Tarih: 04.07.2022 13:47

Japonya, COVID Önlemlerinin Gevşemesi ile Perakende Satışlar Beklenenden Daha Hızlı Artabilir

Facebook Twitter Linked-in

Japonya´da perakende satışlar Mayıs ayında art arda üçüncü ayda da artarak, artan enflasyonun 2022´nin geri kalanında hanehalkı harcamaları için bir risk oluşturmasına rağmen, güçlü tüketimin bu çeyrekte ekonomik bir toparlanmaya yol açacağı yönündeki görüşleri güçlendirdi.

 

Çarşamba günü yayınlanan hükümet verilerine göre, perakende satışlar Mayıs ayında bir önceki yıla göre %3,6 arttı ve %3,3´lük bir kazanç için medyan piyasa tahmininden biraz daha yüksek.

 

Nisan ayında yukarı yönlü revize edilmiş %3,1´lik bir artışı takip etti ve hükümetin yüz yüze hizmetler üzerindeki tüm koronavirüs kısıtlamalarını kaldırdığı Mart ayından bu yana üçüncü ilerleme ayı oldu.

Mevsimsellikten arındırılmış aylık bazda perakende satışlar, Nisan ayındaki %1,0´lik büyümenin ardından Mayıs ayında %0,6 arttı.

 

Japon tüketiciler, Mayıs ayının başlarına doğru 'Altın Hafta' tatil sezonunda yemek yediler ve yurt içi gezilere çıkarak 2019´dan beri ilk kez COVID-19 kaldırımlarından kurtulmuş oldular.

Japonya´nın tüketici güven endeksi, Çarşamba günü yayınlanan ayrı hükümet verilerine göre, üç ay içinde ilk kez Haziran ayında Mayıs ayındaki 34.1´den 32.1´e düştü. Artan koronavirüs vakalarının tüketicilerin harcama iştahını bastırdığı Ocak 2021´den bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

Bir Kabine Ofisi yetkilisi, 4-20 Haziran´da yapılan bir ankete dayanarak derlenen endeksle ilgili bir medya brifinginde, 'Elektrik, gıda ve diğer günlük malların maliyetlerindeki sürekli artış büyük olasılıkla hane halkı duyarlılığını azalttı' dedi.

 

Tüketici enflasyonu, önümüzdeki ay yapılacak ulusal üst meclis seçimlerinde ön plana çıkarak, Başbakan Fumio Kishida´nın onay puanlarını vurdu, ancak iktidar partisinin hâlâ zafer iddiasında bulunması bekleniyor.

Moody´s Analytics´in kıdemli ekonomisti Stefan Angrick, bir notta, Japonya ekonomisini kademeli olarak yeniden açmasına rağmen, 'tüketiciler bir yandan zayıf ücret artışının, diğer yandan yükselen enerji ve gıda fiyatlarının baskısı altında' diye yazdı.

 

'Bu, toparlanmayı aksiliklere karşı savunmasız bırakıyor.'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —