Tarih: 23.12.2021 13:02

Libya Seçimleri: Erteleme Çağrısı!

Facebook Twitter Linked-in

Libya seçim komisyonu, Cuma günü yapılacak olan ülkenin ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bir ay ertelenmesi çağrısında bulundu.

Komisyon, meclisle 'ilişki kurduktan' sonra yeni 24 Ocak tarihini önerdiğini söyledi.

Bir meclis komitesi daha önce Cuma günü seçim yapmanın 'imkansız' olacağını söylemişti.

Anket öncesi, adayların uygunluğu konusundaki anlaşmazlıklar ve artan güvenlik korkuları gölgelendi.

Libya, uzun süredir iktidarda olan hükümdar Muammer Kaddafi´nin 2011´de devrilip öldürülmesinden bu yana kargaşa içinde.

BM ve Batılı güçler, seçimin, büyük bir petrol üreticisi ve göçmenlerin Avrupa´ya geçiş noktası olan stratejik açıdan önemli bir ülke olan Libya´da barış ve demokrasiye ulaşma çabalarını destekleyeceğini ummuştu.

 

ABD´nin Libya Büyükelçisi Richard Norland , ABD´nin oy kullanmak isteyen Libyalıların hayal kırıklığını paylaştığını söyledi .

Libya liderlerinin 'cumhurbaşkanlığı aday listesinin kesinleştirilmesi de dahil olmak üzere seçimlerin önündeki tüm yasal ve siyasi engelleri süratle ele alması' gerektiğini söyledi.

Seçim komisyonu Albay Kaddafi´nin oğlu Seyfülislam´ın adaylığını reddetmişti, ancak avukatı mahkemenin kararı bozduğunu söyledi.

Askeri diktatör General Khalifa Haftar´ın cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağı konusunda da netlik yoktu.

Askeri savcılar, seçim komisyonunun başvurucunun insan hakları ihlalleri suçlamasıyla sorgulanana kadar başvuruyu incelemeyi durdurması gerektiğini söyledi.

Geçen ay, batı Libya´daki Misrata´daki bir mahkeme, onu 2019´da bir askeri koleji bombalamaktan gıyaben ölüme mahkum etti.

 

Silahlı grupların Salı günü kentin çevresindeki banliyölerde mevzilendiği başkent Trablus´ta güvenlikle ilgili endişeler var.

Pazartesi günü, güneydeki dört petrol sahası kapatıldı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —