Van Turizmi Eski Van Şehri İle Canlanacak

Van Turizmi Eski Van Şehri İle Canlanacak

Van Kalesi´nin güney yakasında, 'Eski Van Şehri' olarak adlandırılan bölgede başlatılacak proje çalışması ile 19´uncu yüzyıla ait yapılar restore edilerek, turistlerin konaklayabileceği ve yöresel ürünleri satın alabileceği mekânla

Hayat Gazetesi

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından Van Kalesi´nin güney yakasında bulunan ve 'Eski Van Şehri' olarak adlandırılan bölgenin turizme kazandırılması amacıyla çalışma başlatıldı.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar´ın proje danışmanlığında yürütülen 'Eski Van Şehri Müzekent Projesi' kapsamında bölgede ortaya çıkarılacak 19´uncu yüzyıla ait parfüm dükkânları, adliye binası, han, karakol gibi yapılar restore edilecek. Bu yapılar turistler için konaklama, kahvaltı salonu ve yöresel ürünlerin tanıtıldığı ve satışının yapıldığı mekânlara dönüştürülecek.

'Hem Turizme Hem Ekonomiye Katkı Sağlamak İstiyoruz'

DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeye başlamadan önce yeniden ortaya çıkarmayı planladıkları Eski Van Şehri´nin aslına uygun olarak animasyon filmini hazırladıklarını söyledi. Doç. Dr. Konyar´ın kazı başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle yürütülen kazı çalışmalarının ardından bölgeyi canlandırmak için çalışmaları hızlandıracaklarını anlatan Güray, “Bizim burada uzun vadedeki hedefimiz sadece aslına uygun olarak tüm yapıların yeniden ayağa kaldırılması değil, buranın turizm anlamında bir cazibe merkezi haline getirilmesidir.” dedi.

Halil İbrahim Güray, amaçlarının Van´a gelen turistlere eski Van şehrinin dokusunu sergilemek ve yeni konaklama alanları oluşturmak olduğunu ifade etti. Bölgeye gelen turistlere burada Van kahvaltısı, yöresel ürünler ve tarihi bir şehir sunmak istediklerini anlatan Güray, 'Bu sayede hem kentin ekonomisine hem de turizmine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Uzun vadede düşündüğümüzde sadece Van değil Van Gölü havzasını ve Doğu Anadolu Bölgesi´ni ilgilendiren bir proje olduğu kanaatindeyiz.' diye konuştu.

'Temel Hedef Turizm Gelirini Artırmak'

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler ise Van´ın tarihi güzelliklere sahip bir kent olduğunu dile getirdi. Proje sayesinde Van Kalesi ile kenti buluşturmayı amaçladıklarını anlatan Güler, şöyle konuştu: 'Van´ı 100 yıl önceki mimarisiyle, geçmişteki dokusuyla yaşatmak, 100 yıllık sokaklarındaki o tarihsel otantik havayı, yöre lezzetlerini turistlerle buluşturmak istiyoruz. Bu yıl Van turizmi önemli bir seviyede. İranlı turist akınına uğruyor. Buradaki temel hedefimiz, turistlerin ilimize bırakacağı geliri artırmak. Van´a gelen İranlı turistler daha çok alışveriş yapıp, ticari anlamda bir şeyler kazandırıyorlar ama biz burada tarih turizmi yapmak istiyoruz.' 

Doç. Dr. Erkan Konyar da proje ile 19´uncu yüzyıl dokusuna ait mimari eserleri canlandıracaklarını ifade etti. Bu eserleri koruma altına alacaklarını ve tarih turizmine değer veren insanlara yeni gezi güzergâhı oluşturacaklarını anlatan Konyar, “Burası turistik bir değer ve tarihsel dokunun korunduğu bir kent. Özellikle sivil mimari örneklerinin hem Van´da hem de yabancı turist anlamında önemli bir sinerji yaratacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu. (Hayat Gazetesi,Ağrı-20.10.2017)



Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, önceki gün Atina’da katıldığı bir etkinlikte Türkiye’yi hedef alan açıklamalarda bulundu.

Dünya

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA'nın havacılık tarihinde görüş ötesi hava-hava füzesi kullanarak jet motorlu bir hava hedefini vuran ilk insansız savaş uçağı olması dünya basınında yankı buldu.

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile bir telefon görüşmesi yaparak, ailesiyle birlikte ülkesini terk etmesini talep etti.

Dünya

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, artan kuraklık riskine karşı modern sulama sistemleri, yapay zeka destekli projeler ve baraj yatırımlarıyla önlemler almaya devam ediyor.

Yaşam

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

İNSANIN SIRRI” NEDİR?

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Türkü yalnız değildir, bu yolculukta her zaman Türkiye Cumhuriyeti yanımızdadır

Gazze'de son 24 saatte 18 kişi açlıktan hayatını kaybetti

Milli platformlara güç katan yeni sistemler IDEF 2025'te görücüye çıkacak

Sakarya'da çıkan orman yangınına müdahale sürüyor

KINAMA BİLDİRİSİ

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Yükleniyor