New Jersey´de gazetecilere açıklama yapan Trump, adayı satın alma fikrinin ABD hükümetinin ‘gündemindeki ilk madde olmadığını´ da vurguladı.
Danimarka´nın özerk statüdeki adaya her yıl aktardığı kaynağı bulmakta zorlandığını bir kez daha vurgulayan Trump, “Bu Danimarka için gerçekten acı verici çünkü her yıl neredeyse 700 milyon dolar kaybediyorlar ve (adaya sahip olmak) stratejik açıdan ABD için güzel olur” ifadelerini kullandı.
´GRÖNLAND, SADECE GRÖNLAND´A AİT´
Danimarka´nın bu sözlere tepkisi gecikmedi.Başbakan Mette Frederiksen, Trump´ın bu çıkışı için ‘absürt´ yorumunu yaptı ve “Grönland satılık değil. Grönland, Danimarka´ya da ait değil. Grönland, sadece Grönland´a ait” dedi.
Frederiksen, “(Grönland Başbakanı) Kim Kielsen, adanın satılık olmadığını açıkça belirtti. Konuşma burada biter” ifadelerini kullandı.
WSJ DUYURDU, DANIŞMAN DOĞRULADI
Donald Trump´ın Grönland´ı satın almaya niyetli olduğu ilk olarak Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi tarafından duyurulmuştu.
Danimarkalı ve Grönlandlı yetkililer ‘şaka gibi´ diye nitelediği gelişmeye “Grönland satılık değil” sözleriyle tepki göstermişti.
Trump´ın gelecek ay Danimarka´nın başkenti Kopenhag´a yapacağı ziyarette Danimarka ile Grönland başbakanlarıyla bir araya gelmesi ve adanın statüsünü de gündeme getirmesi bekleniyor.
TRUMP İLK DEĞİL
Doğal kaynakları ve jeopolitik önemini nedeniyle dikkat çeken Grönland daha önce eski ABD Başkanlarından Harry Truman´ın da hedefine girmişti. Truman 1946´da adayı 100 milyon dolara satın almak istemiş, Danimarka bu teklifi reddetmişti.
Yaptırımlar hafifletilebilir
DünyaABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın barış için büyük tavizler verdiğini söyledi. Trump, "savaşı durdurup Ukrayna'nın tamamını ele geçirmemesini", barış anlaşmasına giden yolda büyük bir taviz olarak nitelendirdi.
DünyaABD ile Çin arasındaki ticaret savaşında tansiyonun düştüğüne dair karmaşık mesajlar geliyor. ABD Başkanı Trump, taraflar arasında görüşme gerçekleştiğini öne sürerken, Çin cephesinden gelen açıklamalar bu iddiaları yalanladı.
DünyaABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinden itibaren gümrük tarifeleri ve dünyada ticaret politikalarına ilişkin giderek artan belirsizlikler, küresel ekonomide bu yıl resesyon yaşanabileceğine ilişkin endişeleri artırdı.