• BIST 100

    10071,96%-0,11
  • DOLAR

    32,38% -0,10
  • EURO

    34,68% -0,32
  • GRAM ALTIN

    2404,51% -1,24
  • Ç. ALTIN

    3885,31% -0,65

Yapay Zeka yalnızca kendisinin anlayabileceği bir dil oluşturdu

Yapay Zeka yalnızca kendisinin anlayabileceği bir dil oluşturdu

Bir yapay zeka sistemleri geliştiricisi olan OpenAI´nin son programı, yalnızca kendisinin anlayabileceği bir dil oluşturmasından sonra araştırmacıları şaşırttı.

 

Bir yapay zeka sistemleri geliştiricisi olan OpenAI´nin son programı, yalnızca kendisinin anlayabileceği bir dil oluşturmasından sonra araştırmacıları şaşırttı.

OpenAI tarafından üretilen DALL-E2, Ocak 2022´de piyasaya sürülen kendi kendine öğrenen bir metinden görüntüye oluşturucu.

Ana işlevi, kullanıcılar tarafından sağlanan metin istemlerini kullanmak ve sözcükleri altyazılarla eşleştirmek için bir resim oluşturmak.

TRT Haber´de yer alan bilgilere göre yazılım web tabanlı çalışıyor. Size bıraktığı tek şey, kafanızda tasarladığınız sahneyi kelimelere dökmeniz. Gerisini yapay zeka hallediyor.

Ancak, Bilgisayar Bilimleri doktora öğrencisi Giannis Daras´a göre, DALL-E2´nin yetenekleri bununla sınırlı kalmadı.

Yalnızca istendiğinde anlamsız sözcükleri döndürebildiği için metin üretme yeteneği oluşturdu.

Ancak araştırmacılar, programın anlaşılmaz görünen sözlerinde çok daha fazlasının olabileceğini fark etti.

/resimler/2022-6/9/1246450497694.jpg

KELİME DAĞARCIĞI GELİŞTİRDİ

Daras , 'Bu üretilen metin çıktısının rastgele olmadığını, daha ziyade modelin dahili olarak geliştirdiği görünen gizli bir kelime dağarcığını ortaya çıkardığını keşfettik' dedi.

Daras, DALL-E2 algoritmasına “sebzelerle ilgili konuşan çiftçiler”i görsel olarak yaratması komutunu veriyor. DALL-E2 bu komut karşısında yarattığı metinde “vicootes” diye bilinmeyen bir kelime kullanıyor.

Sonra Daras, bu kez algoritmaya “vicootes”i görsel olarak yaratma komutu verince DALL-E2 sebze görselleri göstermeye başlıyor.

Daha da ilginci çiftçi görsellerinin kodunda “poploe vesrreaitars” diye anlam ifade etmeyen başka bir ifade daha bulunuyor. Bunu algoritmaya girdiğinde ise karşısına kuş görselleri geliyor. Daras´a göre “poploe vesrraeaitars” DALL-E2´nin kendi yarattığı dilde kuşlara verdiği isim.

Daras, DALL-E2´nin kendi dilini yaratmasının ortaya çıkaracağı güvenlik sorunlarına vurgu yapıyor. Ayrıca bunun pek çok farklı şekilde yorumlanabileceğini söylüyor.

Daras´ın bu iddiaları şimdilik kanıtlanmamış durumda.

Daras ve bir meslektaşı tarafından hazırlanan makalenin diğer meslektaşlarına sunulup onlar tarafından da incelenmesi ve onaylanması gerekiyor.

 

 

 



16.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor