Tarih: 07.02.2020 15:54

National Interest yazdı: ´Türkiye NATO´dan çıkar mı?´

Facebook Twitter Linked-in

ABD´li siyaset bilimci Kevin Brown, birçok kişinin ABD Başkanı Donald Trump´ın Washington´u NATO´dan çıkaracağından endişe ettiğini ancak bu aşamada Ankara´nın 70 yıllık ittifaktan ayrılacağını söylemenin çok daha iyi bir tahmin olacağını belirtti.

National Interest için bir yazı kaleme alan Brown, Trump´ın Türkiye´nin Suriye ordusuna yönelik operasyonuna verdiği desteğin hem en azılı muhalifleri hem de müttefikleri tarafından kınandığına dikkat çekerek, 'Türkiye´nin bu adımı, Ankara´nın geleneksel NATO müttefiklerinden ne kadar uzaklaştığını gösteren birçok işaretten biri' yorumunu yaptı.

´NATO, Erdoğanlı Türkiye´nin ulusal çıkarlarını gözetmeyi bıraktı´

ABD Başkanı Donald Trump´ın Washington´u NATO´dan çıkaracağından endişe eden çok sayıda kişi bulunduğunu ancak Ankara´nın NATO´dan ayrılacağını söylemenin çok daha iyi bir tahmin olacağını savunan Brown, 'Zira NATO, Erdoğanlı Türkiye´nin ulusal çıkarlarını gözetmeyi bıraktı. Ayrıca jeopolitik eğilimler, Türkiye´nin Batı´dan Doğu´ya yöneldiğini ortaya koydu. Türkiye´nin NATO´dan ayrılması eşsiz bir durum olmaz, çünkü Charles De Gaulle 1967´de Fransa´yı NATO´dan çıkarmıştı' ifadelerini kullandı.

´NATO ile ilişkilerdeki zirve noktası Rus uçağı düşürüldüğünde görüldü´

Brown´a göre Ankara için NATO ile ilişkilerdeki zirve noktası Rus Su-24 uçağının düşürüldüğü Kasım 2015´te görüldü. Brown, 'O dönemde endişeli gözlemciler, bunu Suriye´deki çatışmayı dünya savaşına dönüştürebilecek bir adım olarak yorumladı. Ancak ABD Türkiye´nin bu olaya ilişkin söylemini desteklemeyi reddedince Erdoğan, özür dileyip Rusya´yla ilişkiler onarma isteğini dile getirdi ve Moskova buna olumlu yanıt verdi' yazdı.

´NATO´dan çıkan Türkiye, Rusya´yla savunma işbirliği konusunda daha serbest olur´

Brown, NATO´dan çıkmanın Türkiye´nin stratejik olarak ABD ve Avrupa´nın denetiminden çıkacağı anlamına gelmeyeceğini, ancak Türkiye´nin İttifak nezdindeki yükümlülüklerinden kurtulacağını ve Ortadoğu, Orta Asya ve hatta Afrika´daki nüfuzunu artırmak için azami stratejik esnekliğe sahip olacağını ifade etti. ABD´li uzman, Türkiye´nin Rusya´yla savunma işbirliğini geliştirmekte ve S-400 füze savunma sistemleri gibi Rus yapımı askeri teçhizat satın almakta daha serbest olacağını da vurguladı.

Başkan Trump´ın Türk mevkidaşıyla sıcak ilişki kurma güvencesine rağmen Washington´daki birçok kişinin farklı görüşte olduğunu kaydeden Brown, ABD-Türkiye ilişkilerindeki bozulmanın halihazırda başladığının altını çizdi. Uzman, ABD Savunma Bakanlığı´nın (Pentagon) S-400 anlaşması nedeniyle Türkiye´yi F-35 programından çıkardığını ve Temsilciler Meclisi´nin sadece üç fireyle ´Ermeni soykırımı´ tasarısını kabul ettiğini anımsattı.

´ NATO´dan çıkış yeni Türkiye için bir sonraki evrimsel adım olabilir´

'Erdoğan´ın stratejik tasarımlarına göre NATO´dan çıkmak, Batı ile Doğu arasında denge unsuru olarak tanımlanan Türkiye´nin tarihi pozisyonuna uygun ve böylece ülke, her iki taraftan da kazanımlar elde edecek' diye devam eden Brown, Londra Ekonomi Okulu´ndan Prof. Christopher Coker´in şu sözlerine yer verdi:

'Türkiye Batı´dan uzaklaşıyor ve Macaristan gibi Osmanlı geçmişinden gurur duyan bir Ortadoğu ülkesi, etnik milliyetçi tabana sahip anti-liberal demokrasi olma yolunda ilerliyor.'

Bu vizyonun NATO üyeliğini dışladığını zira İttifak´ın demokrasinin kolektif olarak savunulmasını teşvik eden, Batılı liberal bir kuruluş olduğunu belirten Brown, yukarıdaki nedenlerden dolayı NATO´dan çıkışın yeni Türkiye için bir sonraki evrimsel adım olmasının ihtimal dahilinde bulunduğunu savundu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —