Macron: Erdoğan´a NATO müttefiklerinin ortak stratejileri netleştirmesi gerektiğini tekrar belirttim

Macron: Erdoğan´a NATO müttefiklerinin ortak stratejileri netleştirmesi gerektiğini tekrar belirttim

NATO zirvesinde Fransa ile Türkiye Cumhurbaşkanı´nın görüşmesinin ardından ilk açıklama Élysée Sarayı´ndan geldi. Açıklamaya göre Erdoğan´a NATO içindeki değerler, ilkeler ve kurallar konusunda ve İslam´la ilgili tartışma hakkın

 

NATO zirvesinde Fransa ile Türkiye Cumhurbaşkanı´nın görüşmesinin ardından ilk açıklama Élysée Sarayı´ndan geldi. Açıklamaya göre Erdoğan´a NATO içindeki değerler, ilkeler ve kurallar konusunda ve İslam´la ilgili tartışma hakkında netleşme gereğini teyit eden Macron, 'Fransız laikliği ve Cumhuriyet´in değerleri istismar edilmemelidir' dedi.

Özelikle son 2 yılda aralarındaki gerilimler ayyuka çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Brüksel´deki NATO zirvesinde gerçekleştirdiği yüz yüze görüşmenin ardından Élysée Sarayı´ndan açıklama yapıldı.

Suriye ve Libya´da birlikte çalışma hedefi

´Açık, net ve karşılıklı saygı çerçevesinde, verimli´ diye nitelenen görüşmenin beklenenden daha uzun sürdüğüne dikkat çeken açıklamada, ´iki liderin Suriye ve Libya konusunda birlikte ilerlemeye istekli olduklarını söyledikleri´ aktarıldı.

2019´da ´NATO´nun beyin ölümünün gerçekleştiği´ açıklamasıyla tartışma yaratmış Macron, açıklamaya göre Erdoğan´a, ´NATO müttefiklerinin ortak stratejileri netleştirmesi, müttefikler arasında NATO içindeki değerler, ilkeler ve kurallar konusunda stratejik bir netleşme ve İslam´la ilgili tartışma hakkında netleşme gereğini´ teyit etti.

Erdoğan ile görüşmenin ´İslam bağlamında meseleleri açıklığa kavuşturmayla ve Libya ile Suriye´de birlikte çalışmaya yönelik ortak amaç ortaya koymayla sonuçlandığını´ aktaran Macron, ´Fransa´nın İslam´a ve Müslümanlara saygı duyduğunu´ yineleyerek 'Fransız laikliği ve Cumhuriyet´in değerlerine saygı gösterilmelidir, bunlar istismar edilmemelidir' vurgusunu yaptı.

NATO Karargahı´nda basına kapalı gerçekleşen görüşme, 52 dakika sürdü. Macron, Erdoğan ile uzun bir görüş alışverişinde bulunduklarına dair fotoğraflı paylaşım da yaptı.

Gerilim hatları neler?

Fransa´daki İslam tartışması, Muhammed peygamber karikatürlerinin yeniden yayımlanmasının, bir tarih öğretmeninin kafasının kesilmesine varan cihatçı saldırı dalgasıyla karşılaşması üzerine alevlenmiş durumda. Macron yönetimi, ´İslamcı ayrılıkçılığa´ karşı hazırladığı cumhuriyetçi değerler beyannamesi niteliğindeki İslami İlkeler Tüzüğü´nü imzalamayan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği´ne (DİTİB) bağlı Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF) ve Fransa İslam Toplumu Milli Görüş´e (CIMG) 'Fransa´da yeriniz yok' restini çekmişti.

Türkiye´nin ´yaklaşan Fransa seçimlerine müdahale edebileceğinden endişe duyduğuna´ dair birkaç kez açıklama yapmış bulunan Macron, ´Türkiye´nin Fransa´daki Müslümanlara mali yardımlar dahil müdahalesini engelleme kararlılığını´ dile getirmişti.

Doğu Akdeniz´de Türkiye´ye karşı Yunanistan-Güney Kıbrıs cephesine destek veren Macron, Libya, Suriye ve Dağlık Karabağ´da da Erdoğan´la sık sık ihtilaf yaşadı.

Erdoğan ise 24 Ekim 2020´deki konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:

'Bu Macron denilen zatın İslam´la derdi nedir? Macron´un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç hürriyetinden, inanç özgürlüğünden anlamayan ve kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir! Öncelikle bir akli noktadan kontrol.'

 

 



Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Özcan ÜNLÜ

Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya ile savunma sanayine ilişkin, "Önümüzdeki dönemde kazan-kazan ilkesinden hareketle bu alanda atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz." dedi.

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, ABD'nin, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu alıkoymasıyla sonuçlanan Venezuela'ya askeri müdahalesinde, ölenlerin sayısının 100'e çıktığını bildirdi.

Dünya

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

2025 yılında iklim değişikliğini aşırı hava olayları ve kuraklıkla sonuna kadar hissettik.

Çevre

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Yükleniyor