Ukrayna polisi, aralarında Rusya konusunda olumlu görüşlere sahip olan kişilerin de olduğu vatandaşlara ait sosyal medya hesaplarını takip etme yöntemlerini açıkladı.
Ukrayna´nın Donetsk Bölgesi Kriminal Analiz Departmanı Başkanı Artyom Belevskiy, vatandaşlara yönelik geniş çaplı takibin tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin sakinlerini de kapsadığını anlattı.
Belevskiy, güvenlik güçlerinin açık kaynaklardan bilgi arama ve toplama yöntemi OSINT´ten (Open-source intelligence) yararlandığını ifade etti.
İhtiyaç duydukları bilginin yüzde 80´inin sosyal medyada elde ettiklerini dile getiren Belenskiy, bu bilgi sayesinde ofisten çıkmadan istenen veriler toplanabildiğini belirterek, 'Birkaç dakika içinde gerekli bilgileri alıyoruz, işliyoruz ve analitik bir ürün, yani olayla ilgili rapor veya bir insanın dosyası gibi belgeleri oluşturuyoruz' dedi.
Donetsk ve Lugansk sakinleri için Lugansk bölgesi polis idaresinde ayrı bir kriminal analiz departmanın oluşturulduğunu anlatan yetkili, bu departmanın faaliyet alanlarından birinin, Ukrayna ordusunun Donetsk ve Lugansk´taki bombalamalara dahli olmadığının delillerini toplamak olduğunu söyledi.
Yaptırımlar hafifletilebilir
DünyaABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın barış için büyük tavizler verdiğini söyledi. Trump, "savaşı durdurup Ukrayna'nın tamamını ele geçirmemesini", barış anlaşmasına giden yolda büyük bir taviz olarak nitelendirdi.
DünyaABD ile Çin arasındaki ticaret savaşında tansiyonun düştüğüne dair karmaşık mesajlar geliyor. ABD Başkanı Trump, taraflar arasında görüşme gerçekleştiğini öne sürerken, Çin cephesinden gelen açıklamalar bu iddiaları yalanladı.
DünyaABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinden itibaren gümrük tarifeleri ve dünyada ticaret politikalarına ilişkin giderek artan belirsizlikler, küresel ekonomide bu yıl resesyon yaşanabileceğine ilişkin endişeleri artırdı.