Tarih: 29.07.2021 14:49

NATO üyeliği, Rusya ile savaş durumunda Ukrayna´ya yardım garantisi sağlamıyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Rutgers Üniversitesi´nden siyaset bilimci Prof. Alexander J. Motyl´in dergi için kaleme aldığı yazıda, Rusya ile olası savaş durumunda NATO üyeliğinin Ukrayna´ya yardım garantisi vermeyeceğini savundu.

Avrupa´da birçok kişinin Rusya´ya karşı olumlu tutum sergilediğine dikkat çeken Motyl, barışsever Fransız ve Almanların, Ruslarla savaşta az bilinen Ukrayna´yı savunmak istemeyeceğini yazdı.

'Avrupa´da yaşam standardı yüksek, İkinci Dünya Savaşı´nın hatırası hala canlı, mutabakat eğilimi büyük, Ukrayna ise çok uzakta' diye yazan Motyl, ayrıca Avrupa ordusunun ‘ciddi askeri müdahale´ yeteneğine sahip olduğundan şüphe etti.

´Avrupa orduları perişan durumda´

Amerikalı profesör, 'Avrupa ordu birliklerinin çoğu perişan durumda. Modernizasyon yok, para yok, askeri deneyim yok' ifadelerini kullandı.

Avrupa´daki ulaşım ağının eskidiğini, askeri birliklerin ve araçların aktarılması için ‘birkaç hafta, belki de ay´ gerekeceğini ileri süren uzman, silahlı kuvvetleri okyanus ötesinde bulunan ABD´den de yardım beklenemeyeceğini ifade etti.

Prof. Motyl, 'Eğer Rusya ile savaş kısa sürecek olursa NATO güçlerinin Ukrayna´ya kadar ulaşamama ihtimali oldukça yüksek' ifadelerini kullandı.

Savını destekleyecek bir başka gerekçe olarak NATO´nun beşinci maddesini gösteren Motyl, söz konusu maddenin saldırı durumunda ittifak üyelerini karşılıklı yardıma mecbur ettiğini, ancak ordu birliklerinin kullanılmasını garanti etmediğini, NATO´nun her üyesinin nasıl hareket edeceğine kendisinin karar vereceğini vurguladı.

´NATO üyeliği Ukrayna için çare değil´

Ukrayna´nın NATO üyeliğinin çare olmadığını ve ülkenin güvenliğinin yalnızca kendisine bağlı olduğunu vurgulayan uzman, yine de Kiev´in Moskova´dan uzaklaşmak ve Batı´dan destek almak için ittifaka katılması gerektiğini savundu.

Eski NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ukrayna´nın örgüte katılması için hayata geçirilmesi çok zaman alacak bir dizi kriteri karşılaması gerektiğini açıklamıştı. Uzmanlar, Kiev´in önümüzdeki 20 yıl içinde NATO üyeliği alamayacağına inanıyor.

Kırım ve Sivastopol, 16 Mart 2014´te yapılan ve yüzde 96.7 ´evet´ oyunun çıktığı referandum sonrasında 18 Mart 2014´te resmen Rusya´ya bağlanmıştı. Bundan böyle Moskova ile ilişkilerin bozulduğu Kiev yönetimi, birçok kez Rusya´yı kendi içişlerine müdahale etmekle suçlamış, 2015´te ise ‘saldırgan ülke´ ilan etmişti.

Kremlin, Kiev´in siyasi ve ekonomik krizin üstesinden gelmesiyle ilgilendiğini vurgulayarak bu suçlamaları her defasında reddetmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —