Tarih: 14.12.2021 15:44

Yemen: Çökmekte olan bir mirası kurtaran kadın

Facebook Twitter Linked-in

Harbia Al Himiary, çocukken memleketi Yemen´in mimarisine hayran kalırdı. Kendi doğduğu Sanaa´da, 2.500 yıldan fazla bir süredir ikamet edilen başkentin bir parçası olan Eski Şehir´i süsleyen karmaşık taş oymalara erken yaşlardan itibaren hayran kaldı.

Bu antik yer, Harbia´ya ilham verdi. Şimdi 37 yaşında ve aynı zamanda sorumlu ilk kadın mühendis olduğu BM planının bir parçası olarak yeniden inşa edilmesine yardım ediyor.

“Kadınlar bu iş alanına düzenli olarak katılmıyor” diyor. 'Mesleğimde benzersiz olmak ve cinsiyet engellerini aşabileceğim bir alana katılmak istedim.'

Yemen, kadınların işgücünün bir kısmını oluşturduğu ve çoğu tarımda, hizmet sektöründe veya aile şirketlerinde çalıştığı ataerkil ve son derece muhafazakar bir toplumdur.

Bir genç olarak, Harbia buna karşı çıktı ve bir tıp fakültesine katıldı, ancak iki hafta sonra ayrıldı ve bugün yaptığı şeyi yapma özlemlerini sürdürdü.

Üniversiteye mühendislik okumak için kaydoldu, ancak yeri onaylanana kadar ailesine söylemedi. “Farklı bir kariyer seçtiğim gerçeğiyle karşılaştıklarında itiraz etmediler” diye hatırlıyor. 'Mutlu olduğumu gördüler.'

Ülkenin devam eden savaşı, kötüleşen çevresel bozulma ve ekonominin çöküşü sırasında uğradığı hasar nedeniyle, BM´nin kültür ajansı Unesco tarafından 'tehlikede' olarak listelenen 52 Dünya Mirası Alanından üçü Yemen´de.

Buna Harbia´nın sevgili Eski Şehri Sanaa ve 7. yüzyılda inşa edilen ve Suudi Arabistan´daki İslami kutsal şehirler Mekke ve Medine´nin dışında ilk olmasıyla ünlü Ulu Camii dahildir.

Unesco´nun Cash for Work projesi şimdiden Sanaa, Shibam ve Zabid´de ve ikinci şehir Aden´de 162 binanın rehabilitasyonuna yol açtı.

Başlangıçta, Unesco´nun amacı, tarihi öneme sahip 8.000 binaya verilen hasarı araştırmaktı. Bunu başardılar. Şimdi, bu sayı 16.000´e yükseldi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —