Rus uzman: Arap dünyasında Türkiye karşıtı geniş bir jeopolitik koalisyon oluşuyor

Rus uzman: Arap dünyasında Türkiye karşıtı geniş bir jeopolitik koalisyon oluşuyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan´ın Libya çözümünde Türkiye´nin katılımının azaltılması ve Arapların rolünün güçlendirilmesi çağrılarını değerlendiren Rus uzman Truevtsev, Arap dünyasında ‘Türkiye

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan´ın Libya çözümünde Türkiye´nin katılımının azaltılması ve Arapların rolünün güçlendirilmesi çağrılarını değerlendiren Rus uzman Truevtsev, Arap dünyasında ‘Türkiye karşıtı cephenin´ bu denli hızlı genişlemesinin nedenlerini yorumladı.

Mısır, Tunus ve Cezayir ziyaretlerinin ardından Fas´a giden Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, temasları sırasında en çok Libya konusunu gündeme getirdi. Arap bakanın konuşmalarında değindiği önemli noktalardan biri, Ferhan´ın Libya çözümünde Türkiye´nin katılımının azaltılması ve Arapların rolünün güçlendirilmesi idi.

Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Arap ve İslam Araştırmaları Merkezi kıdemli araştırma görevlisi, Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi (RIAC) uzmanı Dr. Konstantin Truevtsev, Sputnik´e demecinde Arap dünyasında ‘Türkiye karşıtı cephenin´ bu denli hızlı genişlemesinin nedenlerini yorumladı.

‘Türkiye karşıtı cephenin genişlemesi beklenen bir gelişmeydi´

“Arap ülkelerinde ‘Türkiye karşıtı cephenin´ genişlemesinin beklenen bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Zira Türkiye´nin Ortadoğu´daki bölgesel rolündeki artışın, Mısır ve Suudi Arabistan dahil olmak üzere önde gelen Arap ülkelerinin rolünün zayıflamasına paralel olarak geliştiği ortada. Bu özellikle 2011´den itibaren fark edilir oldu” diyen Truevtsev, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye ekonomik kalkınmada, tüm Arap ülkelerine göre daha yüksek bir aşamada bulunuyor. Bitmez tükenmez gibi görünen petrol patlaması devam ettikçe bu pek fark edilen bir şey değildi. Fakat bir anda Türkiye´nin hem teknik, hem de teknolojik açıdan daha yüksek düzeyde olduğu anlaşıldı. Bu durum, Türkiye yüzünü Avrupa´dan İslam dünyasına çevirmeye başladığı Arap Baharı sırasında Ankara´ya siyasi açıdan bir takım avantajlar kazandırdı. (Mustafa Kemal) Atatürk´ün paradigması, Türkiye´nin 60 yılı aşkın süredir Avrupa´nın kapılarında bekledikten sonra sonuç alamamasıyla tükendi. Oysa Türkiye oldukça gelişmiş bir devlet. Peki gelişimini nasıl sürdürecekti? Müslüman dünyasına baş çevirerek. Kaldı ki Türkiye Müslüman bir ülkedir. İslam vektörünün güçlenmesi beklenebilir bir şeydi, (Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan tamamen mantıklı bir fenomen olarak ortaya çıktı.”

‘Arap milliyetçiliğinde Batı karşıtlığı değil Türkiye karşıtlığı görülüyordu´

Rus uzman, “2011´den itibaren Mısır ve Tunus gibi ülkelerde Erdoğan´a ideoloji bakımından yakın güçler iktidara geldi. O zaman Suriye´de de günden güne rejimin değişebileceği gibi görünüyordu. Mısır ve Tunus´ta Müslüman Kardeşler iktidara gelince Erdoğan, Kahire ve Tunus´u ziyaret etti ve bu kişilere kendileri ile birleşmeseler de en azından yakınlaşmaları önerisinde bulundu. O zamanlar bu, Mısırlı ve Tunuslu Müslüman Kardeşleri dahi tedirgin etti. O zaman pek fark edilmese de (Erdoğan´ın) ziyareti bir parça soğumaya yol açtı. Neden mi? Çünkü İslamiyet açısından çok yakın olsalar da Araplar, Osmanlı İmparatorluğu´nun parçası olarak deneyimlerini göz önüne aldıklarında Türkiye´nin bu yöndeki bazı çıkışlarına karşı çok hassaslar. Zira Arap milliyetçiliğinde, 20. yüzyılın başlarında gelişmeye başladığı zaman Batı karşıtlığı değil, her şeyden önce Türkiye karşıtlığı görülüyordu. Ve ilişkilerdeki olduğu gibi kalan bu zorluklar şimdi şu ya da bu konuda, Katar ya da Cemal Kaşıkçı davasında olduğu gibi su yüzüne çıkıyor” dedi ve ekledi:

‘Türkiye karşıtı hidrokarbon bloku´ süreci gelişmeye başlamış durumda

“Libya´ya gelince birçok önde gelen Arap ülkesi, Türkiye´nin bu talihsiz Arap ülkesinin işlerine doğrudan katılmaya başlamasının ve orada baskın pozisyonlarda olmaya çalışmasının kendileri için tehlike taşıdığını düşündü, zira o zamanlar ‘Mısır-Suudi Arabistan-Birleşik Arap emirlikleri´ bloku ve Ürdün Libya arenasında baskın olmaya başardıkları görüşündeydi. Ardından Doğu Akdeniz´de bulunan hidrokarbon kaynakları üzerindeki haklara bağlı bir takım karmaşık süreçler eklendi. Türkiye ve Mısır´ın yanı sıra Yunanistan, Kıbrıs, İsrail, Lübnan ve Suriye de bu sürece dahil oldu. “Ve bölgede ‘jeopolitik Türkiye karşıtı koalisyonunun´ yanı sıra, bazı Arap devletleri tarafından kısmen desteklenen ‘Türkiye karşıtı hidrokarbon bloku´ diyebileceğimiz bir sürecin başladığı açıkça ortada.



ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Yaptırımlar hafifletilebilir

Dünya

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın barış için büyük tavizler verdiğini söyledi. Trump, "savaşı durdurup Ukrayna'nın tamamını ele geçirmemesini", barış anlaşmasına giden yolda büyük bir taviz olarak nitelendirdi.

Dünya

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşında tansiyonun düştüğüne dair karmaşık mesajlar geliyor. ABD Başkanı Trump, taraflar arasında görüşme gerçekleştiğini öne sürerken, Çin cephesinden gelen açıklamalar bu iddiaları yalanladı.

Dünya

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinden itibaren gümrük tarifeleri ve dünyada ticaret politikalarına ilişkin giderek artan belirsizlikler, küresel ekonomide bu yıl resesyon yaşanabileceğine ilişkin endişeleri artırdı.

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Aliyev’den KKTC’ye destek: Her zaman yanlarındayız

ABD, Çin'e yönelik tarifeleri artırırken, diğer ülkeler için ek tarifeleri 90 gün süreyle durdurdu

Rusya’dan Ukrayna’ya İHA saldırıları: 12 yaralı

Bayraktar TB2 gerçekleştirdiği manevrayla dünya havacılık tarihine geçti

Suriye'de örtük savaş

Ah Olric, nedir bu ergen siyaseti!

TÜRK DÜNYASININ ‘BAŞBUĞ’UNA SAYGI

AVRASYA BİR VAKFI VE ASAM’DAN CHP’YE KINAMA

Harakiri, CHP ve ‘akıl tutulması’

Yansımalar

MURAT ÜLKER’İN MURAT ÜLKER’LE RÖPORTAJI (1)

SURİYE'DEKİ EMPERYALİST SINAMALAR

Türkiye ABD ve müttefiklerinin füzelerinden daha iyisini üretti

Suriye'deki olayların arkasında bu iki ülke var! Uzman isim olasılıkları sıraladı

Altay tankında ABD ve Rusya’da olmayan özellik

Nadir toprak elementlerinin günümüz jeostratejisindeki yeri

Emekli Albay Eray Güçlüer'den çarpıcı analiz! ABD Güney Kıbrıs'ı neye hazırlıyor?

İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Iğdır Nahçıvan Boru Hattı açılışında bir araya geldi

ABD basını, Bayraktar AKINCI'yı yakın takibe aldı: Türkiye'nin iktidara yükselişi

Trump'tan Gazze halkına tehdit: Esirleri bırakmazsanız öleceksiniz

Macron: ABD yanımızda değilse savaşa hazır olmalıyız

AFAD: Asrın Felaketi’nden bugüne kadar 107 bin deprem gerçekleşti

İsrail'in 'Cehennem planı': Netanyahu Ramazan dinlemedi

Yükleniyor