Titanic´in 110. yıldönümü: ´Osmanlı tebaasından olanlar, en kalabalık yolcu gruplarından biriydi´

Titanic´in 110. yıldönümü: ´Osmanlı tebaasından olanlar, en kalabalık yolcu gruplarından biriydi´

Asla batmayan yolcu gemisi yapma hayaliyle inşa edilen ve dönemin en büyük transatlantiği unvanıyla denize açılan RMS Titanic´in ilk seferinde dev bir buzdağına çarpması ve 1496 kişiye mezar olmasının 110. yıldönümü yaklaşırken, faci

 

Asla batmayan yolcu gemisi yapma hayaliyle inşa edilen ve dönemin en büyük transatlantiği unvanıyla denize açılan RMS Titanic´in ilk seferinde dev bir buzdağına çarpması ve 1496 kişiye mezar olmasının 110. yıldönümü yaklaşırken, faciayla ilgili eski defterler yeniden açılıyor.

Kate Winslet ile Leonardo DiCaprio´nun başrollerini paylaştığı 1997 tarihli filmle yeniden hayat bulan Titanic´in 15 Nisan 1912´de Southampton´dan New York´a yol alırken batışıyla ilgili bu yıl 200´den fazla sergi açılırken, tarihçiler de gölgede kalan yanlara ışık tutuyor.

´Titanic: Londra´nın doklarındaki sergi´nin küratörü Claes-Göran Wetterholm, 'Trajediye yeniden bakmak ve bazı efsaneleri lağvetmek önemli' dedi.

´Sanıldığı gibi kadınlarla çocukların kurtarılmasına öncelik verilmedi´

Toplamda 2208 kişiyi taşıyan transatlantikte cankurtaran olarak sadece 16 ahşap tekne ve dört katlanır bot bulunması facianın boyutlarını büyültürken, İsveçli tarihçi Wetterholm, ´Titanic filminde önceliğin kadınlarla çocukların kurtarılmasına verilmiş gibi gösterildiğini, ama bunun gerçeği yansıtmadığını´ söyledi.

´Kaptanın emirlerini herkes farklı uyguladı´

´Titanic´ten kurtulan çok sayıda erkek olduğuna´ dikkat çeken Wetterholm, ´kaptanın verdiği emirlerin dev geminin dört yanına dağılmış görevliler tarafından farklı yorumlandığını´ belirtti.

Wetterholm, 'Kurtulanların kadınlarla çocuklar olduğu söylense de bu doğru değil: 323 erkek hayatta kaldı, bunların yüzde 80´i cankurtaranlara sancak tarafından bindi' diyerek ekledi:

'O tarafı tahliye eden birinci subay William Murdoch, binmelerine engel olmadığı için hayatta kaldılar. Son ayrılan teknelerde çoğunluk erkekti.'

'İskele tarafında ise ikinci zabit Charles Lightoller ´önce kadın ve çocuklar´ emrini almıştı ve bunu harfi harfine benimsedi. 65 kişiyi alabilen bir tekne, erkekleri geride bırakarak sadece 28 kişiyle uzaklaştı.'

´Osmanlı tebaasından çok sayıda yolcu vardı´

Titanic hakkındaki diğer yaygın yanılgılar arasında yolcuların milliyetinin yer aldığını aktaran İsveçli tarihçi, Osmanlı İmparatorluğu´na bağlı Suriye ve Lübnan gibi Arap ülkelerinden gelen yolcuların gemideki en kalabalık 5. etnik grubu oluşturduğunu kaydetti. Yani Titanic´de Osmanlı tebaasından çok sayıda kişi bulunuyordu.

´ABD´de yeni bir hayata başlamak istiyorlardı´

Wetterholm, 'Suriye ve Lübnan´dan yeni bir hayata başlamak için geldiler, Cherbourg´da teknelere binerek Titanic´in seferine katıldılar' dedi.

Daha önce de kimi kayıtlara göre 50, kimi kayıtlara göre 100´e yakın Osmanlı vatandaşının Titanic´te hayatını kaybettiği gündeme geldi. Facianın 100. yıldönümünde, Titanic´ten kurtulan Bingöllü yolcular Neshan Krekorian ve David Vartunian´ın bilinmeyen hikayesi ortaya çıktı. 3. sınıfta yolculuk eden Neshan ile David´in 1. sınıf yolcuların filikasına sızarak mucizevi bir şekilde kurtulduğu belirtildi.

Aslında Osmanlı sadece halklarıyla değil sanatıyla da Titanic´teydi. O dönemde Titanic´in öne çıkarılan özelliklerinden biri de yüzen sarayda 1. sınıf yolcular için Osmanlı´dan Ermeni ustalara yaptırılan elektrikli Osmanlı hamamının bulunmasıydı.

Facianın yaşandığı 1912´de Osmanlı yönetiminde olan Suriye ve Lübnan, 1. Dünya Savaşı´nın sonunda 30 Ekim 1918´te imzalanan Mondros Mütarekesi ile Osmanlı İmparatorluğu´nun fiilen sona ermesinin ardından Fransız manda yönetimi altına girdi.

1309´u yolcu, 899´u mürettebat olmak üzere 2208 kişi taşıyan Titanic´te 51´i çocuk 1496 kişi öldü. 2012 yılında İsveç´in Uppsala Üniversitesi´nin 1852-2011 arası 18 deniz faciasını mercek altına aldığı araştırmasında, yolculuklara katılan erkeklerin yüzde 34.5´inin, kadınların ise yüzde 17.8´inin hayatta kaldığı sonucuna ulaşıldı.

 

 

 



ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Yaptırımlar hafifletilebilir

Dünya

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın barış için büyük tavizler verdiğini söyledi. Trump, "savaşı durdurup Ukrayna'nın tamamını ele geçirmemesini", barış anlaşmasına giden yolda büyük bir taviz olarak nitelendirdi.

Dünya

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşında tansiyonun düştüğüne dair karmaşık mesajlar geliyor. ABD Başkanı Trump, taraflar arasında görüşme gerçekleştiğini öne sürerken, Çin cephesinden gelen açıklamalar bu iddiaları yalanladı.

Dünya

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinden itibaren gümrük tarifeleri ve dünyada ticaret politikalarına ilişkin giderek artan belirsizlikler, küresel ekonomide bu yıl resesyon yaşanabileceğine ilişkin endişeleri artırdı.

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Aliyev’den KKTC’ye destek: Her zaman yanlarındayız

ABD, Çin'e yönelik tarifeleri artırırken, diğer ülkeler için ek tarifeleri 90 gün süreyle durdurdu

Rusya’dan Ukrayna’ya İHA saldırıları: 12 yaralı

Bayraktar TB2 gerçekleştirdiği manevrayla dünya havacılık tarihine geçti

Suriye'de örtük savaş

Ah Olric, nedir bu ergen siyaseti!

TÜRK DÜNYASININ ‘BAŞBUĞ’UNA SAYGI

AVRASYA BİR VAKFI VE ASAM’DAN CHP’YE KINAMA

Harakiri, CHP ve ‘akıl tutulması’

Yansımalar

MURAT ÜLKER’İN MURAT ÜLKER’LE RÖPORTAJI (1)

SURİYE'DEKİ EMPERYALİST SINAMALAR

Türkiye ABD ve müttefiklerinin füzelerinden daha iyisini üretti

Suriye'deki olayların arkasında bu iki ülke var! Uzman isim olasılıkları sıraladı

Altay tankında ABD ve Rusya’da olmayan özellik

Nadir toprak elementlerinin günümüz jeostratejisindeki yeri

Emekli Albay Eray Güçlüer'den çarpıcı analiz! ABD Güney Kıbrıs'ı neye hazırlıyor?

İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Iğdır Nahçıvan Boru Hattı açılışında bir araya geldi

ABD basını, Bayraktar AKINCI'yı yakın takibe aldı: Türkiye'nin iktidara yükselişi

Trump'tan Gazze halkına tehdit: Esirleri bırakmazsanız öleceksiniz

Macron: ABD yanımızda değilse savaşa hazır olmalıyız

AFAD: Asrın Felaketi’nden bugüne kadar 107 bin deprem gerçekleşti

İsrail'in 'Cehennem planı': Netanyahu Ramazan dinlemedi

Yükleniyor