurabileceği konusunda uyardı.

 

Tamamen kapanmanın en olası senaryo olmadığına inandığını, ancak Avrupa´nın her ihtimale karşı acil durum planları üzerinde çalışması gerektiğini söyledi.

Son haftalarda, birkaç Avrupa ülkesi, beklediklerinden önemli ölçüde daha az Rus gazı aldıklarını söyledi.

Rus yetkililer kasıtlı olduğunu reddediyor ve teknik sorunları suçladılar.

Ukrayna´nın işgalinden önce Avrupa, doğalgazının yaklaşık %40´ını Rusya´dan ithal ederken, bu rakam şimdi yaklaşık %20´ye düştü.

Bay Birol, gaz arzındaki son Rus indirimlerinin 'stratejik' olduğuna inandığını söyledi. Düşüşler, Avrupa ülkelerinin gaz depolarını doldurmasını zorlaştırıyor ve bu kış Rusya´nın kaldıracını artırıyor.

 

Birol BBC News´e verdiği demeçte, 'Rusya´nın burada ve orada farklı sorunlar bulmaya ve Avrupa´ya gaz dağıtımını daha da azaltmak ve hatta belki de tamamen kesmek için mazeretler bulmaya devam etmesini dışlamam' dedi.

Geçen hafta Rusya´dan Avrupa´ya giden ana boru hatlarından biri olan Nord Stream 1´den geçen doğal gaz akışı, kapasitenin sadece %40´ıydı. Birçok uzman, bunun 'teknik sorunlardan' kaynaklandığına dair Rus açıklamasına şüpheyle bakıyor.

Avrupa genelinde, gaz arzında eksiklikler bildirilmeye devam ediyor. Cuma günü İtalyan enerji şirketi Eni, Rus devlet kontrolündeki gaz devi Gazprom´dan beklediği gazın sadece yarısını aldığını söylerken, Slovakya ve Avusturya da düşüşler bildirdi.

Fransa, 15 Haziran´dan bu yana Almanya´dan Rus gazı almadığını, Polonya, Bulgaristan, Finlandiya, Danimarka ve Hollanda´nın ise Rus rublesi ödeme talebini reddetmesinin ardından Rusya´dan gaz dağıtımını askıya aldığını açıkladı.

 

Birol, devam eden gaz krizinin artık talebi azaltmak için kömürle çalışan elektrik santrallerinin kullanımını artırmak ve mümkünse nükleer santrallerin ömrünü uzatmak gibi acil kısa vadeli önlemleri haklı çıkardığını söyledi. Rus gaz arzının tamamen kesilmesi durumunda, sert önlemlere ihtiyaç duyulabileceğini söylüyor.

 

Birol, 'Avrupa´nın planlı ve düzenli bir gaz dağıtımına ihtiyaç duyma olasılığını dışlamıyorum' diyor.

'Bunun temel senaryo olduğunu söylemiyorum, ancak enerji ortağı olarak Rusya ile yaşadığımız son birkaç ay, hatta birkaç yıl içinde yaşadığımız deneyimlere bakarsak, bu şu an için göz ardı edemeyeceğimiz bir senaryo. '



22.5° / 14.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor