Kırımlı uzman: ‘Kırım Platformu´ Türkiye´nin Karadeniz meselelerindeki önemini azaltabilir

Kırımlı uzman: ‘Kırım Platformu´ Türkiye´nin Karadeniz meselelerindeki önemini azaltabilir

Rusya Devlet Başkanı´nın Kırım Daimi Temsilcisi ve Kırım Başbakan Yardımcısı Muradov´un, ‘Kırım Platformu´ girişiminin Washington´dan geldiği ve hem Kırımlılar hem de Rusya için düşmanca olduğu açıklamasını yorumlayan Kır?

 

Rusya Devlet Başkanı´nın Kırım Daimi Temsilcisi ve Kırım Başbakan Yardımcısı Muradov´un, ‘Kırım Platformu´ girişiminin Washington´dan geldiği ve hem Kırımlılar hem de Rusya için düşmanca olduğu açıklamasını yorumlayan Kırımlı tarih uzmanı Sergey Çennık, söz konusu platformun sadece Rusya için değil, Türkiye için de tehlike barındırdığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in Kırım Daimi Temsilcisi ve Kırım Başbakan Yardımcısı Georgiy Muradov, Kiev tarafından oluşturulan ve Ukrayna´nın bölgeyi tekrar kontrolüne almasını amaçlayan Kırım Platformu´nu tehlikeli bir oyun olarak nitelendirdi.

Muradov´a göre söz konusu kışkırtıcı girişim görünüşe göre Washington kaynaklı ve hem Kırımlılar, hem de genel olarak Rusya için, atılan düşmanca bir adım niteliği taşıyor.

Kırımlı ünlü askeri tarih uzmanı, Military Crimea askeri tarih dergisi Genel Yayın Yönetmeni Sergey Çennık, Kırım Platformu´nun sadece Rusya için değil, Türkiye için de tehlike barındırdığını ifade etti.

“Türkiye´nin şu anki mevcut askeri politikası oldukça karmaşık. Karadeniz bölgesi, stratejik görevlerini yerine getirme beklentileri açısından Türkiye için çok önemli. Karadeniz´de dikkatsizce atılan adımlar beklenmedik sonuçlara yol açabilir. Bir ‘Kırım platformu´ oluşturma fikri Türkiye için bir takım riskler içeriyor ve Türk askeri potansiyeli, sözüm ona ‘Kırım platformuna´ daha derin bir şekilde dahil olması durumunda kendisine yüklenebilecek yükü kaldıramayabilir” diyen Çennık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye şu anda Ortadoğu´da çok büyük görevlerle karşı karşıya ve Karadeniz yönünde buna benzer sorunları çözmesi bana göre onun için çok zor olacak. Bence Türkiye birçok şeyi üstleniyor ve böyle bir yükle baş edemeyebilir. Mevcut zor koşullarda kendisini aşırı yüklemenin faydası olmadığını düşünüyorum.”

Bu nedenle Türkiye´nin ‘Kırım Platformuna´ katılımı öngörülse de sınırlı olacağını, zira aksi halde Ankara´nın Karadeniz bölgesindeki bağımsız bölgesel oyuncu rolünün ve öneminin azalabileceğini söyleyen Çennık, şöyle devam etti:

“Türkiye´nin, bu platformda yer alsa da katılımının sınırlı olacağını düşünüyorum. Elbette ki Rusya, kendisi için bu hassas bölgede Türkiye´nin eylemlerini yakından izleyecek. Bence Türkiye´nin Ukrayna´nın girişimine katılım derecesine göre Rusya ve Türkiye, ortak dayanak noktası bulabilecek. Rusya, Türkiye´ye yönelik ihtiyatlı ve dostane bir politika izliyor ve bu, Rus-Türk işbirliğinin neredeyse tüm alanlarında açıkça görülüyor. ‘Kırım Platformu´, Türkiye´nin Karadeniz meselelerindeki bağımsız bölgesel oyuncu rolünü ve önemini hatırı sayılır ölçüde azaltabilir.”

 



ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Yaptırımlar hafifletilebilir

Dünya

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın barış için büyük tavizler verdiğini söyledi. Trump, "savaşı durdurup Ukrayna'nın tamamını ele geçirmemesini", barış anlaşmasına giden yolda büyük bir taviz olarak nitelendirdi.

Dünya

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşında tansiyonun düştüğüne dair karmaşık mesajlar geliyor. ABD Başkanı Trump, taraflar arasında görüşme gerçekleştiğini öne sürerken, Çin cephesinden gelen açıklamalar bu iddiaları yalanladı.

Dünya

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinden itibaren gümrük tarifeleri ve dünyada ticaret politikalarına ilişkin giderek artan belirsizlikler, küresel ekonomide bu yıl resesyon yaşanabileceğine ilişkin endişeleri artırdı.

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Aliyev’den KKTC’ye destek: Her zaman yanlarındayız

ABD, Çin'e yönelik tarifeleri artırırken, diğer ülkeler için ek tarifeleri 90 gün süreyle durdurdu

Rusya’dan Ukrayna’ya İHA saldırıları: 12 yaralı

Bayraktar TB2 gerçekleştirdiği manevrayla dünya havacılık tarihine geçti

Suriye'de örtük savaş

Ah Olric, nedir bu ergen siyaseti!

TÜRK DÜNYASININ ‘BAŞBUĞ’UNA SAYGI

AVRASYA BİR VAKFI VE ASAM’DAN CHP’YE KINAMA

Harakiri, CHP ve ‘akıl tutulması’

Yansımalar

MURAT ÜLKER’İN MURAT ÜLKER’LE RÖPORTAJI (1)

SURİYE'DEKİ EMPERYALİST SINAMALAR

Türkiye ABD ve müttefiklerinin füzelerinden daha iyisini üretti

Suriye'deki olayların arkasında bu iki ülke var! Uzman isim olasılıkları sıraladı

Altay tankında ABD ve Rusya’da olmayan özellik

Nadir toprak elementlerinin günümüz jeostratejisindeki yeri

Emekli Albay Eray Güçlüer'den çarpıcı analiz! ABD Güney Kıbrıs'ı neye hazırlıyor?

İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Iğdır Nahçıvan Boru Hattı açılışında bir araya geldi

ABD basını, Bayraktar AKINCI'yı yakın takibe aldı: Türkiye'nin iktidara yükselişi

Trump'tan Gazze halkına tehdit: Esirleri bırakmazsanız öleceksiniz

Macron: ABD yanımızda değilse savaşa hazır olmalıyız

AFAD: Asrın Felaketi’nden bugüne kadar 107 bin deprem gerçekleşti

İsrail'in 'Cehennem planı': Netanyahu Ramazan dinlemedi

Yükleniyor