Nikol Paşinyan'ın yenilgiden sorumlu tuttuğu general hapse atıldı

Nikol Paşinyan

Mayis Alizade

Ermenistan Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Enstitüsü Program Direktörü Ruben Mehrabyan ile konuştu

Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın Massiv mahkemesi, 4 Ocak'ta eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Tiran Haçatryan'ın tutuklanmasına ilişkin karar aldı.

Şimdilik tutuklama süresi 2 ay olarak belirlenirken, soruşturma sürecinde bu süre mahkemece artırılabilir.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 44 gün süren savaştan Ermenistan'ın yenilgiyle çıkmasından 3 ay sonra, Ocak 2021'de Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Tiran Haçatryan görevden alınmış, üst düzey bir grup asker ise Başbakan Nikol Paşinyan'ı istifaya davet etmişti.

Paşinyan ve yönetiminden bazı kişiler, askerlerin bu talebini "darbe girişimi" olarak nitelendirmiş, ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın da "istifa" talebi gelmişti.

Bu koroya cumhurbaşkanı da katılmış, muhalefet ise sokak baskılarını artırmıştı.

Ancak süreci ustalıkla yöneten Nikol Paşinyan, Haziran 2021'de gerçekleşen parlamento seçimlerinden partisinin birinci çıkmasını sağlayarak başbakanlık görevini sürdürmeye muvaffak olmuştu.

En son 2 ay önce daha radikal bir adım atan Ermenistan Başbakanı Paşinyan, bazı bakanların yanı sıra Yüksek Mahkeme Başkanı ve ülke başsavcısının da görevden ayrılmalarını sağlamıştı.

Başbakan Paşinyan, 4 Ocak'ta mahkeme kararıyla tutuklanan eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Tiran Haçatryan'ı 44 günlük savaştaki yenilginin başlıca sorumlularından biri olarak görürken, Haçatryan'ın avukatları mahkemenin tutuklama kararının "siyasi" olduğunu savunuyor.

Eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Haçatryan'ın tutuklanmasını, Erivan'daki Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Enstitüsü Program Koordinatörü Ruben Mehrabyan Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

 

                                        Ermenistan Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Enstitüsü Program Direktörü Ruben Mehrabyan

"Hukuki süreç işliyor"

Eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tiran Haçatryan'ın tutuklanmasıyla ilgili yapılan resmi açıklamada, bu generalin görevini yerine getirmediği, görev sırasında sergilediği kayıtsızlığın ülke için ağır sonuçlar doğurduğu ifade edildiğini belirten Ruben Mehrabyan, "Halihazırda yürüyen bir hukuk süreci var ve bu süreç çerçevesinde gereken prosedürler yerine getiriliyor. Mahkeme, 2 aylık tutuklama kararı verdi. Bundan sonraki süreci hep birlikte izleyeceğiz" dedi.


"Birçok insan tutuklama olayında geç kalındığını bile düşünüyor"

Bu tutuklama kararı Nikol Paşinyan'ın siyasi reytingini etkileyecek mi?

Bu soruyu, "Kuşkusuz etkileyecektir" diye yanıtlayan Ruben Mehrabyan, olumlu anlamda etkileyeceğini vurguladı:

Çünkü ordunun eski kumandanlığı kamuoyunda itibarını kaybetmiştir. Özellikle ordudaki yolsuzluk, olaylara kayıtsızlık, sorumluluk aldıkları dönemde askeri bilgilerden yoksun olmalarına ilişkin deliller, soruşturma dosyalarında yer almıştır. Bu adımın Başbakan'ın reytingini olumlu etkileyeceğini düşünüyorum.


Ayrıca Mehrabyan, "Burada bir hususa daha dikkat çekmek gerekir: Birçok insan tutuklama olayında geç kalındığını bile düşünüyor. Çünkü 44 günlük savaşın hemen bitiminde ordunun üst düzey komutanlarının cezalandırılması gündeme gelmişti. Savaştan önceki dönemlerde de bu kişilerin hangi işlerle uğraştığı ve onlara bu kadar ciddi sorumluluk isteyen görevlerin nasıl verildiği tartışılmıştı. Gecikmiş bir adım olmasına rağmen, bunun Bay Paşinyan'ın reytingini olumlu etkileyeceğini kesinlikle söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

 



Yaşargil Efsanesi

Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın

Türkiye

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

Prof. Dr. Gazi Yaşargil hayatını kaybetti.

Türkiye

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Türkiye, Endonezya'ya KAAN uçağı ihraç edecek.

Teknoloji

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Birleşik Krallık, Gazze'ye ilişkin ifadeleri sebebiyle İsrail'in aşırı sağcı Maliye ve Güvenlik bakanlarına yaptırım kararı aldı.

Dünya

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Trump'tan göstericilere hapis tehdidi! Toplu tutuklamalar başladı: Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde bilirkişi raporu tamamlandı: Mühendislerin dikkat çektiği altı tespit

İstanbul'un üç ilçesinde seçim tamamlandı: Gaziosmanpaşa Belediyesi AK Parti'ye geçti

Togg'un yeni sedan modeli yollarda! İşte tahmini satış fiyatı

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmesi dünya basınında

Ukrayna'nın Kursk ısrarı: Ordu ikinci kez Rus topraklarında

Çin, Japonya, Güney Kore ve 10 ASEAN üyesi ülke, artan ticaret korumacılığına karşı ortak bildiri yayınladı

Bilim insanları elektrik ileten yeni bakteri türü keşfetti

Yapay zekâ sosyal etkileşim testini geçemedi

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜNÜ UNUTMADIK

MAVİ VATAN GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEMELİ

GENÇLİK MERKEZİMİZ TİMSAL KARABEKİR’İ ZİYARET ETTİ

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Aliyev’den KKTC’ye destek: Her zaman yanlarındayız

Yükleniyor