Tarihi değiştiren keşif: İnsanlığın atalarının geçmişi 30 bin yıl daha geriye gitti

Tarihi değiştiren keşif: İnsanlığın atalarının geçmişi 30 bin yıl daha geriye gitti

Modern insanların atası olduğu kabul edilen en eski Homo sapiens fosillerin yaşı uzun bir süredir belirsizdi. Şimdi, Etiyopya´daki devasa bir volkanik patlamanın tarihlendirilmesi, Omo I olarak adlandırılan kalıntıların daha önce düşünü

 

Modern insanların atası olduğu kabul edilen en eski Homo sapiens fosillerin yaşı uzun bir süredir belirsizdi. Şimdi, Etiyopya´daki devasa bir volkanik patlamanın tarihlendirilmesi, Omo I olarak adlandırılan kalıntıların daha önce düşünülenden 30 bin yıl daha yaşlı olduklarını ortaya koydu. Böylelikle insanlığın tarihi 230 bin yıldan daha öncesine gitmiş oldu. Bilim insanları yeni keşfin, insanlığın karanlık geçmişiyle ilgili bilinmeyenleri ortaya çıkarak, geçmişle daha net bir bağlantı kurulabileceğini söyledi.

İngiltere´de yer alan Cambridge Üniversitesi´nden bilim insanları, Etiyopya´da keşfedilen antik insan fosillerinin daha önce düşünülenden çok daha eski olduğunu ortaya çıkardı.

/resimler/2022-1/14/0944186541687.jpg

Modern insanların atası olarak kabul edilen Homo sapienslere ait fosillerinin bilinen en eski örneklerinden biri olan ve Omo I olarak adlandırılan kalıntılar, 1960´ların sonlarında keşfedildi ve daha önceki tarihleme girişimleri onların yaklaşık 200 bin yaşında olduğunu gösterdi.

/resimler/2022-1/14/0944533729575.jpg

Omo I kalıntıları, Doğu Afrika Rift vadisinde yer alan güneybatı Etiyopya´daki Omo Kibish Formasyonu´nda bulundu.

/resimler/2022-1/14/0945195328232.jpg

230 BİN YILDAN DAHA ESKİ OLMASI GEREKİYOR

Ancak, Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan yeni çalışma, kalıntıların bölgede 230 bin yıl önce meydana gelen devasa bir volkanik patlamanın öncesine ait olması gerektiğini buldu.

/resimler/2022-1/14/0945437359759.jpg

Araştırmacılar, Nature dergisinde yayımlanan çalışma kapsamında, fosillerin keşfedildiği tortulların üstünde ve altında bulunan volkanik kül katmanlarının altında yer alan kimyasal izleri tarihlendirdi.

/resimler/2022-1/14/0946130665027.jpg

YENİ ÇALIŞMALAR DAHA DA GERİYE GÖTÜREBİLİR

Çalışmanın yazarları, yeni bulgunun Doğu Afrika´daki yaşayan ilk Homo sapienslerin varlığını minimum 30 bin yıl geriye götürdüğünü belirterek, gelecekteki çalışmaların bu tarihi daha da geriye götürebileceğini belirtti.

/resimler/2022-1/14/0946548634548.jpg

Yeni çalışmanın baş yazarı Dr. Céline Vidal, 'Geleneksel yöntemlerle yapılan çalışmalara göre Omo fosillerinin genel olarak kabul edilen yaşı 200 bin yıldan azdır, ancak bu tarihle ilgili çok fazla belirsizlik var. Fosiller, kül çok ince taneli olduğu için kimsenin tarihlemeyi başaramadığı kalın bir volkanik kül tabakasının altında bir dizi halinde bulundu” dedi.

Diğer taraftan, İngiliz volkanolog Profesör Clive Oppenheimer tarafından yönetilen dört yıllık proje Etiyopya Yarığı´ndaki tüm büyük volkanik patlamaları tarihlemeye çalışıyor.

/resimler/2022-1/14/0947308506018.jpg

Dr. Vidal, 'Her lav püskürmesinin kendi parmak izi vardır. Magmanın izlediği yol tarafından belirlenen, yüzeyin altındaki kendi evrimsel hikayesine sahiptir. Kayayı bir kez ezdikten sonra, içindeki mineralleri serbest bırakırsınız ve sonra onları tarihlendirebilir ve mineralleri bir arada tutan volkanik camın kimyasal imzasını belirleyebilirsiniz” diye konuştu.

/resimler/2022-1/14/0948478240800.jpg

Araştırmacılar, Kamoya Hominin Bölgesi´ndeki volkanik külün izini Shala yanardağının patlamasıyla ilişkilendirmek için ezilmiş kaya üzerinde jeokimyasal analiz yaptı. Daha sonra insan kalıntılarının keşfedildiği yerden 400 km uzaktaki yanardağdan pomza örneklerini 230 bin yıl öncesine tarihlendirdi.

/resimler/2022-1/14/0949156379793.jpg

Ekip, Omo I fosillerinin bu özel kül tabakasından daha derinde bulunduğuna göre, bunların 230 bin yıldan daha eski olması gerektiğini açıkladı.

 

 

 



Yaşargil Efsanesi

Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın

Türkiye

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

Prof. Dr. Gazi Yaşargil hayatını kaybetti.

Türkiye

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Türkiye, Endonezya'ya KAAN uçağı ihraç edecek.

Teknoloji

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Birleşik Krallık, Gazze'ye ilişkin ifadeleri sebebiyle İsrail'in aşırı sağcı Maliye ve Güvenlik bakanlarına yaptırım kararı aldı.

Dünya

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Trump'tan göstericilere hapis tehdidi! Toplu tutuklamalar başladı: Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde bilirkişi raporu tamamlandı: Mühendislerin dikkat çektiği altı tespit

İstanbul'un üç ilçesinde seçim tamamlandı: Gaziosmanpaşa Belediyesi AK Parti'ye geçti

Togg'un yeni sedan modeli yollarda! İşte tahmini satış fiyatı

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmesi dünya basınında

Ukrayna'nın Kursk ısrarı: Ordu ikinci kez Rus topraklarında

Çin, Japonya, Güney Kore ve 10 ASEAN üyesi ülke, artan ticaret korumacılığına karşı ortak bildiri yayınladı

Bilim insanları elektrik ileten yeni bakteri türü keşfetti

Yapay zekâ sosyal etkileşim testini geçemedi

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜNÜ UNUTMADIK

MAVİ VATAN GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEMELİ

GENÇLİK MERKEZİMİZ TİMSAL KARABEKİR’İ ZİYARET ETTİ

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Aliyev’den KKTC’ye destek: Her zaman yanlarındayız

Yükleniyor