İran nükleer gücü: Müzakerelerin merkezindeki Rus Mikhail Ulyanovdur

İran nükleer gücü: Müzakerelerin merkezindeki Rus Mikhail Ulyanovdur

Rus büyükelçisi, Moskova´nın İran dosyasındaki 'yapıcı rolünü' tasvir ediyor. Rusya, kendisini ABD ile eşit düzeyde konuşmak için bir aracı olarak sunuyor…

 

Gözlüklü, ince bıyıklı, elinde cep telefonu, bir tweet için asla geç kalmayan Mikhail oulianov, İran nükleer anlaşmasını kurtarmak için diplomatik bale müzakerelerinde kilit bir kahraman olarak kendini kanıtladı.

Rusya Federasyonu´nun Viyana´daki uluslararası kuruluşların büyükelçisi olan diplomat, dosyayı iyi biliyor. Temmuz 2015´te büyük güçler ile İran arasında imzalanan anlaşmanın kısaltması olan JCPOA´nın imzalanması sırasında, Moskova´daki Dışişleri Bakanlığı´nda nükleer silahların yayılmasını önleme ve silah kontrol dairesi başkanıydı.

Yıl sonu kutlamaları kapsamında üç günlük bir aradan sonra, müzakereler 3 Ocak Pazartesi günü Avusturya başkentinde Coburg Sarayı´nın yaldızlı panelleri altında yeniden başladı. Rus kamu diplomasisinin ön saflarında yer alan Mikhail Ulyanov, beş aylık bir aradan sonra Kasım ayı sonunda yeniden başlatılan müzakerelerde Moskova´nın 'yapıcı rolünü' canlandırıyor. Moskova bir kez olsun nükleer silahların yayılmasına karşı mücadelede sorumlu bir güç rolü üstlenebilir.

Amerikan elçisiyle baş başa

Rus büyükelçisi müzakerelerde 'dürüst komisyoncu' olmak istiyor. Avrupa Birliği koordinatörü Enrique Mora, Fransız, Alman ve İngiliz meslektaşlarının yanı sıra İran dışişleri bakan yardımcısı ve İran heyeti başkanı Ali Bagheri ile konuştuğu görülüyor.

Daha da çarpıcı olanı, Viyana´da bulunan ancak İranlıların doğrudan anlaşmayı reddettiği ABD elçisi Robert Malley ile yakın zamanda yaptığı bire bir görüşme, Tahran´da çok fazla yankı uyandırdı.

Hükümet medyası, Başkan Raisi´nin Çin ve Rusya ile ilişkilere verdiği önceliği memnuniyetle karşılıyor. Buna karşılık reformist medya, İran´ın Batı ile yakınlaşmasını engellemeye çalışmakla suçlanan Moskova´nın 'paternalist rolünü' eleştiriyor.



ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Yaptırımlar hafifletilebilir

Dünya

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın barış için büyük tavizler verdiğini söyledi. Trump, "savaşı durdurup Ukrayna'nın tamamını ele geçirmemesini", barış anlaşmasına giden yolda büyük bir taviz olarak nitelendirdi.

Dünya

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşında tansiyonun düştüğüne dair karmaşık mesajlar geliyor. ABD Başkanı Trump, taraflar arasında görüşme gerçekleştiğini öne sürerken, Çin cephesinden gelen açıklamalar bu iddiaları yalanladı.

Dünya

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinden itibaren gümrük tarifeleri ve dünyada ticaret politikalarına ilişkin giderek artan belirsizlikler, küresel ekonomide bu yıl resesyon yaşanabileceğine ilişkin endişeleri artırdı.

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Aliyev’den KKTC’ye destek: Her zaman yanlarındayız

ABD, Çin'e yönelik tarifeleri artırırken, diğer ülkeler için ek tarifeleri 90 gün süreyle durdurdu

Rusya’dan Ukrayna’ya İHA saldırıları: 12 yaralı

Bayraktar TB2 gerçekleştirdiği manevrayla dünya havacılık tarihine geçti

Suriye'de örtük savaş

Ah Olric, nedir bu ergen siyaseti!

TÜRK DÜNYASININ ‘BAŞBUĞ’UNA SAYGI

AVRASYA BİR VAKFI VE ASAM’DAN CHP’YE KINAMA

Harakiri, CHP ve ‘akıl tutulması’

Yansımalar

MURAT ÜLKER’İN MURAT ÜLKER’LE RÖPORTAJI (1)

SURİYE'DEKİ EMPERYALİST SINAMALAR

Türkiye ABD ve müttefiklerinin füzelerinden daha iyisini üretti

Suriye'deki olayların arkasında bu iki ülke var! Uzman isim olasılıkları sıraladı

Altay tankında ABD ve Rusya’da olmayan özellik

Nadir toprak elementlerinin günümüz jeostratejisindeki yeri

Emekli Albay Eray Güçlüer'den çarpıcı analiz! ABD Güney Kıbrıs'ı neye hazırlıyor?

İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Iğdır Nahçıvan Boru Hattı açılışında bir araya geldi

ABD basını, Bayraktar AKINCI'yı yakın takibe aldı: Türkiye'nin iktidara yükselişi

Trump'tan Gazze halkına tehdit: Esirleri bırakmazsanız öleceksiniz

Macron: ABD yanımızda değilse savaşa hazır olmalıyız

AFAD: Asrın Felaketi’nden bugüne kadar 107 bin deprem gerçekleşti

İsrail'in 'Cehennem planı': Netanyahu Ramazan dinlemedi

Yükleniyor