Yunanistan, Birleşmiş Milletler başkanına Türkiye´nin doğu Ege Denizi´ndeki (Adalar Denizi) adalar üzerindeki egemenliğine doğrudan meydan okuduğunu ve bölgeyi istikrarsızlaştıran düşmanca ve 'revizyonist' bir politika izlediğini söyledi.
Genel Sekreter Antonio Guterres´e gönderilen ve Yunanistan´ın BM daimi temsilcisi Maria Theofili tarafından imzalanan 25 Mayıs tarihli dört sayfalık mektup Perşembe günü Associated Press tarafından görüldü.
Mektupta, 'Yunanistan, Türkiye´yi, özellikle yasal olarak asılsız ve tarihsel olarak yanlış iddialarla Yunanistan´ın Ege adaları üzerindeki egemenliğini sorgulamayı bırakmaya (ve) Yunanistan´ı savaşla tehdit etmekten kaçınmaya ciddiyetle çağırıyor' deniyor.
Yunanistan ve Türkiye deniz sınırları konusunda on yıllardır anlaşmazlık içindeydi, ancak anlaşmazlık 2020´de Doğu Akdeniz´de petrol ve gaz aramaları yoğunlaştıkça alevlendi.
Türkiye, Yunanistan´dan doğu adalarını askerden arındırmasını talep ediyor ve adaların egemenliğini Yunanistan´a bırakan 20. yüzyıl anlaşmaları uyarınca gerekli eylemi sürdürüyor. Yunan hükümeti talebi kasıtlı bir yanlış yorumlama olarak nitelendiriyor ve NATO üyesi olan Türkiye´yi bölgedeki düşmanca eylemleri hızlandırmakla suçluyor.
Yunan-Türk ihtilafı büyük ölçüde Doğu Akdeniz´de, özellikle de Türkiye´nin kıyı şeridine yakın Yunan adalarında petrol ve gaz sondaj hakları etrafında odaklanıyor.
Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın
TürkiyeProf. Dr. Gazi Yaşargil hayatını kaybetti.
TürkiyeTürkiye, Endonezya'ya KAAN uçağı ihraç edecek.
TeknolojiBirleşik Krallık, Gazze'ye ilişkin ifadeleri sebebiyle İsrail'in aşırı sağcı Maliye ve Güvenlik bakanlarına yaptırım kararı aldı.
Dünya