Batı´nın yaptırımları Rusya´yı Çin´e yaklaştırdı: İki ülkeyi ayıran nehrin üzerine yapılan ilk köprü açıldı

Batı´nın yaptırımları Rusya´yı Çin´e yaklaştırdı: İki ülkeyi ayıran nehrin üzerine yapılan ilk köprü açıldı

Çin ve Rusya´yı sınırında yer alan Amur Nehri onlarca yıldır iki ülkeyi ayırıyordu. Ancak, Rusya´nın Ukrayna´ya saldırılarının ardından Batı´nın uyguladığı yaptırımlar, Moskova´yı Pekin´e yaklaştırdı. Nehrin üzerine yük

 

Çin ve Rusya´yı sınırında yer alan Amur Nehri onlarca yıldır iki ülkeyi ayırıyordu. Ancak, Rusya´nın Ukrayna´ya saldırılarının ardından Batı´nın uyguladığı yaptırımlar, Moskova´yı Pekin´e yaklaştırdı. Nehrin üzerine yük kamyonlarının geçmesi için Blagoveshchensk-Heihe isimli bir otoyol köprüsü inşa edildi. Nehrin karşısındaki ülkeleri birbirine bağlayacak bir demiryolu köprüsünün ise yakında açılacağı belirtildi.

Çin ve Rusya arasındaki sınırın yarısından fazlasını oluşturan Amur Nehri, Batı´nın Rusya´ya uyguladığı yaptırımların ardından öne çıktı. Ukrayna´ya saldırılarının ardından ekonomik ve siyasi olarak izole olan Rusya, çareyi Çin ile yakınlaşmakta buldu. Bu kapsamda, Amur Nehri üzerine ilk kez otomobillerin ve yük kamyonlarının geçmesi amacıyla bir otoyol köprüsü inşa edildi.

Blagoveshchensk-Heihe adlı köprü Rus ve Çin yetkililerin katıldığı bir lansman töreniyle geçen hafta açıldı.

KARŞILIKLI OLARAK 8 YÜK KAMYONU GEÇTİ

İlk yolculuk kapsamında Çin´den sekiz ve Rusya´dan sekiz yük kamyonu, her biri kabinlerinin her iki yanında iki büyük boy ulusal bayrak taşıyan kilometrelerce uzunluktaki köprünün üzerinden geçti. Rus TASS haber ajansının bildirdiğine göre, Çinli kamyonlar elektronik ve lastik taşırken, Rus kamyonları soya fasulyesi yağı ve kereste taşıdı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Rusya´nın Uzakdoğu Elçisi Yury Trutnev, 'Blagoveshchensk-Heihe köprüsünün günümüzün bölünmüş dünyasında özel bir sembolik önemi var. Bu, Rusya ve Çin halklarını birbirine bağlayan bir başka dostluk bağı olacak' dedi.

4 MİLYON TON MAL VE İKİ MİLYON YOLCU TAŞIYACAK

Diğer taraftan 369 milyon dolarlık proje, Çin´in Heilongjiang eyaletinde yer alan Heihe kenti ile Rusya´nın Uzakdoğusu´nda yer alan Amur bölgesinin başkenti Blagoveshchensk ile birleştirdi. Rusya,köprünün tam olarak faaliyete geçtiğinde her yıl yaklaşık 4 milyon ton mal ve iki milyon yolcu taşımasınının beklendiğini açıkladı.

Ayrıca, köprünün Çin ile Rusya arasındaki ikili ticareti daha da artırması beklendiği kaydedildi. Ancak Çin´in yaptırımlardan etkilenen komşusunu desteklemek için ne kadar ileri gideceğine dair sorular devam ediyor.

Ancak, köprünün açılışının zamanlaması uzmanlara göre Çin´in bu ortaklıktaki çıkarlarının altını çiziyor. Çünkü köprü, Ukrayna´nın doğusundaki yoğun saldırılar sürerken gelmesinin yanı sıra; Çin´in defalarca kara sınırı kontrollerini sıkılaştırdığını, Myanmar´ın karşısına çitler diktiği, ve Kuzey Kore sınırındaki vatandaşlarını zora soktuğunu gören 'sıfır-Covid' politikası uygulanırken geldi.

200 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ HEDEFLENİYOR

Çinli Başbakan Yardımcısı Hu Chunhua açılış töreninde yaptığı açıklamada, “Çin´in Rusya ile yarı yolda buluşmaya hazır. İş birliğini sürekli olarak ilerletmek için Rusya ile çalışmaya hazırdık” dedi.


Çin´in Tongjiang kenti ile Rusya´nın Nizhneleninskoye kenti birbirne bağlayacak olan daha doğudaki başka bir köprünün temelleri 2014 yılında atıldı. Üzerinden demiryolu geçecek olan köprünün yakında açılacağı aktarıldı.


Bununla birlikte yeni köprüler, ülkeler arasında gelişen bağları simgeliyor. İki ülke arasında ilişkiler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin lideri Xi Jinping döneminde büyüdü. İki ülke geçen yıl 146 milyar dolarlık bir ticaret gerçekleştirdi. 2024 yılına kadar bu rakamın 200 milyar dolara ulaşması amaçlanıyor.

ÇİN´İN RUS KÖMÜRÜNE, MOSKOVA´NIN İSE YENİ MÜŞTERİLERE İHTİYACI VAR

Rusya Far Eastern Federal Üniversitesi´nde uluslararası ilişkiler doçenti Artyom Lukin,”Yakın zamanda Rusya ve Çin´in Amur Nehri üzerinde tek bir köprüsü yoktu, ancak şimdi iki köprüye sahipler. Bu yüzden amaçları açık. Bir yanda Çinliler, diğer yanda Ruslar tarafından iki yarı halinde inşa edilen köprüler ve geçtikleri nehir de bu ilişkinin tedirgin edici temellerinin gösteriyor. Çin her zaman daha fazla liman altyapısı için baskı yapıyordu, ancak Rusya, Çin´e fazla bağımlı olma korkusuyla yakın zamana kadar bu tür bir altyapı inşa etme konusunda biraz isteksizdi” dedi.

Ancak Lukin, Rusya´nın 2014´te Kırım´ı ilhak etmesi ve ardından Batı´nın tepkisinden bu yana Rusya´nın Çin´in sınır ötesi altyapı geliştirme girişimlerine 'çok daha açık' olduğunu da sözlerine ekledi.

 

 

 



Yaşargil Efsanesi

Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın

Türkiye

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

Prof. Dr. Gazi Yaşargil hayatını kaybetti.

Türkiye

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Türkiye, Endonezya'ya KAAN uçağı ihraç edecek.

Teknoloji

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Birleşik Krallık, Gazze'ye ilişkin ifadeleri sebebiyle İsrail'in aşırı sağcı Maliye ve Güvenlik bakanlarına yaptırım kararı aldı.

Dünya

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Trump'tan göstericilere hapis tehdidi! Toplu tutuklamalar başladı: Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde bilirkişi raporu tamamlandı: Mühendislerin dikkat çektiği altı tespit

İstanbul'un üç ilçesinde seçim tamamlandı: Gaziosmanpaşa Belediyesi AK Parti'ye geçti

Togg'un yeni sedan modeli yollarda! İşte tahmini satış fiyatı

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmesi dünya basınında

Ukrayna'nın Kursk ısrarı: Ordu ikinci kez Rus topraklarında

Çin, Japonya, Güney Kore ve 10 ASEAN üyesi ülke, artan ticaret korumacılığına karşı ortak bildiri yayınladı

Bilim insanları elektrik ileten yeni bakteri türü keşfetti

Yapay zekâ sosyal etkileşim testini geçemedi

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜNÜ UNUTMADIK

MAVİ VATAN GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEMELİ

GENÇLİK MERKEZİMİZ TİMSAL KARABEKİR’İ ZİYARET ETTİ

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Aliyev’den KKTC’ye destek: Her zaman yanlarındayız

Yükleniyor