• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Rus S-400: Hindistan, Türkiye gibi ABD yaptırımlarıyla karşılaşacak mı?

Rus S-400: Hindistan, Türkiye gibi ABD yaptırımlarıyla karşılaşacak mı?

Washington müttefiki Yeni Delhi´nin eylemleri üzerindeki seçeneklerini değerlendirirken, uzmanlar Çin´in ABD´nin kararını büyük olasılıkla değiştireceğini söylüyor.

 

Hindistan´ın Rus S-400 karadan havaya füze savunma sistemini satın alma kararı, nükleer silahlı üç ülke arasındaki gerilimi artırdı. Ayrıca, Washington´un NATO müttefiki Türkiye´ye yönelik yaptırımlarını anımsatan ABD´nin cezai işlem yapma olasılığını da artırdı. 

Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Teşkilatı (FSMTC) direktörü Dmitry Shugaev, bu ayın başlarında, Başkan Vladimir Putin´in Aralık ayında Hindistan gezisi öncesinde gelişmeleri duyurdu. 

 

Hindistan´ın savunma hazırlığı, esas olarak doğu ve kuzey sınırları boyunca Çin´e ve batı sınırları boyunca baş düşmanı Pakistan´a karşı koymayı amaçlıyor. 

Hindistan, yıllardır Washington´un güzel havalarda müttefiki oldu. Aynı zamanda ABD, Japonya ve Avustralya ile birlikte Quad adı verilen bölgesel bir grubun parçasıdır. Bu stratejik güvenlik ittifakı, Çin´in Hint Okyanusu ve Asya-Pasifik bölgelerinde artan askeri etkisine karşı koymak için kuruldu. Çin ayrıca, Pekin´in kendi toprakları olduğunu iddia ettiği iki Hint kontrolündeki bölge - Ladakh ve Arunaçal Pradeş - arasındaki bir bölge olan Tibet´e iki S-400 filosu da yerleştirdi.

Yeni Delhi kısa süre önce tartışmalı Himalaya sınırındaki yetenekleri güçlendirmek için Çin sınırına Chinook helikopterleri gibi ABD yapımı silahları yerleştirdi .

Bununla birlikte, S-400 alımı, Washington ve Yeni Delhi arasındaki temel stratejik ortaklığı bulanıklaştırmaya başlarken, ABD-Hindistan ittifakının da benzer bir S-400 tarafından baltalanan Türkiye-ABD ilişkileriyle aynı kaderi paylaşıp paylaşmadığı sorularını gündeme getirdi. - ABD yaptırımlarını davet eden kriz tetiklendi. 



14° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor