Tarih: 25.07.2022 14:26

IMF, Rus gaz ambargosunun Orta Avrupa´yı sert bir şekilde vurabileceğini söyledi

Facebook Twitter Linked-in

Uluslararası Para Fonu Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya´nın doğal gaz ambargosunun, ülkeler alternatif arzları paylaşmak için daha fazla işbirliği yapmadığı takdirde Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya´da derin durgunluklara yol açacağını söyledi.

IMF araştırmacıları, Rus gazının tamamen kesilmesi durumunda bazı ülkelerin normal gaz tüketiminin %40´ına varan oranda kıtlık yaşayabileceğini söyledi.

Macaristan, gayri safi yurtiçi hasılada %6´dan fazla bir azalma ile böyle bir ambargodan ekonomik olarak en fazla zarar gören ülke olurken, sıvılaştırılmış doğal gaz da dahil olmak üzere alternatif gaz arzı sağlanırsa Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya GSYİH´nın %5 küçüldüğünü görebilir. ihtiyaç duyulan yere serbestçe akmasını engelledi.

Tam entegre bir pazarın daha iyimser senaryosu altında, Macaristan´ın %3´ten fazla bir GSYİH düşüşü görmesi, Slovakya ve İtalya´nın %2´den fazla GSYİH azalması ve Çek Cumhuriyeti´nin GSYİH´sinin %2´den daha az daralması ile ekonomik zarar azaltılır.

Almanya´nın GSYİH´si, alternatif enerji kaynaklarına erişim ve tüketimi düşürme yeteneği nedeniyle, daha korkunç senaryoda %2´lik yüksek bir aralıkta ve daha iyimser senaryoda %1´in biraz üzerinde daralacaktır.

Ancak, yüksek toptan gaz fiyatlarının Alman enflasyonunu 2022 ve 2023´te 2 puan daha yukarı çekmesiyle birlikte, Alman ekonomik faaliyeti 2023´te %2,7 oranında azalabilir.

IMF araştırmacıları, Avrupa altyapısının ve küresel arzın şimdiye kadar, Haziran 2021´den bu yana Rus gaz teslimatlarında %60´lık bir düşüşle başa çıktığını söyledi. Rusya´nın Ukrayna´yı işgalini başlattığı ve Batılı ekonomik yaptırımları tetiklediği ilk çeyrekteki toplam gaz tüketimi, bir önceki yıla göre %9 azaldı ve özellikle küresel pazarlardan LNG olmak üzere alternatif tedarikler sağlanıyor.

Araştırmacılar, 'Çalışmamız, alternatif kaynaklara ve enerji kaynaklarına erişerek ve daha önce yüksek fiyatlardan daha düşük talep göz önüne alındığında, kısa vadede Rus gazında %70´e varan bir azalmanın yönetilebileceğini gösteriyor' dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —