Tarih: 01.10.2020 13:51

‘Girit, uzun vadede ABD´nin bölgedeki en büyük üssü haline gelebilir´

Facebook Twitter Linked-in

 

ATA Platformu Koordinatörü Barış Hasan, Doğu Akdeniz´deki artan gerilimde Yunanistan´ın yanında tutum sergileyen ABD´nin, hem Türkiye hem de Rusya´yı çevrelemek için Yunanistan´ı bir üs haline getirdiğine işaret ediyor. Hasan “Uzun vadede Girit ABD´nin bölgedeki en büyük üssü haline gelebilir” diyor.

ABD´nin Doğu Akdeniz denklemini Türkiye aleyhine çevirmeye dönük adımları hız kesmiyor. Kısa bir süre önce, Yunanistan´la Batı Trakya´da Türklerin yoğun olduğu İskeçe Kayalar´da ortak tatbikat gerçekleştiren ve akabinde temaslarına Türkiye´yi dahil etmeden Yunanistan´la görüşen ABD, şimdi de donanmasının en büyük gemilerinden birini kalıcı olarak Girit Adası´ndaki askeri üsse demirledi.

ABD, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo´nun Girit ziyaretini takiben attığı bu stratejik adım, Batı basınında bir süredir yer alan “İncirlik Üssü, Girit´e taşınacak” söylentilerini takip etti. Pentagon, her ne kadar iddiaları yalanlasa da, Girit´teki Amerikan varlığının güçlenmesi, Washington´ın bir diğer NATO üyesi olan Türkiye başta olmak üzere çeşitli bölgesel ve küresel aktörlere karşı oluşturduğu stratejinin ne yöne evrileceğiyle ilgili soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

‘Türkiye, ABD´nin stratejik kuşatma alanına girdi, Yunanistan daha talepkar hale gelecek´

Konuyu Sputnik´e değerlendiren ATA Platformu Koordinatörü Barış Hasan´a göre, ABD´nin bu adımları, ülkenin hem Doğu Akdeniz´deki Rus etkinliğine hem de Türk varlığına karşı Yunanistan´ı üs haline getirme sürecinin bir parçası:

“Bu üs, ABD´nin Doğu Akdeniz´de Türkiye´yi çevreleme stratejisinin en önemli parçası. Yunanistan´da NATO´ya ait olan ancak ağırlıklı olarak ABD tarafından kullanılan 3 üs vardı. Sonra Girit ve Dedeağaç´taki üsler de eklendi. Bütün bunlar, ABD´nin Türkiye´yi çevreleme stratejisinin parçası. Türkiye, ABD´nin stratejik kuşatma alanına girmiş durumda. Bundan sonra ABD Türkiye´nin Ege ve Doğu Akdeniz´deki askeri hareketlerini doğrudan takip edecek ayrıca bu askeri üslerin varlığı Yunanistan´ı Türkiye´ye karşı daha da cesaretlendirecektir. Bu noktada, Ege ve Akdeniz´deki tartışmalı konularda Yunanistan daha talepkar ve daha uzlaşmaz olacaktır.”

‘Girit, uzun vadede ABD´nin en büyük üssü haline gelebilir´

ABD´nin Yunanistan´da artan askeri varlığının Moskova´yı ilgilendiren boyutuna da değinen Hasan “ABD, Akdeniz´de Rus etkinliğine karşı Yunanistan´ı üs haline getiriyor. Hatta İncirlik Üssü´nün Girit´e taşınması planları bile yapılıyor. Uzun vadede Girit ABD´nin bölgedeki en büyük üssü haline gelebilir. Hatta dediğim gibi İncirlik Üssü de Girit´e taşınabilir ki Yunanistan da buna hevesli” ifadelerini kullandı.

‘Jeopolitik denklemde savrulan Türkiye, ABD açısından güvenilmez müttefik haline geldi´

Hasan “Türkiye´nin jeopolitik denklemde bir oraya bir buraya savrulmasıyla, Ankara Doğu Akdeniz´de Washington açısından güvenilmez bir müttefik haline gelmeye başladı. Dolayısıyla ABD bölgedeki askeri gücünü önümüzdeki dönemde Yunanistan´da ve Güney Kıbrıs´ta yoğunlaştırmaya çalışıyor. Bu kapsamda da Girit´i de bir askeri üsse dönüştürüyor” diye devam etti.

‘ABD´nin Rusya ve Çin´in gücünün önüne geçebileceği yer Doğu Akdeniz´

Hasan, ABD´nin Doğu Akdeniz´deki varlığının amacının Rusya ve Çin´in gücünün önüne geçmek olduğunu ise “Şunu da unutmamak lazım: Çin´in Kuşak-Yol stratejisinin varış noktası Yunanistan´ın Pire limanı. ABD´nin, yeni küresel jeopolitikte, Çin´in iktisadi gücünün ve Rusya´nın askeri gücünün önüne geçebileceği yer de Doğu Akdeniz´dir” sözleriyle aktardı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —