Tarih: 06.11.2014 22:59

Türkiye İle İlişkilerimiz Stratejik

Facebook Twitter Linked-in

El Cezire TV

SUNUCU: Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin İslam Devleti (IŞİD) ile savaşan Irak’ın yanında her zaman duracağını vurguladı. Çavuşoğlu bu sözlerini, Iraklı mevkidaşı İbrahim el Caferi’yi Ankara’da ağırlarken açıkladı. El Caferi ise ülkesinin Türkiye ile olan özellikle ekonomik alandaki ilişkilerini stratejik olarak niteledi. Ayrıca bu ziyarette söz konusu ülkeler arasında vize muafiyetine dair bir anlaşma imzalandı.

-VTR-

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el Caferi’nin Ankara’ya ziyareti, iki ülke arasında yeni bir sayfa açma niteliğini taşıyor. Zira el Caferi, Irak’ta oluşturulan yeni hükûmetin Ankara’yı ziyaret eden en üst makamını teşkil ediyordu. Dışişleri bakanları arasında yapılan basın toplantısında ise iki ülkeyi ilgilendiren birçok konuya temas edildi. Ancak bu konulardan en önemlisi, IŞİD’in meydana getirdiği tehlike hakkında iki ülkenin fikir birliği ve mutabakat içinde olduğuydu.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU: DAEŞ’i ortak bir tehdit olarak görüyoruz ve bu tehditle mücadele etmek için birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Biz, Irak hükûmeti ve halkının terörle mücadelesini destekliyoruz.

İBRAHİM EL CAFERİ (Irak Dışişleri Bakanı): IŞİD’e karşı olan duruşumuz stratejik bir duruştur. Onun için bu tehlikeye karşı bizim yanımızda duran tüm ülkelerin bu yönde gösterdikleri tavır bizim için önem arz ediyor.

IŞİD’i ulusal güvenliğine büyük bir tehdit olarak gören Ankara, Irak ile olan ilişkilerini iyileştirmesinin, bu örgütün teşkil ettiği tehdide karşı oluşturulan uluslararası çabanın ivme kazanmasında rol oynayacağını düşünüyor. Zira Türkiye, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha iyiye gitmesinin, bölgedeki gerilimin azalmasına yardımcı olacağına inanıyor.

HASAN ÖZERTEM ( Orta Doğu Uzmanı): Bölgede olan biten gelişmeler, Irak ve Türkiye’yi tam bir mutabakat içinde olmaya doğru itiyor. Ancak Irak’ta oluşturulan yeni hükûmetin, bir taraftan Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile, diğer taraftan Sünni aşiretlerle ilişkilerini iyileştirme yönünde ciddi adımlar atması gerekiyor. Irak’taki daha önceki hükûmetin hataları olmasaydı IŞİD, bugün vardığı bu noktaya gelemezdi.

Türkiye- Irak ilişkileri, daha önceki Maliki hükûmeti döneminde yüksek ve bariz bir gerilim yaşamıştı. Zira o zamanki Irak merkezî hükûmeti, Türkiye’yi kendisine danışmadan Kuzey Irak Kürt Yönetimi ile büyük petrol anlaşmaları yapmakla suçlamıştı. Keza Türkiye, hükûmetinin yürüttüğü siyasetle Irak’ta ve bölgede mezhebi ve etnik çatışmaları alevlendirmek suretiyle bölgedeki durumu güçleştirmesine sebep olduğu için Maliki’ye ithamlarda bulunmuştu.

MUHABİR: Türkiye, Irak Dışişleri Bakanı el Caferi’nin Ankara ziyaretinde Bağdat ile ilişkilerini düzeltmek için büyük bir fırsat olduğunu görüyor. Zira IŞİD, ortak bir tehlike olarak yer alırken şu sıralarda iki ülkeyi ayrıştırandan çok birbirine bağlayan birleştirici adımlara ihtiyaç duyuluyor. (Katar, El Cezire Tv - 6 Kasım 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —