Tarih: 17.04.2017 19:21

´Duterte´nin dış politikası denge üzerine kurulu´

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya Bilimler Akademisi Doğu Araştırmaları Enstitüsü´nden Profesör Dmitriy Mosyakov, 'Duterte başından beri adaların kime bırakılacağı sorunuyla ilgileniyor. ABD´ye mi, yoksa Çin´e mi? Başta yatırımlar ve işbirliği umuduyla Çin´e yönelik bir eğilim gösterdi. Çin de bir anlamda bu umutları haklı çıkardı. Sözgelimi Filipinli balıkçılara Manila´nın kendisine ait olduğunu düşündüğü Scarborough resiflerinden avlanma izni verdi. Ancak daha sonra her şey değişti. ABD, Suriye´yi vurdu, Afganistan´da ‘tüm bombaların anası´nı kullandı. Kore yarımadası yakınlarındaki ABD uçak gemileri ABD´nin politikasının değiştiğini ve Washinton´ın bu ya da başka bir duruma müdahale edebileceğini gösterdi. Duterte de yön değiştirip iş birliğinde ilk sıraya ABD´yi alıyor. Bu klasik denge politikası' ifadelerini kulandı.

‘DUTERTE REALİST BİRİ´

Duterte´nin realist biri olduğunu belirten Mosyakov 'Duterte ülkesi için en kârlı tarafı seçip politikasını ona göre belirliyor. Şimdi ABD kararlılık ve güç gösteriyor, Duterte de bu tarafa yöneliyor. Yarın Çin´in kararlılığını ve gücünü görürse, yönünü ona çevirir. Duterte´nin dış politikasının çekirdeğini oluşturuyor' dedi. 

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Güney Çin Denizi´nde kendi kontrollerindeki statüsü tartışmalı ada ve resiflere halkın yerleşmesi çağrısında bulundu. Duterte orduya da adaları işgal etmeleri emri verdiğini söylemişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —