Ermenistan’dan barışa dinamit! Laçın iddialarının perde arkasını açıklıyor

Ermenistan’dan barışa dinamit! Laçın iddialarının perde arkasını açıklıyor

Karabağ Savaşı'yla 28 yıl sonra kurtarılan Laçın, dünya gündeminin üst sıralarına yerleşti.

Karabağ Savaşı'yla 28 yıl sonra kurtarılan Laçın, dünya gündeminin üst sıralarına yerleşti. Ermenistan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Laçın'da Azerbaycan'ın aldığı önlemler nedeniyle insani durumun kötüleştiği ve abluka uygulandığı şeklindeki iddiaları gerçeğe dayanmıyor. Bakü BMGK'ya yapılan çağrının, Erivan'ın uluslararası hukuka dayalı kabul edilebilir bir çözüm istemediğinin bir göstergesi olduğuna işaret ediyor.

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin yasa dışı yollardan bölgeye konuşlandığı, askeri ve mühendislik çalışmaları yaptığı defalarca Bakü tarafından uluslararası düzeyde bildirildi. Öte yandan Ermeni menşeli ama ne Erivan ne de Bakü egemenliğini istemeyen bir grup için de Laçın üzerinden silah ve mühimmat taşındığı tespit edildi.

Laçın-Hankendi yolunda sınır muhafızlarına Ermenistan'dan ateş açıldı. Bölgede, uçaklara radyo frekansı parazitiyle saldırılar düzenlenmesiyle uçuş güvenliğini tehlikeye atan radyo-elektronik harp cihazlarının kullanıldığı belirlendi. Bu gelişmeler üzerine Azerbaycan, toprağı olan Laçın yolu üzerinde güvenlik tedbirlerini devreye soktu.

İnsani mülahazalar noktasında gerekli hassasiyeti gösteren Azerbaycan, tıbbi geçişlere müsaade ediyor. Karabağ'daki Ermeni nüfusun ihtiyaçlarının karşılanması ve kapsamlı malzeme nakli için 60 kilometrelik bir yol olan "Ağdam-Hankendi" dahil olmak üzere alternatif güzergahların kullanabileceğine işaret ediyor. Bu durum abluka iddiasının tamamen gerçeklikten uzak olduğunu ortaya koyuyor.

BMGK'YI MANİPÜLASYON KAMPANYASI ARACINA DÖNÜŞTÜRMEYE ÇALIŞIYOR

Azerbaycan, BMGK'yı siyasi, askeri manipülasyon kampanyasının bir aracına dönüştürmeye çalıştığını kaydederken, Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barışın tesisi için sarf edilen çabalara rağmen Erivan'ın maksatlı gerilim ve rövanş politikasının kurbanı olduğunu savunuyor.

Bakü, Karabağ bölgesinde yaşayan Ermenilerin haklarını ülke anayasasına göre güvence altına alacağını vurguluyor. Azerbaycan, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik her türlü adımı kararlılıkla engelleyeceğinin de altını çiziyor.

TÜRKİYE AZERBAYCAN'IN YANINDA

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov'un Ankara ziyaretinde konuya ilişkin, "Azerbaycan, hangi tedbiri gerekli görüyorsa onu alır ve almak da en büyük egemenlik haklarından biridir.

Azerbaycan'ın bu konuda eleştirilmesinin haklı bir zemini olmadığını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Ermenistan'dan beklentimiz, provokatif adımlardan kaçınarak, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tanıması, Karabağ'da bulunan Ermeni nüfusun ihtiyaçlarının karşılanması için, "Ağdam-Hankendi" ve diğer alternatif yolların kullanılmasına, ayrıca Azerbaycan'ın Ermeni nüfusunu yeniden entegre etme çabalarına destek vermesidir.

Türkiye, bölgede barış ve istikrarın sağlanması için dost ve kardeş Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü, egemenliği ile insani alandaki çabalarının desteklenmesi ve durumu daha da ağırlaştırıcı eylemlerden kaçınılması gerektiğine inanmaktadır" denildi.

LAÇIN NEDEN ÖNEMLİ?

Ermenistan sınırında bulunan Laçın, hem stratejik konumu hem de yeraltı kaynakları ve maden açısından büyük bir öneme sahip. Laçın, Erivan'ın 1990'lı yıllarda Karabağ'ı işgalinde ilk hedeflerinden biri olmuştu.

Laçın'ın işgaliyle Ermenistan'la Dağlık Karabağ arasında doğrudan bir bağlantı elde ederek, buradaki yol sayesinde aldıkları destekle Dağlık Karabağ'ın tamamını ve çevresindeki illeri işgal etmişlerdi. Erivan yönetimi, sınırdaki Laçın'ın demografik yapısını değiştirmek için resmi politika izlemiş, işgal döneminde farklı bölgelerden binlerce Ermeni nüfus getirilerek, Laçın'da Azerbaycanlıların terk ettiği köylere yerleştirmişti.

Laçın'da Ermenistan işgalinden önce 65 binden fazla Azerbaycanlı yaşıyor, Ermeni nüfus bulunmuyordu. Ermenistan'ın 1992'de işgal ettiği Laçın, 28 yıl sonra gerçek sahibi Azerbaycanlılara teslim edildi.

 

 



Yaşargil Efsanesi

Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın

Türkiye

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

Prof. Dr. Gazi Yaşargil hayatını kaybetti.

Türkiye

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Türkiye, Endonezya'ya KAAN uçağı ihraç edecek.

Teknoloji

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Birleşik Krallık, Gazze'ye ilişkin ifadeleri sebebiyle İsrail'in aşırı sağcı Maliye ve Güvenlik bakanlarına yaptırım kararı aldı.

Dünya

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Trump'tan göstericilere hapis tehdidi! Toplu tutuklamalar başladı: Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde bilirkişi raporu tamamlandı: Mühendislerin dikkat çektiği altı tespit

İstanbul'un üç ilçesinde seçim tamamlandı: Gaziosmanpaşa Belediyesi AK Parti'ye geçti

Togg'un yeni sedan modeli yollarda! İşte tahmini satış fiyatı

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmesi dünya basınında

Ukrayna'nın Kursk ısrarı: Ordu ikinci kez Rus topraklarında

Çin, Japonya, Güney Kore ve 10 ASEAN üyesi ülke, artan ticaret korumacılığına karşı ortak bildiri yayınladı

Bilim insanları elektrik ileten yeni bakteri türü keşfetti

Yapay zekâ sosyal etkileşim testini geçemedi

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜNÜ UNUTMADIK

MAVİ VATAN GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEMELİ

GENÇLİK MERKEZİMİZ TİMSAL KARABEKİR’İ ZİYARET ETTİ

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Aliyev’den KKTC’ye destek: Her zaman yanlarındayız

Yükleniyor