Tarih: 03.04.2014 17:39

Doğu-Batı Yüksek Hızlı Tren Hattı

Facebook Twitter Linked-in

Chen Ming

11. Uluslararası Demir Yolları Birliği (UIC) Konferansı, 2 Nisan’da Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’da başladı. Yüksek hızlı tren inşa etmek ve İpek Yolu’nu yeniden canlandırmak, 38 ülkeden gelen 600’den fazla temsilcinin sıcak gündemi oldu.

Türkiye Demir Yolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, “Türkiye, doğusundaki Kars ilinden batısındaki Edirne iline uzanan doğu-batı yüksek hızlı tren hattı inşa etmeyi planlıyor. Türkiye, Çin hükûmetinin güçlü desteğini ve yardımını istiyor. Aynı zamanda Türkiye, Çin ile yüksek hızlı tren alanında yaptığı iş birliğini üçüncü ülkelerle de geliştirmek istiyor.” dedi.

Türkiye Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Kars-Edirne yüksek hızlı tren inşasının yalnızca Türkiye’nin ekonomik kalkınması için önemli olmadığını, aynı zamanda İpek Yolu hattı boyunca uzanan ülkeler için de yararlı olduğunu ifade etti. Elvan, Çin’in, Türkiye yüksek hızlı tren inşasına aktif bir şekilde katılmasından memnun.

Uluslararası Demir Yolları Birliği Genel Müdürü Jean-Pierre Loubinoux, 21. yüzyılda İpek Yolu’nu yeniden canlandırmanın büyük bir fikir olduğunu vurguladı. Loubinoux, şu anda Çin’in Şanghay şehrinden Asya ve Batı Avrupa ülkelerine, ayrıca Sibirya’dan Pekin’e demir yolu olduğunu; eğer Türkiye’den, İran ve Afganistan’a demir yolu inşa edilirse bu sayede Avrupa’nın İpek Yolu ile bağlanabileceğini belirtti.(Çin Haber Ajansı Xinhua - 3 Nisan 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —