• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

İsrail bakanlığı, Kızıldeniz riskini öne sürerek BAE boru hattı anlaşmasını engelledi

İsrail bakanlığı, Kızıldeniz riskini öne sürerek BAE boru hattı anlaşmasını engelledi

Duyuru, İsrail ile BAE arasındaki son 12 ayda ilişkilerin normalleşmesinden ortaya çıkan en büyüklerden biri olan anlaşmanın iptaliyle sonuçlanabilir. Çevreciler, İsrail Yüksek Mahkemesi´ne yerleşime baraj yapılması için dilekçe vermi?

 

İsrail Çevre Güvenliği Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri´nden yol arkadaşlarıyla Körfez´den Avrupa´ya ham petrol taşımak için kasıtlı olarak petrol tankerlerinin Mor Deniz tatil beldesi Eilat´a girmesine izin veremeyeceğini söyledi. 

İsrail devletine ait bir firma ile Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrailli ev sahipleri olan bir işletme arasında imzalanan anlaşma, Mor Deniz´deki Eilat limanındaki tankerlerden boşaltılan petrolün, Akdeniz kıyılarına mevcut bir boru hattıyla İsrail´in her yerine taşınmasına izin veriyor.

Başbakan Naftali Bennett´in yetkilileri, Yüksek Mahkeme´nin dilekçe dilekçesine Perşembe günü yanıt vererek, müdahale edemeyeceğini ve bir alternatif olarak Çevre Güvenliği Bakanlığı´nın ekolojik tehlike oluşturan eylemleri sınırlayan düzenleyici işlevini yerine getirmesini sağlayacağını belirtti.

Çevre Güvenliği Bakanı Tamar Zandberg, İsrail´in 'yerel bir hava felaketi döneminde hava kirliliği köprüsüne dönüşmeyeceğini' de içeren bir duyuruda, 'Onlarca petrol tankerinin Eilat Körfezi´ne girişini engelledik' dedi. 

İsrail´in canlılık bakanı, Eilat´ın kırılgan mercan resiflerine yönelik ekolojik tehlikeleri öne sürerek anlaşmaya önceden karşı çıkmıştı.

 

Anlaşmayla ilgili İsrail devletine ait bir şirket olan Europe Asia Pipeline Firm (EAPC), anlaşmanın 'İsrail ve sakinleri için hayati jeopolitik ve finansal faydaları' olduğunu belirtti.

 

EAPC, kendisini atmosferi korumaya adadığını ve boru hattı eylemleri konusunda Çevre Güvenliği Bakanlığı ile diyaloğunu sürdüreceğini belirtti.

Anlaşmayla ilgili karşı firma, MED-RED Land Bridge, anında açıklama yapmadı.



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor