Tarih: 03.06.2022 16:22

Türkiye-İsrail Yakınlaşması Doğalgaz Anlaşmasıyla Sonuçlanabilir Mi ?

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye ve İsrail, uzun süredir gergin olan ilişkilerini onarıyor ve enerji, potansiyel işbirliği için kilit bir alan olarak ortaya çıktı. İki ülke 2018´de büyükelçilerini sınır dışı etti ve İsrail-Filistin meselesi hakkında karşılıklı suçlamalar ve sert açıklamalarda bulundu.

Analistler, bu yakınlaşmanın, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın, özellikle ortak gaz projelerine ilişkin olarak, ülkesinin bocalayan ekonomisini güçlendirme arzusundan kaynaklandığına inanıyorlar.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İsrailli mevkidaşı Yair Lapid, 15 yıl aradan sonra üst düzey bir Türk yetkilinin İsrail´e yaptığı ilk ziyarette, iki ülkenin ortak ekonomik ilişkiler geliştirmeye çalıştığını doğruladı.

İsrail ve Türkiye dışişleri bakanları yaptıkları ortak açıklamada, ülkelerinin on yıldan uzun süredir devam eden ilişkilerdeki gerilimi sona erdirmeye çalışırken ekonomik ilişkilerin kapsamını genişletmeyi umduklarını söylediler.

Açıklamalar, Çavuşoğlu´nun  15 yıl sonra üst düzey bir Türk yetkili tarafından türünün ilk ziyareti olan İsrail ve Filistin topraklarına yaptığı ziyaretin ikinci gününde geldi.

Lapid Kudüs´te Çavuşoğlu´nun yanında yaptığı açıklamada, 'Hedef, iki ülke arasında ekonomik ve sivil işbirliğini oluşturmak ve genişletmek… ve iki ülkenin de  bölgesel ve küresel olarak, pandemi sırasında ve hatta siyasi gerginlik zamanlarında bile sahip olduğu avantajları artırmak' dedi.

Çavuşoğlu ise 'İlişkilerimizin normalleşmesinin, çatışmanın barışçıl çözümü üzerinde de olumlu bir etkisi olacağına inanıyoruz. Türkiye, diyalog çabalarının devam etmesi için sorumluluk almaya hazır” dedi.

İki bakan, iki ülkeden yetkililerin sivil havacılık konusunda yeni bir anlaşma üzerinde çalışmaya başlayacaklarını söyledi.

Çarşamba günü, iki ülkenin dışişleri bakanları, İsrail havayollarının Türkiye´ye inmesine resmen izin vermeye başlamayı kabul etti.

Çavuşolgu, Müslümanlar için üçüncü en kutsal dini mekan olarak kabul edilen Doğu Kudüs´teki Mescid-i Aksa´ya gitmeden önce Çarşamba günü erken saatlerde Holokost Anıtı´nı ziyaret etti.

İsrail ile Filistinliler arasındaki ABD aracılığındaki barış görüşmeleri 2014´te çöktü ve iki taraf o zamandan beri ciddi bir görüşme yapmadı. Yeniden başlayan ikili görüşmeler kritik konularda çeşitli anlaşmalarla sonuçlanabilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —