COP26: Glasgow İklim Paktı´nda neler var?

COP26: Glasgow İklim Paktı´nda neler var?

COP26´ya ev sahipliği yapan İngiltere, Glasgow İklim Paktı´nın küresel ısınmanın en kötü etkilerini önleme umutlarını canlı tuttuğunu söylüyor.

 

Yaklaşık 200 ülke, görüşmelere ev sahipliği yapan Birleşik Krallık ile iki haftadan uzun süren yoğun müzakerelerin ardından, anlaşmanın küresel ısınmanın en kötü etkilerini önlemeye yönelik uluslararası umutları canlı tutacağını söyleyerek Glasgow İklim Paktı´nı kabul etmeyi kabul etti.

Anlaşma, şimdiye kadar ülkeler tarafından gezegeni ısıtan sera gazlarının emisyonlarını azaltmak için verilen taahhütlerin, gezegensel ısınmanın sanayi öncesi sıcaklıkların 1,5 santigrat dereceyi (2,7 derece Fahrenhayt) aşmasını önlemeye hiçbir yerde yeterince yakın olmadığını kabul ediyor.

Bunu çözmek için hükümetlerden, daha önce gerektiği gibi her beş yılda bir yerine bu hedefleri gelecek yılın sonuna kadar güçlendirmelerini istiyor.

Daha zorlu emisyon azaltma hedeflerinin belirlenmemesi ve karşılanmaması çok büyük sonuçlara yol açacaktır. Bilim adamları, 1.5C´lik bir artışın ötesine geçmenin, dünyanın halihazırda maruz kaldığından çok daha kötü olan, felç edici kuraklıklar, korkunç fırtınalar ve orman yangınları dahil olmak üzere aşırı deniz seviyesindeki artışlara ve felaketlere yol açacağını söylüyor.

COP26 zirvesinin başkanı Alok Sharma, “Sanırım bugün 1,5 (santigrat derece) dereceyi ulaşılabilecek bir seviyede tuttuğumuzu güvenle söyleyebiliriz” dedi. 'Ama nabzı zayıf ve ancak sözümüzü tutarsak hayatta kalabiliriz.'

Anlaşma ilk kez, ülkelerden kömüre olan bağımlılıklarını azaltmalarını ve fosil yakıt sübvansiyonlarını geri almalarını isteyen bir dil içeriyor, bilim adamlarının insan kaynaklı iklim değişikliğinin başlıca itici güçleri olduğunu söylediği enerji kaynaklarını hedef alacak hamleler.

Anlaşma, çoğu emisyondan sorumlu zengin ülkelerin ödediği yoksul ve savunmasız ülkelerin talepleri konusunda bir miktar ilerleme sağladı.

Anlaşma, örneğin, 'gelişmiş ülke Taraflarını, gelişmekte olan ülke Taraflarına uyum sağlamak için toplu iklim finansmanı tedariklerini 2025 yılına kadar 2019 seviyelerinden en az iki katına çıkarmaya çağırıyor'.

Müzakereciler ayrıca karbon piyasaları için kurallar belirleyen bir anlaşmayı da kapattılar, ormanları korumak, yenilenebilir enerji tesisleri inşa etmek ve iklim değişikliğiyle mücadele için diğer projeler için potansiyel olarak trilyonlarca doların kilidini açtılar.

Şirketler ve geniş orman örtüsüne sahip ülkeler, hızla büyüyen küresel gönüllü denkleştirme pazarlarını da meşrulaştırma umuduyla Glasgow´daki hükümet liderliğindeki karbon piyasaları üzerinde sağlam bir anlaşma için bastırmıştı.

Bir dizi kayda değer yan anlaşma da vardı. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, yaklaşık 100 ülkenin metan emisyonlarını 2030 yılına kadar 2020 seviyelerine göre yüzde 30 azaltma sözü verdiği küresel bir metan kesme girişimine öncülük etti.

Dünyanın en büyük iki karbon yayıcısı olan ABD ve Çin, iklim değişikliği önlemleri konusunda işbirliği yapmak için ortak bir deklarasyon da duyurdular - bu, Pekin´in uzun bir sessiz dönemin ardından küresel ısınmayla mücadele çabalarını hızlandırma niyetine dair gözlemcilere güven veren bir anlaşma.

 

Kaynak: Reuters



ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Yaptırımlar hafifletilebilir

Dünya

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın barış için büyük tavizler verdiğini söyledi. Trump, "savaşı durdurup Ukrayna'nın tamamını ele geçirmemesini", barış anlaşmasına giden yolda büyük bir taviz olarak nitelendirdi.

Dünya

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşında tansiyonun düştüğüne dair karmaşık mesajlar geliyor. ABD Başkanı Trump, taraflar arasında görüşme gerçekleştiğini öne sürerken, Çin cephesinden gelen açıklamalar bu iddiaları yalanladı.

Dünya

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinden itibaren gümrük tarifeleri ve dünyada ticaret politikalarına ilişkin giderek artan belirsizlikler, küresel ekonomide bu yıl resesyon yaşanabileceğine ilişkin endişeleri artırdı.

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Aliyev’den KKTC’ye destek: Her zaman yanlarındayız

ABD, Çin'e yönelik tarifeleri artırırken, diğer ülkeler için ek tarifeleri 90 gün süreyle durdurdu

Rusya’dan Ukrayna’ya İHA saldırıları: 12 yaralı

Bayraktar TB2 gerçekleştirdiği manevrayla dünya havacılık tarihine geçti

Suriye'de örtük savaş

Ah Olric, nedir bu ergen siyaseti!

TÜRK DÜNYASININ ‘BAŞBUĞ’UNA SAYGI

AVRASYA BİR VAKFI VE ASAM’DAN CHP’YE KINAMA

Harakiri, CHP ve ‘akıl tutulması’

Yansımalar

MURAT ÜLKER’İN MURAT ÜLKER’LE RÖPORTAJI (1)

SURİYE'DEKİ EMPERYALİST SINAMALAR

Türkiye ABD ve müttefiklerinin füzelerinden daha iyisini üretti

Suriye'deki olayların arkasında bu iki ülke var! Uzman isim olasılıkları sıraladı

Altay tankında ABD ve Rusya’da olmayan özellik

Nadir toprak elementlerinin günümüz jeostratejisindeki yeri

Emekli Albay Eray Güçlüer'den çarpıcı analiz! ABD Güney Kıbrıs'ı neye hazırlıyor?

İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Iğdır Nahçıvan Boru Hattı açılışında bir araya geldi

ABD basını, Bayraktar AKINCI'yı yakın takibe aldı: Türkiye'nin iktidara yükselişi

Trump'tan Gazze halkına tehdit: Esirleri bırakmazsanız öleceksiniz

Macron: ABD yanımızda değilse savaşa hazır olmalıyız

AFAD: Asrın Felaketi’nden bugüne kadar 107 bin deprem gerçekleşti

İsrail'in 'Cehennem planı': Netanyahu Ramazan dinlemedi

Yükleniyor