10073%1,25
39,85% 0,10
46,96% 0,01
4278,70% 1,21
6644,83% 0,00
Uluslararası Para Fonu Salı günü, 2022 ve 2023 için küresel büyüme tahminlerini düşürerek, dünyanın ekonomik görünümünü “kasvetli ve daha belirsiz” olarak nitelendirdi.
Washington merkezli enstitü, revize görünümün önceki raporunda belirtilen aşağı yönlü risklerin artık gerçekleşmeye başladığını gösterdiğini söyledi. Bu zorluklar arasında yükselen küresel enflasyon, Çin´de beklenenden daha kötü bir yavaşlama ve Ukrayna´daki savaşın devam eden serpinti yer alıyor.
Raporda, “2022′de giderek artan kasvetli gelişmeler 2021′deki geçici bir toparlanmayı izledi” dedi.
“Birkaç şok, pandemi tarafından zaten zayıflatılmış bir dünya ekonomisini vurdu: dünya çapında- özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve büyük Avrupa ekonomilerinde- beklenenden daha yüksek enflasyon, daha sıkı finansal koşulları tetikledi; Çin´de COVID19 salgınlarını ve karantinaları yansıtan beklenenden daha kötü bir yavaşlama; ve Ukrayna´daki savaştan kaynaklanan daha fazla olumsuz yayılma” diye ekledi.
Beklenen yavaşlama, 2020′den bu yana küresel reel GSYİH´da ilk üç aylık daralmaya işaret edecek. “Makul” ancak daha az olası bir alternatif senaryo, küresel büyümenin 2022′de %2,6 ve 2023′te %2,0′a düşebileceğini söyledi ve küresel büyümeyi bir kenara koydu.
Geçen ay Dünya Bankası, benzer makroekonomik baskıları gerekçe göstererek, 2022 küresel büyüme görünümünü daha önceki %4,1 tahmininden %2,9′a indirdi.
ABD, Çin ve Hindistan not indirimlerine öncülük ediyor
ABD, Çin ve Hindistan´da kötüleşen büyüme beklentileri IMF´nin aşağı yönlü revizyonlarına neden oldu.
ABD´nin GSYİH görünümü, 2022′nin ilk yarısında beklenenden daha zayıf büyüme, hanehalkının satın alma gücünün azalması ve sıkı para politikası nedeniyle 1,4 puan düşürülerek %2,3′e düşürüldü.
Çin ekonomisinin, uzatılan Covid karantinaları ve derinleşen emlak krizinin ardından önceki tahminlerin 1,1 puan altında büyüdüğü görüldü. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin şimdi 2022′de %3,3 büyümesi bekleniyor - 2020′deki Covid-19 krizinin ilk serpintisini hariç tutarak, kırk yılın en düşük oranı.
Hindistan´ın tahmini, büyük ölçüde daha az elverişli dış koşullar ve daha hızlı politika sıkılaştırması nedeniyle 0,8 puan düşürülerek %7,4′e düşürüldü.
Bu arada, IMF, Ukrayna´daki savaşın daha büyük etkilerinin 2023′te, özellikle Almanya, Fransa ve İspanya´nın büyük ekonomilerinde daha fazla etkileneceğini söylemesine rağmen, euro bölgesinin görünümü 0,2 puan düşürülerek %2,6′ya düşürüldü.
IMF, Ukrayna´nın sebepsiz yere işgaline karşı geniş kapsamlı ekonomik yaptırımlara rağmen Rusya ekonomisinin ikinci çeyrekte beklenenden daha az daraldığını söyledi. 2022 projeksiyonu 2,5 puan yukarı revize edildi, ancak tahmini büyüme oranı -%6,0′da negatif kalıyor.
Küresel enflasyon yükselmeye devam ediyor
Artan gıda ve enerji fiyatlarının öncülüğünde, enflasyonun 2022 yılına kadar yükselmeye devam etmesiyle geliyor.
Küresel enflasyonun bu yıl gelişmiş ekonomilerde %6,6′ya ve yükselen piyasalarda ve gelişmekte olan ekonomilerde %9,5′e ulaşması bekleniyor - sırasıyla 0,9 ve 0,8 puanlık bir yukarı yönlü revizyon.
Uluslararası Para Fonu´nun Para ve Sermaye Piyasaları Departmanı yöneticisi ve mali müşavir Tobias Adrian Salı günü CNBC´den Joumanna Bercetche´ye verdiği demeçte, “Enflasyonun düşmesi daha uzun sürecek ve enflasyonun genel büyüklüğünün bu yıl içinde ortaya çıkması bekleniyor” dedi.
“Oldukça sığ bir durgunluk bekleyebiliriz. Önümüzdeki yıl için büyüme oranları sıfır civarında olan bir durgunluk. Bu olumsuz senaryoda, çok keskin bir durgunluk değil” dedi.
Artan fiyatlar küresel bir yaşam maliyeti krizini körüklerken, IMF enflasyonu evcilleştirmenin politika yapıcıların bir numaralı önceliği olması gerektiğini söyledi.
Raporda, “Daha sıkı para politikasının kaçınılmaz olarak gerçek ekonomik maliyetleri olacak, ancak gecikme onları yalnızca daha da kötüleştirecek” dedi.
Daha yüksek enerji ve yakıt fiyatlarına yönelik politikaların, genel fiyatları bozmadan en savunmasız gruplara odaklanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Aylardır merkez bankaları giderek daha sıkı para politikası uyguluyorlar. Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası, faiz oranlarını artırma konusunda ABD Merkez Bankası ve İngiltere Bankası gibi şirketlere katıldı - bu, 11 yıl sonra ilk kez böyle bir hamleydi.
Yine de enflasyon sabit kaldı ve geçen ay ABD ve Birleşik Krallık´ta 40 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.
Kaynak: CNBC