• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

SIPRI: Türkiye´nin silah ithalatı son beş yılda yüzde 59 azaldı

SIPRI: Türkiye´nin silah ithalatı son beş yılda yüzde 59 azaldı

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI, son beş yılda Türkiye´nin silah ithalatının bir önceki beş yıllık döneme göre yüzde 59 oranında düştüğünü bildirdi. Yayımlanan raporda ayrıca ABD´nin, son beş yılda dünyanın

 

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI, son beş yılda Türkiye´nin silah ithalatının bir önceki beş yıllık döneme göre yüzde 59 oranında düştüğünü bildirdi. Yayımlanan raporda ayrıca ABD´nin, son beş yılda dünyanın en büyük silah ihracatçısı olduğu belirtildi.

SIPRI, Türkiye´deki silah ithalatının azalmasını, Türkiye´nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın almasından sonra ABD´nin 2019´da F-35 teslimatını durdurması olduğunu bildirdi. Kurum ayrıca, Türkiye´nin silah üretimini artırdığını ve ithalata bağımlılığını azalttığını vurguladı.

BBC Türkçe´nin aktardığı habere göre, son beş yılda dünyanın en büyük silah ihracatçısı olan ABD, küresel silah ihracatındaki payını yüzde 37´ye çıkardı. ABD´yle birlikte Fransa ve Almanya´nın ihracatı da artarken Rusya ve Çin´in silah satışları azaldı.

En büyük silah ihracatçısı ABD

SIPRI´ye göre küresel silah ihracatı ve ithalatı, 2001-2005 döneminden bu yana ilk kez artmadı. Silah teslimatları Soğuk Savaş sonrası dönemdeki seviyesinde seyrediyor. Ancak raporda Kovid-19 salgını nedeniyle bu durumun değişebileceğine dikkat çekiliyor.

SIPRI´nin Silah ve Askeri Harcamalar Programı´ndan kıdemli araştırmacı Pieter D. Wezeman, 'Son 20 yıldaki hızlı artışın durduğunu söylemek için erken. Kovid-19 salgınından sonra bazı ülkeler önümüzdeki yıllar için silah ithalatlarını yeniden değerlendirebilir. Ancak pandeminin en şiddetli döneminde bile bazı ülkeler büyük silah sözleşmeleri imzaladı' dedi.

Fransa ve Almanya´nın ihracatı artarken Rusya ve Çin´in ihracatı düştü

Bugün yayımlanan rapora göre ABD dünyanın en büyük silah ihracatçısı olma konumunu korudu.

Washington´un silah ihracatındaki payı son beş yılda yüzde 32´den yüze 37´ye çıktı.

2016-2020´de ABD tüm ülkeleri geride bırakarak toplam 96 ülkeye silah sattı. Bu silahların yüzde 47´si Orta Doğu´ya gitti. Suudi Arabistan´ın ABD´nin silah ihracatındaki payı yüzde 24.

2016-2020 döneminde ABD´nin silah ihracatının yüzde 15 artmasıyla ikinci en büyük silah ihracatçısı Rusya ile arasındaki fark da açıldı.

Dünyanın üçüncü ve dördüncü en büyük silah ihracatçıları olan Fransa ve Almanya´nın ihracatları da bu dönemde önemli oranda arttı.

Fransa´nın ihracatı bu dönemde yüzde 44 arttı. Böylece bu ülkenin küresel silah ticaretindeki payı yüzde 8.2´ye yükseldi. Fransa, ihracatının yüzde 59´unu Hindistan, Mısır ve Katar´a yaptı.

Son beş yılda Almanya silah ihracatını yüzde 21 oranında artırdı

Almanya´nın küresel silah ticaretindeki payı yüzde 5.5´e ulaştı. Almanya en fazla Güney Kore, Cezayir ve Mısır´a silah sattı.

Rusya ve Çin´in silah ihracatı ise düştü. Son beş yıllık dönemde küresel ticaretteki payı yüzde 20 olan Rusya´nın ihracatı yüzde 22 oranında geriledi.

SIPRI´ye göre bu durum Rusya´nın Hindistan´a silah satış satışının yüzde 53 oranında düşmesinden kaynaklanıyor.

Rusya en fazla silahı Çin, Cezayir ve Mısır´a sattı.

Dünyanın beşinci en büyük silah ihracatçısı olan Çin´in ihracatında yüzde 7.8 oranında düşüş görüldü. En fazla silahı Pakistan, Bangladeş ve Cezayir´e satan Çin´in küresel pazardaki payı yüzde 5.2´ye geriledi.

Orta Doğu ülkelerinin silah ithalatı arttı

Rapora göre silah ithalatındaki en büyük artış Orta Doğu´da. Son beş yılda bölgenin ithalatı yüzde 25 oranında arttı.

Dünyanın en büyük silah ithalatçısı olan Suudi Arabistan ithalatını yüzde 61 oranında artırdı. Katar´ın ithalatındaki artış ise yüzde 361 olarak gerçekleşti.

Bu dönemde Birleşik Arap Emirlikleri´nin silah ithalatı yüzde 37 azaldı. Ancak raporda BAE´nin 2020´de ABD´yle 50 adet F-35 sözleşmesi imzaladığı hatırlatılarak önümüzdeki dönemde bu ülkenin ithalatının artacağına dikkat çekildi.

Mısır, ithalatını yüzde 136 artırdı

Raporda, Doğu Akdeniz´de Türkiye´yle hidrokarbon kaynakları konusunda gerilim yaşayan Mısır´ın son beş yılda silah ihracatını yüzde 136 oranında artırdığı belirtildi.

Mısır´ın özellikle donanma güçlerine büyük yatırım yaptığı vurgulandı.

Asya ve Okyanusya

Asya ve Okyanusya son beş yılda en fazla silah alan bölge oldu. Dünya genelinde satılan silahların yüzde 42´si bu bölgeye gitti. Hindistan, Avustralya, Çin, Güney Kore ve Pakistan en fazla silah satın alan ülkeler oldu.

Japonya´nın ihracatı yüzde 124 arttı.

 



17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor