Tarih: 12.11.2021 13:20

Paris Anlaşması 10 Kasım´da Türkiye´de Yürürlüğe Girecek

Facebook Twitter Linked-in

 

Yüzyılın sonunda küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlayan Paris İklim Anlaşması 10 Kasımda Türkiye´de yürürlüğe girecek.

 

Anlaşma, küresel sıcaklık artışının 1,5 derece ile sınırlandırılması hedefi doğrultusunda politika ve kanunlarda düzenlemeyi sağlayacak yasal ortamı oluşturmaktadır.

 

Bu çerçevede Türkiye, her ülkenin beş yılda bir ulusal emisyonları azaltma ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlama çabalarını gösteren Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılarını güncelleyecek.

 

Yasal olarak bağlayıcı anlaşma kapsamında, daha önce emisyonlarını 2030 yılına kadar %21´lik artıştan azaltmayı taahhüt eden Türkiye, ilk adım olarak enerji, atık, ulaşım, binalar ve tarım sektörleri için emisyon azaltma hedeflerini içeren NDC´lerini güncellemeyi Birleşmiş Milletler Sekreterliği´ne ve sunmayı planlıyor.

 

Türkiye´nin 2053 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefi için bir yol haritasının oluşturulması bekleniyor.

 

- Türkiye´nin Paris Anlaşması´nı kabul etme süreci

Bu yılın eylül ayında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu´nda yaptığı konuşmada Türkiye´nin Paris Anlaşması´na taraf olacağını duyurdu. 6 Ekim´de TBMM Paris Anlaşması´nı onayladı.

 

Anlaşmanın onayının 7 Ekim´de Resmi Gazete´de yayımlanmasının ardından, anlaşma 11 Ekim´de BM Sekreterliği´ne bildirildi.

 

BM Sekreterliğine onay bildiriminin 30. günü itibariyle, anlaşma 10 Kasım´da yürürlüğe girerek,Türkiye´nin anlaşmaya taraf olan 192. ülke olduğu tasdiklenecek.

 

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi´nin (UNFCCC) genel sekreteri Patricia Espinosa, Türkiye´nin Paris Anlaşması´nı onaylaması hakkında yorum yaparken, özellikle Türkiye´nin siyasi düzeyde katılımı konusunda ihtiyatlı bir şekilde iyimser olduğunu söyledi.

- Paris Anlaşması

Paris Anlaşması, Aralık 2015´te Paris´te düzenlenen COP21´de imzalandı ve 4 Kasım 2016´da yürürlüğe girdi.

 

Anlaşma, küresel emisyonlarda 2030 yılına kadar en az %50 ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyon azaltmayı hedefliyor.

 

Anlaşmaya 197 ülke imzacı olmasına rağmen, Türkiye dahil 193 ülke anlaşmayı onayladı.

Anlaşmayı şimdiye kadar onaylamayanlar arasında Eritre, İran, Libya ve Yemen bulunuyor.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/en/energy/international-relations/paris-agreement-to-come-into-effect-in-turkey-on-nov-10/34004 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —