İran´dan Resmi Açıklama: Roketimizin Yükleri Yörüngeye Oturmadı

İran´dan Resmi Açıklama: Roketimizin Yükleri Yörüngeye Oturmadı

Perşembe günkü fırlatma, roketin gerekli hıza ulaşamamasından sonra üç yükünü yörüngeye oturtamadı.

 

Savunma bakanlığı sözcüsü devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, İran´ın perşembe günü uzaya fırlattığı roketin gerekli hıza ulaşamamasından ötürü üç yükünü yörüngeye oturtmayı başaramadığını söyledi.

2015 nükleer anlaşmasını kurtarmak için Avusturya´da yapılan dolaylı ABD-İran görüşmeleri sırasında ortaya çıkan fırlatma girişimi ABD, Almanya ve Fransa´dan eleştiri aldı.

“Bir yükün yörüngeye girmesi için 7.600 [metre/saniye] üzerindeki hızlara ulaşması gerekiyor. Sözcü AhmedHosseini, devlet televizyonunda yayınlanan ve cuma günü internette yayınlanan fırlatma aracıyla ilgili bir belgeselde, 7.350´ye ulaştık' dedi.

Perşembe günü Hosseini, cihazların yörüngeye ulaşıp ulaşmadığını netleştirmedi, ancak fırlatmanın, uyduları yörüngeye yerleştirme girişimlerinden önce bir test olduğunu öne sürdü.

Orta Doğu´daki en büyük füze programlarından birine sahip olan İran, teknik sorunlar nedeniyle son birkaç yılda birkaç başarısız uydu fırlatması yaşadı.

Washington, İran´ın uzay fırlatma araçları geliştirmesinden endişe duyduğunu söyledi ve bir Alman diplomat, Berlin´in İran´ı uzaya uydu fırlatma roketleri göndermeyi durdurmaya çağırdığını ve bunların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını ihlal ettiklerini de sözlerine ekledi.

Fransa cuma günü yaptığı açıklamada, uzaya üç araştırma cihazı göndermeyi amaçlayan roket fırlatmasının BM kurallarını ihlal ettiğini ve dünya güçleriyle nükleer müzakereler ilerlerken 'daha da üzücü' olduğunu söyledi.

Fransız dışişleri bakanlığı, 'Bu faaliyetler, Viyana´daki nükleer müzakerelerde ilerleme kaydettiğimiz bir zamanda ortaya çıktıkça daha da üzücü' dedi.

İran´a, uzay fırlatıcıları da dahil olmak üzere nükleer silah taşıyabilecek şekilde tasarlanmış daha fazla balistik füze fırlatmamaya çağırıyoruz.'

Tahran, uzay faaliyetinin balistik füze gelişimi için bir kılıf olduğunu veya bir BM kararını ihlal ettiğini reddediyor.

Kaynak: Reuters



ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Yaptırımlar hafifletilebilir

Dünya

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın barış için büyük tavizler verdiğini söyledi. Trump, "savaşı durdurup Ukrayna'nın tamamını ele geçirmemesini", barış anlaşmasına giden yolda büyük bir taviz olarak nitelendirdi.

Dünya

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşında tansiyonun düştüğüne dair karmaşık mesajlar geliyor. ABD Başkanı Trump, taraflar arasında görüşme gerçekleştiğini öne sürerken, Çin cephesinden gelen açıklamalar bu iddiaları yalanladı.

Dünya

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinden itibaren gümrük tarifeleri ve dünyada ticaret politikalarına ilişkin giderek artan belirsizlikler, küresel ekonomide bu yıl resesyon yaşanabileceğine ilişkin endişeleri artırdı.

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Aliyev’den KKTC’ye destek: Her zaman yanlarındayız

ABD, Çin'e yönelik tarifeleri artırırken, diğer ülkeler için ek tarifeleri 90 gün süreyle durdurdu

Rusya’dan Ukrayna’ya İHA saldırıları: 12 yaralı

Bayraktar TB2 gerçekleştirdiği manevrayla dünya havacılık tarihine geçti

Suriye'de örtük savaş

Ah Olric, nedir bu ergen siyaseti!

TÜRK DÜNYASININ ‘BAŞBUĞ’UNA SAYGI

AVRASYA BİR VAKFI VE ASAM’DAN CHP’YE KINAMA

Harakiri, CHP ve ‘akıl tutulması’

Yansımalar

MURAT ÜLKER’İN MURAT ÜLKER’LE RÖPORTAJI (1)

SURİYE'DEKİ EMPERYALİST SINAMALAR

Türkiye ABD ve müttefiklerinin füzelerinden daha iyisini üretti

Suriye'deki olayların arkasında bu iki ülke var! Uzman isim olasılıkları sıraladı

Altay tankında ABD ve Rusya’da olmayan özellik

Nadir toprak elementlerinin günümüz jeostratejisindeki yeri

Emekli Albay Eray Güçlüer'den çarpıcı analiz! ABD Güney Kıbrıs'ı neye hazırlıyor?

İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Iğdır Nahçıvan Boru Hattı açılışında bir araya geldi

ABD basını, Bayraktar AKINCI'yı yakın takibe aldı: Türkiye'nin iktidara yükselişi

Trump'tan Gazze halkına tehdit: Esirleri bırakmazsanız öleceksiniz

Macron: ABD yanımızda değilse savaşa hazır olmalıyız

AFAD: Asrın Felaketi’nden bugüne kadar 107 bin deprem gerçekleşti

İsrail'in 'Cehennem planı': Netanyahu Ramazan dinlemedi

Yükleniyor