Tarih: 03.10.2022 11:38

Gazprom İtalyan Eni´ye de akışı durdurdu

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya bu kez İtalya´nın enerji şirketi Eni´ye gaz akışını askıya aldı. Gerekçe olarak eylül ayı sonunda Avusturya´da yapılan yasal değişiklikler gösterilirken “Gazprom, sorunu İtalyan alıcılarla çözmeye çalışıyor” denildi.

Rus enerji şirketi Gazprom´un, Avusturya´daki nakil sorununu öne sürerek İtalyan Eni şirketine gaz dağıtımını askıya aldığı belirtildi.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre; İtalya´nın enerji şirketi Eni´den yapılan açıklamada, “Gazprom, Avusturya üzerinden gaz taşımacılığının imkânsız olduğunu öne sürerek talep edilen teslimatı onaylayamadığını söyledi” dendi. Gazprom´dan gelen açıklamada ise karara gerekçe olarak, eylül ayı sonunda Avusturya´da yapılan yasal değişiklikler gösterildi ve “Gazprom, sorunu İtalyan alıcılarla çözmeye çalışıyor” denildi. Eni, Gazprom´un kendilerini teknik sorundan haberdar ettiğini ve bu durumun en erken pazartesi günü çözüleceğini bildirdiğini açıkladı.

Rusya-Ukrayna savaşı öncesinde İtalya, tükettiği gazın yüzde 95´ini ithal ediyordu ve bunun yaklaşık yüzde 45´i Rusya´dan geliyordu. Draghi, İtalya´nın Rusya´ya olan bağımlılığını haziran ayı itibarıyla yüzde 25´e indirirken, yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmak için diğer gaz üreticileriyle de yeni anlaşmalar imzaladı. Gazprom´un açıklamasına karşılık olarak, Avusturya´daki düzenleyici kurum E-Control de yürürlüğe giren yeni kuralların piyasa aktörleri tarafından aylardır bilindiğini ve herkesin yükümlülükleri yerine getirmek için gerekli önlemleri almasını beklediklerini ifade etti.

YENİ LİDERDEN ENERJİ MESAJI

S&P Global Commodity Insights´a göre, Avrupa gaz fiyatları Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarının sabote edildiği iddiaları ve Gazprom´un tüm Ukrayna transit geçişlerini yakında durdurabileceğine yönelik açıklamalarla 30 Eylül´de düştü. Rusya´dan İtalya´ya gaz akışının durduğu gün, İtalya´nın yeni lideri Giorgia Meloni de enerji krizine ilişkin açıklamada bulundu. Cuma günü Avrupa enerji bakanları arasındaki müzakerelere dikkat çeken Meloni, “Avrupa´da ortak bir çözüme ulaşmak için ulusal çıkarlarla hareket edilmesi gerektiğini söylediğimizde, bunu popülist olduğumuz için söylememiştik. İtalya, ulusal çıkarlarını savunmaya geri dönmeli. Bu, Avrupa´ya karşı olumsuz bir tutum değil, kendimize karşı olumlu bir tutum anlamına geliyor. Ulusal çıkarlardan başlamalıyız çünkü diğerleri bunu yapıyor” dedi.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —