TANTAN: ZENGEZUR KORİDORU MUTLAKA AÇILMALI
Eski İçişleri Bakanı:” Zengezur Koridoru’nun açılması Türkiye’nin yapması gereken öncelikli hamledir”
Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, İbrahim Raisi`nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinden sonra bölgede ortaya çıkabilecek durumları Yenidünyagündemi`ne değerlendirdi.
Yenidünyagündemi:İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi`nin uçağının kazaya uğramasını devlet protokolü güvenliği açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tantan: Devlet başkanları yüksek güvenlik önlemleri ile ulaşımlarını sağlar. İstihbarat gerekli önlemleri hissettirmeden alır. İran istihbaratı’nın hava şartları konusunda helikopter yerine farklı bir ulaşım aracı seçmesi beklenebilirdi. Yakın geçmişte Ruanda devlet başkanı Juvénal Habyarimana’nın 1994’te düşürülen uçağının yarattığı kaos ve iç savaş devlet başkanlarının ölümlerinin tehlikeli sonuçlara varabileceğinin bir örneğidir. Devlet protokolü bakımından bir zaaf olduğu görülmektedir.
Yenidünyagündemi:Geçriğimiz Pazar günü Aras nehri üzerinde baraj açılışı gerçekleştirilirken yaptığı konuşmada Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev "Uzaktan gelip bölgeye hakim olmak isteyen güçlere fırsat tanımayacaklarını" ifade etti.İran da hep aynı söylemi kullanırken Azerbaycan`ın en yakın ilişki içinde olduğu ülkelerin başında İran`ın sevemediği İsrail`in geldiği biliniyor.Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tantan: Devletler arasında sürekli dostluk veya düşmanlık yoktur. Komşu ülkelerin iyi ilişkiler geliştirmesi olağandır. İsrail’le Azerbaycan’ın iyi ilişkileri İran-Azerbaycan ilişkisinin gelişmesine engel olmaz. Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya’yla kurduğu ilişki gibi Azerbaycan da İran ve İsrail ‘le bir arada ilişki kurabilir. İsrail’in,Azerbaycan’a Karabağ meselesinde verdiği siyasi destek önemliydi.
Yenidünyagündemi:Bölgede Türkiye ile İran`ın işbirliği yapması gerektiğine hep vurgu yapıyorsunuz. 7 Ekimde HAMAS`ın İsrail`e saldırmasıyla bölgede Türkiye-İran işbirliği olanaklarına ilişkin neler söylenebilir?
Tantan:1639 yılında imzalanan Kasr-ı Şirin’den beri İran’la sınır ihtilafımız yok. Türkiye ve İran’ın iyi ikili ilişkiler geliştirmesi bölgesel kalkınma için önemlidir. Ancak; İran’ın iç politika dinamiklerinin güven vermekten uzak bir görünümde olmasından dolayı ilişkiler yüksek bir gelişme kaydedemiyor. Hamas’ın 7 Ekim saldırısı İsrail’e büyük bir hareket alanı yarattı. Bu da; Türkiye ile İran arasındaki işbirliği alanını daralttı. İran’ın PKK’yla mücadele etmemesi de ilişkilere zarar veriyor. Türkiye ve İran; iyi ticari ilişkiler geliştirerek halkların refah seviyesini artırmaya, terörle mücadeleye ve bölgede çatışmalara izin vermemeye odaklanmalıdır.
Yenidünyagündemi:Ermenistan üzerinde Azerbaycan`ın zafer kazanmasının üzerinden bugün-yarın dört sene geçecek olmasına rağmen daha barış anlaşması imzalanmadı.Sizce ne yapılmalı?
Tantan: Uluslararası toplum harekete geçirilerek Rusya’nın, Azerbaycan’ın egemenlik haklarını kısıtlamasının önüne geçilmeli, Zengezur Koridoru bir an evvel açılmalıdır. Türkiye bu hususta ağırlık ortaya koymalıdır.
Yenidünyagündemi:Rusya-Ukrayna savaşı sürerken Birleşik Krallık Orta Asya`daki Türk Cumhuriyetleriyle ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor.Türkiye gereken hamleleri yapıyor mu?
Tantan: Türkiye, TİKA başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşları aracılığıyla Türk Cumhuriyetleri’nde başarılı faaliyetler gerçekleştiriyor. Ancak; ticari ve askeri ilişkilerin daha ileri bir seviyede olması gerekir. İngiltere’nin ilgi duyduğu ülkelerde huzur bırakmadığını tarih bize göstermiştir. Zengezur Koridoru’nun açılması Türkiye’nin yapması gereken öncelikli hamledir. Bu hamle ticareti kolaylaştıracaktır. Sonrasında da askeri işbirlikleri artmalıdır. Türkiye gereken hamleleri yapma gayretinde olsa da istenilen seviyede değildir.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
