Tarih: 23.06.2021 13:14

Putin: Jeopolitik süreçlerdeki türbülanslar artıyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, belli başlı olumlu işaretler olmasına rağmen, jeopolitik süreçlerdeki türbülansların arttığını ifade etti.

Rusya´nın başkenti Moskova´da gerçekleştirilen 9. Uluslararası Güvenlik Konferansı´nda açılış konuşması yapan Putin, belirli olumlu sinyallere rağmen jeopolitik süreçlerdeki türbülansların arttığını belirtti.

Putin, “Uluslararası hukuktaki erozyon da sürüyor. Kendi çıkarlarını dayatmak için güç kullanma, başkalarının güvenliği pahasına kendi güvenliğini güçlendirme girişimlerine son verilmiyor” dedi.

Konferansta günümüzdeki askeri ve siyasi gündemdeki en önemli meselelerin ele alınmasının planlandığını belirten Putin´e göre, uygarlığın güvenliği ve sürdürülebilir gelişimi, bu sorunların çözülmesine ve ortak tehditlere karşı birlikte etkin yanıtların aranmasına bağlı.

´NATO, Rusya sınırları yakınında askeri potansiyelini artırıyor´

Öte yandan Putin, NATO´nun Rusya´ya yönelik tutumunu eleştirdi. İttifak´ın Rusya sınırı yakınlarındaki askeri varlığını artırmasından ve Rusya´nın önerilerini ele almayı reddetmesinden endişe duyduklarını ifade eden Putin, 'En sonunda aklıselimin ve bizimle yapıcı ilişkiler geliştirme isteğinin galip geleceğini umuyoruz' dedi.

Savunma Bakanı Şoygu: NATO Rusya ve Çin´i dizginlemeye yönelik küresel birlik haline geldi

Bununla birlikte Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, NATO´nun Rusya ve Çin´i dizginlemeye yönelik küresel askeri ve siyasi birlik haline geldiğini kaydetti.

Avrupa´da askeri cepheleşme eğiliminin pekiştiğini, sürekli tatbikatlar düzenlendiğini ve bunların Rusya sınırları yakınındaki durumu istikrarsız hale getirdiğini belirten Şoygu, 'İttifak, Rusya-Belarus Birlik Devleti´nin yakınındaki bölgelere hızlı şekilde asker intikal etmek için güzergahlar oluşturuyor. Doğu sınırlarımızda, Asya´ya orta menzilli ABD füzelerinin konuşlandırılması tehlike arz ediyor' ifadelerini kullandı.

Şoygu, ABD´nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması´ndan çıkması sonrası bu alanda hiçbir kısıtlama bulunmadığını da anımsattı.

NATO´nun füze savunma sistemleri konuşlandırmasının tehlikeleri konusunda uyarı

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, NATO´nun bölgesel olarak aktif şekilde füze savunma sistemi konuşlandırmasını Rusya´yı zapt etmekle gerekçelendirdiğini, bunun güvenlik için tehlike oluşturduğu belirtti: 'Son yıllarda giderek daha da büyük çaplı bir şekilde füze savunma sistemleri konuşlandırıldığını, bu sistemlere saldırı silahlarının eşlik ettiğini görüyoruz. Rus uzmanlar Asya-Pasifik bölgesinde füze savunma sistemlerinin istikrarsızlaştırıcı rol oynadığı konusunda birçok kez uyardı. Duruma ilişkin değerlendirmelerimiz, Avrupa´da da tamamıyla doğrulandı. Bölgedeki füze savunma sistemleri NATO tarafından Rusya´yı zapt etme unsurlarından biri olarak sunuluyor.'

Şoygu, bu nedenle sistemlerin Rusya ve Çin´i hedef almadığı açıklamalarının inandırıcı olmadığını ifade etti.

ABD´nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması´ndan (INF) çekilmesinin ardından, bu tür silahların geliştirilmesi ve konuşlandırılmasına ilişkin bir kısıtlama kalmamasının durumu zorlaştırdığını, bunun Asya için de geçerli olduğunu ekleyen Şoygu şöyle devam etti: 'Askeri açıdan bakıldığında, saldırı füzelerinin füze savunma sistemleri ile bir araya getirilmesi, sadece bölgede değil, tüm dünyada güç dengesini değiştirebilir. Orta menzilli füzelerin konuşlandırılmasına ilişkin bir karar alınırsa, bu durum Rusya´nın doğu bölgeleri için de tehlike teşkil edecektir.'

Şoygu, ABD´nin Asya´da orta menzilli füze konuşlandırmasının Rusya´nın doğu bölgelerini tehdit ettiğini kaydetti.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —