• BIST 100

    10643,60%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

´Beynimiz yıllar öncesinden Twitter ve Facebook´a hazırlanıyordu´

´Beynimiz yıllar öncesinden Twitter ve Facebook´a hazırlanıyordu´

İngiltere´deki Bristol Üniversitesi´nde psikoloji profesörü olan Bruce Hood, sosyal medya bağımlılığının beynin evrimleşip küçülmesinden kaynaklandığını söylüyor. Hood´a göre ´beyinlerimiz yıllar içinde sosyal hayvanlara dönü

 

İngiliz Bristol Post gazetesine konuşan Hood, 'Birçoğumuzun sosyal medyaya birazcık bağımlı olmasında şaşılacak bir şey yok. Zira beyinlerimiz binyıllar içinde Twitter ve Facebook´a hazır olmak için evrildi' dedi.

Hood, insan beyninin 20.000 yıl önce küçülmeye başladığını söylüyor. Biliminsanları bunun iklim değişimi ya da beslenme biçiminin değişmesinin sonucu olduğunu düşünse de Hood´a göre, insan beyninin küçülmeye başlamasına ´evcilleşme´ yani insanların toplum olarak yaşamaya başlaması neden oldu.

BİLGİYİ HER SEFERİNDE SIFIRDAN ÖĞRENME GEREKSİNİMİ AZALDI´

Diğer tarafta Hood, beynin büyüklüğünün yüksek zekanın göstergesi olmadığını ve bunun farklı bir sosyal yaklaşıma işaret ettiğini belirtti. Hood´a göre, insanlar topluluklar halinde yaşamaya başlayınca düşünme biçimleri de değişti ve bir tür ´topluluk zekası´ geliştirdiler. Böylece bilginin nesilden nesle aktarılmasıyla insanların bir şeyi her seferinde sıfırdan öğrenme gereksinimleri de azaldı.

´DOĞAL BİR DEDİKODU HALİ´

Bilginin toplum içinde aktarılmasını ´doğal bir dedikodu hali´ olarak tanımlayan Hood, sosyal medyanın da bu durumun daha geniş boyutlu hali olduğunu söyledi.

´FACEBOOK´UN BEĞENME BUTONU ENDORFİN SAĞLANMASINA NEDEN OLUYOR´

Hood ayrıca Facebook´taki ´beğenme´ butonu ya da Twitter´daki ´yeniden paylaş´ butonunun insan vücudunda endorfin salgılanmasına neden olduğunu, bunun da insana tatmin olma duygusu verdiğini belirtti. Nitekim Hood, 'Bu da daha geniş bir grup tarafından onaylanma dürtümüzden kaynaklanıyor' ifadelerini kullandı.

 



22.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor